Ovidiu Mihăilă: „Aș înclina spre CSM București ca principală favorită la câștigarea titlului, își va dori să-și ia o revanșă după ultimii 2 ani”. Gloria Buzău s-a întărit, iar „granzii” au motive să se teamă
Gloria Buzău a devenit una dintre echipele puternice în handbalul feminin din România și își propune să continue ascensiunea în sezonul 2020-2021. Antrenorul Ovidiu Mihăilă a plecat la drum cu 22 de jucătoare și a anunțat că principalele obiective pentru viitorul an competițional sunt o nouă calificare în cupele europene plus accederea în grupele Europa League.
Ovidiu Mihăilă are un lot cu 22 de jucătoare la Gloria Buzău
Gloria Buzău a demarat pregătirile în sistem centralizat la Cheile Grădiștei cu multe emoții, după ce Elena Livrinikj a fost depistată pozitiv în urma unui test pentru Covid-19. Ulterior, handbalista a repetat testul, iar acesta a ieșit negativ. „A fost un șoc de moment, dar totul a trecut. Nu avea cum să fie ceva, din moment ce handbalista a stat 14 zile în izolare după ce a venit în țară. Apoi, în a 15-a zi a făcut din nou testul, a venit separat cu mașina. Nu se legau anumite lucruri, dar totul a trecut cu bine”, ne-a relatat antrenorul Ovidiu Mihăilă.
Dincolo de această problemă, Gloria a plecat la drum cu ambiții mari. Sunt specialiști care văd echipa din Buzău implicată în lupta pentru Top 3, după un loc 4 în 2020 în Liga Florilor și mai ales după modul cum a „jucat” pe piața transferurilor. Pentru noul an competițional, clubul a efectuat nu mai puțin de opt achiziții: Andjela Janjusevic (Siofok KC), Dijana Ujkic (Măgura Cisnădie), Bobana Klikovac (SCM Craiova), Elena Livrinikj (Rapid București), Marija Shteriova (Minaur Baia Mare), Oana Cîrstea (Minaur Baia Mare), Patricia Moraru („U” Cluj), Ada Moldovan (Măgura Cisnădie). Petra Blazek, Ines Khouildi, Denisa Șelever, Andreea Taivan și Oana Apetrei sunt jucătoarele care au plecat de la echipă după ultimul sezon.
„Este clar că o să fim priviți cu alți ochi, prin ceea ce am realizat în ultimul sezon. Suntem o echipă care a crescut și ne-am mai liniștit puțin și în privința schimbărilor, după transferurile realizate. Valoarea echipei este superioară celei de anul trecut, dar eu cred că sunt multe alte echipe care emit pretenții la primele trei locuri”, a precizat Ovidiu Mihăilă.
Analizând echipele mai în profunzime, este evident că echipele CSM București și SCM Rm. Vâlcea stau mai bine la nivelul primului „7”, dar Gloria Buzău și Minaur Baia Mare au bănci de rezerve mai lungi, mai multe soluții la rotație, cu jucătoare cam de aceeași valoare pe toate posturile, iar acest lucru s-ar putea să le ajute într-un sezon de anduranță. „Am încercat să păstrăm o linie uitându-ne la ce fac și celelalte echipe de valoare. În afară de primele patru echipe din ultimul sezon, Dunărea Brăila mi se pare o formație bună, au făcut și achiziții valoroase. Măgura Cisnădie a schimbat aproape întreaga echipă. Gloria Bistrița a rămas aceeași echipă și au mai și adus trei jucătoare de mare valoare. Așa am încercat să menținem și noi o linie de echilibru cu celelalte adversare, după care vom vedea ce va face diferența în jocuri. Este adevărat, acum avem un lot competitiv. Eu am trăit niște experiențe neplăcute la masculin (n.r. a avut lot subțire din punct de vedere numeric), iar dacă vom intra și în grupele Europa League, un lot mai bine închegat ne va ajuta”, a comentat Ovidiu Mihăilă.
„Aș înclina spre CSM București ca principală favorită la câștigarea titlului, își va dori să-și ia o revanșă după ultimii 2 ani. Apoi, Vâlcea, Baia Mare, au făcut achiziții bune. Gloria Bistrița iar este o echipă pe care o văd să se bată la primele trei locuri”, Ovidiu Mihăilă
Gloria Buzău are 22 de jucătoare în lot, dar între timp a pierdut-o pentru următoarea perioadă pe Ana Maria Simion, care a suferit o intervenție chirurgicală la genunchi. „Sunt persoane care spun că așteaptă să vadă cum gestionăm situația, dar din punctul meu de vedere este foarte simplu. Am discutat cu fetele și ele știu ce rol au în echipă. Trebuie să ținem cont și de criteriile impuse de Federația Română de Handbal cu jucătoare under 23 și under 21, nu știu câtă lume a urmărit și acest aspect. Noi ne-am gândit și la lucrul acesta, avem trei tinere de valoare, pe Raluca Petruș, Patricia Moraru și Claudia Condurache. Fiecare își are rolul ei, fiecare va avea șanse pentru că suntem angrenați pe trei fronturi, fie într-un meci, fie în celălalt”, a susținut antrenorul formației buzoiene.
Ovidiu Mihăilă: „Cred eu că toată treaba asta trebuie gestionată bine din punct de vedere emoțional”
Gloria Buzău este calificată direct în turul 3 preliminar al Europa League și va avea în față o singură „dublă” pentru a accede în faza grupelor. Cel mai probabil, echipa lui Mihăilă va fi cap de serie la tragerea la sorți, având în vedere că România este pe locul 3 în Europa în Ranking la feminin: „Cred eu că toată treaba asta trebuie gestionată bine din punct de vedere emoțional. Aici consider că trebuie să lucrăm și de asta am considerat că avem nevoie de jucătoare mature, care au mai evoluat la acest nivel. Așa cum știe toată lumea, Gloria Buzău este pentru prima dată calificată în cupele europene. În spatele acestei echipe, primarul, autoritățile locale, conducerea clubului și-au făcut treaba din punct de vedere al managementului. Rămâne ca staff-ul tehnic și sportivele să gestionăm partea emoțională, astfel încât să intrăm cu încredere în competiție, să face lucruri frumoase pentru club, pentru oraș și pentru România”.
Obiectivul principal al echipei Gloria Buzău pentru Europa League este accederea în grupe, iar pentru Liga Florilor, o nouă calificare în cupele europene. În ultimele două sezone, clubul le-a încurcat atât pe CSM București, cât și pe SCM Rm. Vâlcea.