Născută la Drobeta Turnu Severin, în 1985, Anca Mihaela Rombescu joacă handbal de mai bine de 15 ani în campionatul Turciei, pe postul de portar.
În 2009 a plecat de la Tomis Constanța la Uskudar Istanbul, iar timp de 15 ani a apărat în campionatul turc, unde a câștigat peste 20 de trofee interne, cu Maltepe Izmir, Yenimahalle Belediyesi Ankara, Kastamonu Belediyesi BSK sau Izmir BSB.
Cu echipa din Kastamonu, la care a stat 5 ani, a câștigat mereu campionatul intern și apogeul l-a atins în 2018, când a ajuns în semifinalele EHF, de unde a fost eliminată de SCM Craiova, club care avea să câștige trofeul. În sferturi, Rombescu eliminase echipa lui Gheorghe Tadici, HC Zalău.
În prezent, Anca Rombescu (38 de ani) a semnat, pe un sezon, cu Yalikavak Bodrum. Vara viitoare vrea sa se retragă din activitatea de jucătoare și să se axeze pe antrenorat! Nu exclude o colaborare nici pe plan local, la CFR’ 43 Turnu Severin, club care, pe lângă fotbal, vrea să activeze și secția de handbal.
E, însă, dezamăgită ca în orașul natal autoritățile ignora handbalul la nivel de seniori, dar și de faptul că n-a fost convocată niciodată la lotul național de seniori.
Reporterul ProSport s-a întâlnit cu Anca Rombescu în orașul natal Drobeta Turnu Severin, unde portărița se află în vacanță pentru câteva zile, și a realizat un interviu despre întreaga ei carieră.
Anca, te afli acasă! Când ai fost ultima dată și ce planuri ai pentru sezonul viitor? Da, avem pauză și am venit și eu acasă pentru o scurtă perioadă! Nu mai fusesem de vara tracută! Viața mea e în Turcia, joc acolo, fără întrerupere, din 2008, de la vârstă de 23 de ani. După 5 ani la Kastamonu, cu care am câștigat absolut tot pe plan intern, aproape an de an, mă refer la campionat, Cupa Turciei sau Supercupa, în ultimii 3 ani am jucat trei ani la Izmir, unde am câștigat Cupa și am terminat pe locul 3, iar acum am semnat cu o echipă din Bodrum!
Te mai poți lupta la titlu și sezonul viitor? Va fi greu. Nu e de nivelul clubului Kastamonu, dar a terminat sezonul acesta aproape de podium și e calificată în EHF. Încercăm macăr un loc mai sus. Avem un lot bun, mai sunt străine. Eu am semnat pe un sezon
Ce vei face în vara lui 2024? Hmm. Am și eu o vârstă și aș vrea să mă retrag. Dar mai întâi aș vrea să fiu antrenoare secund – jucătoare, iar ușor – ușor să ajung principal!
În România sau în Turcia? Aș prefera să revin acasă, dar în România nu sunt apreciată ca în Turcia!
Chiar, nu cred că ai fost convocată niciodată la echipa națională a României! Așa este. Doar la juniori U15, deși eu la 16 ani am debutat în Liga Națională la senioare la Ciserom Sebeș, cu domnul antrenor Popa Seviștean, după ce am plecat de la CSS Drobeta Turnu Severin, unde m-am pregătit domnul Vali Stoica și domnul Ion Milovan! Apoi m-a luat domnul Dumitru Muși la Tomis Constanța și după 4 ani am plecat în Turcia, unde am jucat fără întrerupere. Nu am avut nicio accidentare! M-a ferit Dumnezeu. Am fost căutată vara aceasta să revin în România, nu dau numele echipei, dar nu m-a încântat oferta. Nu mă refer neapărat la partea financiară, ci la proiectul care să mă includă pe mine.
Atunci de ce nu ai jucat pentru naționala Turciei? Nu ți-au propus să te naturalizeze? Ba da, mai ales că eu sunt cred cea mai longevivă străină care a jucat vreodată în Turcia, dar nu ai prea multe avantaje! La nivel de echipă națională, Turcia nu stă așa bine, dar la nivel de echipe de club a progresat foarte foarte mult, dovadă rezultatele din ultimii ani. Noi am fost aproape de finala EHF, cu Kastamonu. Sunt jucătoare mari, din străinătate, care joacă în Turcia, au fost și românce, chiar și antrenori, ca și domnul Buceschi, care în 2021 era la Kastamonu și ne-a bătut în Cupă.
Chiar, din Turcia cum se vede handbalul din România? Sau cum îl vede Anca Rombescu? Din punctul meu de vedere, handbalul românesc a decăzut foarte mult. Vina o au în principal cluburile, prin aducerea acestor jucătoare străine, unele care nu-s cu nimic mai presus decât cele din România, chiar mai slab valoric aș zice! Sunt și excepții. Am văzut că mai nou vine în România jucătoare din campionatul Turciei (n.r. – vara aceasta, CSM Târgu Jiu a transferat-o pe fosta extremă dreapta de la Kastamonu, daneza Simone Bohme, care a jucat foarte puțin la campioana Turciei). Noi avem jucătoare tinere foarte foarte bune, avem talent nativ la handbal, care ele nu au loc de aceste jucătoare străine de nivel îndoielnic. Mă scuzați, dare u de când m-a dus în Turcia, am fost, an de an, printre cei mai buni portari din campionat.
Severinul, orașul tau natal, e străin de sport! Are doar o echipă de seniori la nivel national, o echipă de fotbal feminin, Liga a 2-a! Fotbal nu are, baschet nu are, volei nu are, nici măcar în eșalonul secund, polo nu are, deși are bazin olimpic, rugby nu are. Bineînțeles că nici handbal, că doar știi mai bine! Da, nu am înțeles de ce? Severinul a avut tradiție la handbal, atât la băieți, cât și la fete, la nivel de eșalon secund. De aici au plecat jucătoare mari chiar și în străinitate, nu mă refer la mine neapărat, iar în prezent sunt și în Liga Națională, ca Aneta Pârvuț (n.r. – Dunărea Brăila), am înțeles că și Andreea Mihart (n.r. – fostă la HC Zalău, viitoare la CSM Târgu Jiu), dar cred că și altele, însă eu nu mai cunosc noua generație.
Știu că pe plan local, CFR Turnu Severin, un club cu trofee la nivel național în anii 40, are în plan, în viitorul apropiat, să activeze și secția de handbal, pe lângă cea de futsal și fotbal, deja existente. Poate revii în România chiar în orașul natal, dacă vei primi o ofertă avantajoasă de antrenor. Da, de ce nu! Acasă aș reveni cu drag. Nu știu sincer despre acest club, fiindcă eu am fost plecată mai bine de 15 ani și cred că atunci clubul nu mai exista, dar eu sunt deschisă oricărui proiect serios!
Fosta mare handbalistă Mihaela Ciobanu și-a propus să deschidă o școală de handbal, pentru a descoperi viitorii portari! „Avem foarte mulți copii talentați” | SPECIAL
Rapid, meciuri de foc în Liga Campionilor la handbal feminin! Se va bate în grupe cu ambele finaliste ale competiției. Cu cine se va duela CSM București
Motivul din spatele noului conflict din handbal CSM București – Rapid! Conducătorii giuleșteni i-au dat cu flit Cristinei Vărzaru de Centenar | EXCLUSIV
Gafă sau cu intenție? Continuă războiul din handbal: Cristina Vărzaru, deposedată de perioada jucată la Rapid de colegii săi de la CSM București
Adi Vasile despre neinvitarea celor de la Dinamo în Liga Campionilor: „Este o mare nedreptate!”. Scenariul pe care-l prevede tehnicianul pentru actualul sezon | SPECIAL
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER