Oltchim și-a pierdut puterea la națională!
Mondialul din 2005 a fost ultima competiție la care Vâlcea a avut o cifră mai mică decât acum, nicio reprezentantă în lot
În prezent, Oltchim are nouă românce în lot. A avut 10, dar Ionela Stanca a plecat deja în Franța
În echipa lărgită, cele mai multe jucătoare provin de la Corona Brașov, cinci handbaliste
În mai puțin de o lună, naționala feminină de handbal va ataca barajul de calificare la Campionatul Mondial din Serbia (decembrie 2013), în compania Slovaciei (1 iunie – tur; 8 iunie – retur, Oradea). La prima vedere, pare o „dublă” accesibilă pentru România, care nu spune nimic deosebit suporterilor, în condițiile în care au fost obișnuiți cu adversari de alt calibru în ultimii ani. Și totuși, partidele cu Slovacia marchează un aspect important în istoria recentă a reprezentativei naționale. Gheorghe Tadici a definitivat lotul lărgit pentru cele două jocuri, iar pe listă se regăsesc numai patru handbaliste de la Oltchim!
Performanțe la pachet timp de câțiva ani
În ultimii șapte ani și jumătate, România handbalistică la feminin s-a identificat cu formația din Vâlcea. Punctul de plecare al unei naționale redutabile a fost pus pe Mondialul din 2005, unde România a obținut o performanță excepțională, a intrat în posesia medaliei de argint. Culmea, la respectiva întrecere, Vâlcea nu a dat nicio jucătoare, însă imediat după acel rezultat a demarat o campanie furibundă de achiziții. 14 din cele 16 componente ale naționalei care au urcat pe podium au ajuns, mai devreme sau mai târziu, la Oltchim. Relațiile de joc de la Vâlcea s-au închegat și s-au reflectat și la lot, astfel că performanțele au venit la pachet, atât la nivel de club, cât și la nivel de națională. În primii ani după CM 2005, România a avut permament cel puțin 10 handbaliste legitimate la Oltchim, chiar și 13, cum a fost cazul la Mondialul din 2007, când naționala a reușit să se mențină în careul de ași ai lumii (locul 4). Pe măsură ce au trecut anii, au crescut și pretențiile la Vâlcea, care a căutat cu orice preț să câștige Liga Campionilor. Astfel, clubul a început să investească în jucătoare străine, dar în același timp a căutat să aducă la echipă tot ce a fost mai bun și pe plan intern. Chiar dacă media tricolorelor de la Vâlcea la acțiunile oficiale ale naționalei a înregistrat o ușoară scădere, de la 12 la 9-10, campioana României a continuat se dea „grosul” jucătoarelor la lot, iar performanțele au rămas la un nivel ridicat, rezultatul de referință fiind locul 3 la CE 2010.
Trendul de scădere al „chimistelor” la națională s-a accentuat din vara trecută, când Oltchim a schimbat strategia. Și-a alcătuit un lot doar cu vârfurile din România, iar în rest a mers pe mâna handbalistelor de afară. Astfel, la Euro 2012, prima reprezentativă a avut doar opt jucătoare de la Vâlcea, iar pentru barajul cu Slovacia va „livra” doar patru handbaliste, pe Ungureanu, Brădeanu, Curea și Nechita.
Corona peste, Baia Mare egală
Indiferent că a înfruntat naționale precum Elveția, Grecia, Portugalia ori Spania, Rusia și Norvegia, România s-a bazat aproape mereu pe cel puțin 60% din jucătoare de la Oltchim în perioada amintită. Acum, și prin prisma schimbărilor care au survenit la Vâlcea, asistăm la încă o premieră: un alt club din Liga Națională decât Oltchim oferă mai multe jucătoare la națională, Corona Brașov, care are, cel puțin în lotul lărgit, cinci handbaliste. Precedenta situație s-a consemnat tot la Mondialul din 2005, când Vâlcea, fără jucătoare, a fost întrecută de Silcotub Zalău – 4 jucătoare și Rulmentul – 1. Acum, Oltchim a fost egalată la acest capitol și de HCM Baia Mare, care are tot patru handbaliste convocate pentru barajul cu Slovacia.