Oltchim, favorita 2 în Ligă!** Campioana României pornește spre câștigarea singurului trofeu care îi lipsește, cel al Ligii Campionilor
Surpriza competiției la start este în acest sezon o altă reprezentantă a României, „U” Jolidon Cluj
Oltchim și Krim Ljubljana au făcut cele mai spectaculoase transferuri
Hypo, prima adversară a Oltchimului, este cea mai galonată formație all-time, cu opt trofee
Ediția 2012-2013 a Ligii Campionilor se anunță cea mai interesantă din istoria handbalului românesc. Primul argument ține de Oltchim, echipa care ne-a reprezentat la cel mai înalt nivel în ultimele cinci sezoane. Vâlcea a avut în pauza competițională cea mai spectaculoasă campanie de achiziții din întreaga ei existență ca și club de handbal și este îndreptățită să creadă că în acest sezon i-a venit rândul să culeagă toate roadele. Din acest sezon, în culorile roș-albastre vor evolua Katarina Bulatovic, deținătoare a trofeului, Allison Pineau, cea mai bună handbalistă a lumii în 2009, Silvia Navarro, multiplă medaliată cu Spania la turneele finale, sau jolly-joker-ul Alexandrina Barbosa, finalistă cu Itxako în Champions League. De asemenea, la timona echipei a fost pus un danez cu două titluri deja în Champions League, Jakob Vestergaard, care are și misiunea de a destrăma mitul conform căruia antrenorii străini nu reușesc în România.
Și Györ a adus antrenor cu ștaif
Krim este a doua echipă care a investit masiv în perioada de vară, aducând la Ljubljana o echipă întreagă, motiv pentru care este îndreptățită să spere măcar la accederea în semifinale. Rămâne de văzut însă cum va reuși să treacă peste o problemă apărută din neant, arestarea primarului Zoran Jankovic, omul care a stat mereu în spatele performanței din Ljubljana.
Toți specialiștii merg în acest an însă pe o finală Oltchim – Györ. Trupa maghiară nu a excelat prin achiziții, franțuzoaica Tervel fiind singurul nume important adus în pauza competițională. Principala grijă a celor de la Györ a fost aducerea unui antrenor capabil să câștige Liga Campionilor după șapte finale europene pierdute (!). Györ s-a oprit la Ambros Martin, tehnicianul lui Itxako, iar acum este cotată cu prima șansă la trofeu. Probabil că bookmakerii au considerat că formația maghiară este mai omogenă față de Oltchim, care și-a remaniat lotul considerabil. Oricum, Vâlcea este plasată cu șanse de a obține trofeul în imediata vecinătate a rivalei din țara vecină, iar în careul de ași mai sunt văzute Larvik, câștigătoarea din 2011, și Krim Ljubljana.
Sezonul revenirii Cristinei Neagu
La o scurtă analiză a grupei campioanei României, se poate spune că Vâlcea își face încălzirea pentru meciurile tari din 2013. Hypo Viena, cea mai galonată echipă din istoria competiției, 13 finale, din care 8 câștigate, este o echipă „braziliană”, dar e greu de crezut că ar avea forța să răpună multinaționala de la Oltchim.
Randers și Buxtehuder intră în categoria echipelor imprevizibile, dar inconstante, insuficient pentru a urmări un obiectiv îndrăzneț.
De menționat că trupa lui Vestergaard poate alinia în orice moment două echipe redutabile, bătălia cea mai mare fiind în linia de nouă metri, unde danezul va avea de ales pentru faza de atac doar trei jucătoare dintr-o adevărată constelație de vedete: Bulatovic, Pineau, Jovanovic, Brădeanu, Barbosa, Meiroșu sau Neagu. Ultima va reveni în scenă după o absență îndelungată, de aproximativ 20 de luni (!)
Două echipe din a cincea tentativă
Revenim la ideea de la care am început, cel legat de interesul românilor privind Liga Campionilor. Argumentul secund îi aparține debutantei „U” Jolidon Cluj. Este primul sezon de Champions League la handbal feminin în care România participă cu două formații în faza grupelor. Performanța a fost reușită din a cincea tentativă, după ce Rulmentul (în două rânduri) și „U” Jolidon (tot de două ori) au ratat calificarea în preliminarii.
Ca debutul să fie de neuitat, gruparea ardeleană a fost „aruncată” în grupa „leoaicelor”, cu Krim, Podravka și Györ, toate trei cu o istorie bogată în spate în Champions League. O grupă în care cu greu poate emite pretenții, dar surprizele aparțin întotdeauna echipelor outsiders. Tivadar, Senocico, Dincă, Munteanu, Chintoan, Cartaș și Paraschiv sunt jucătoare care au trecut sau sunt în circuitul echipei naționale, iar experiența lor din acest punct de vedere poate cântări în bătăliile de pe suprafața albastră.
Program Oltchim
14 octombrie – Hypo (a)
20 octombrie – Buxtehuder (d)
27 octombrie – Randers (d)
4 noiembrie – Randers (a)
11 noiembrie – Hypo (d)
18 noiembrie – Buxtehuder (a)
Program „U” Jolidon
14 octombrie – Krim (d)
20 octombrie – Györ (a)
27 octombrie – Podravka (a)
4 noiembrie – Podravka (d)
11 noiembrie – Krim (a)
17 noiembrie – Györ (d)
Trei echipe din România au pătruns în grupele Champions League, din 1993 și până în prezent, de când întrecerea se desfășoară sub acest format: Oltchim (9 prezențe), Zalău (1 prezență), „U” Jolidon (1 prezență)
Iulia Curea, Ramona Farcău, Oana Manea, Adina Meiroșu și Adriana Nechita sunt singurele handbaliste care au jucat neîntrerupt în grupele Ligii Campionilor pentru Oltchim. În sezonul 2012-2013 vor fi la a șasea participare consecutivă
Ramona Farcău este cea mai bună marcatoare din istoria Oltchimului în Liga Campionilor. Extrema dreaptă a înscris 135 de goluri până în prezent
Cote la câștigarea Ligii Campionilor
1. Györ – 2.30
2. Oltchim – 3.25
3. Larvik – 7.00
4. Krim – 10.00
5. Viborg – 16.00
16. Jolidon – 1001.00
Meciuri pentru Oltchim în Ligă
Oana Manea – 62 de jocuri
Adina Meiroșu -59 de jocuri
Ramona Farcău – 56 de jocuri
Goluri pentru Oltchim în Ligă
Ramona Farcău -135 de goluri
Valentina Ardean – 125 de goluri
Ionela Stanca – 125 de goluri