Patru concluzii după HCM Baia Mare – Dinamo Volgograd 25-23: Apărarea și linia de 9 metri, punctele care ar trebui îmbunătățite de băimărence. Experiența și prospețimea au făcut diferența pe final

Patru concluzii după HCM Baia Mare - Dinamo Volgograd 25-23: Apărarea și linia de 9 metri, punctele care ar trebui îmbunătățite de băimărence. Experiența și prospețimea au făcut diferența pe final
  • Publicat:
  • Actualizat:

HCM Baia Mare a câștigat cu 25-23 turul sfertului de finală cu Dinamo Volgograd, după un comeback spectaculos în ultimul minut de joc. Băimărencele sunt, astfel, favorite la calificare, însă jocul nu a convins absolut deloc. Linia de 9 metri a fost ineficientă, poarta nu a mers, apărarea a fost mult prea permisivă, doar experiența lotului și a antrenorului fiind factorii care au condus la victorie. Returul are loc sâmbăta viitoare, la Volgograd

  • Dacă linia de 9 metri a lui Dinamo a marcat 65,2% din golurile echipei ruse, Davîdenko sau Abbingh, „tunarii” băimărencelor au dezamăgit, doar Luciana Marin ridicându-se la nivelul unui astfel de meci
  • Deși a primit doar 23 de goluri, defensiva băimăreană a fost mult prea permisivă, fiind surprinsă, deseori, de combinațiile cu pivotul ale echipei ruse. Nici la Kocetova nu s-au apărat exact jucătoarele lui Tiselj, iar interul rus a marcat de șapte ori

O revenire spectaculoasă în ultimul minut al turului sfertului cu Dinamo Volgograd a transformat-o pe HCM Baia Mare în favorită la calificarea în primul Final 4 din istoria campioanei României. Băimărencele au marcat de trei ori pentru a transforma un handicap de un gol într-un avantaj de două goluri, pe care îl vor avea încă din primul minut al returului de sâmbăta viitoare, de la Volgograd. Calificarea nu este, însă, nici pe departe jucată, iar evoluția slabă a HCM-ului din meciul cu Dinamo asigură un retur pe muchie de cuțit. Ce a mers și ce nu a mers în jocul campioanei României în acest meci? Să vedem câteva concluzii care se pot desprinde din jocul de sâmbătă seară:


Davîdenko a făcut un meci execrabil, ratând șase din cele șapte aruncări încercate. Foto: ehfcl.com

  • Linia de 9 metri a băimărencelor, mult prea ineficientă

Atât Tone Tiselj, cât și Paula Ungureanu, au identificat linia de 9 metri a lui Dinamo ca fiind principalul avantaj al echipei ruse. Iar procentajul de 60% din golurile marcate de campioana Rusiei de către Kocetova, Akopian și Dmitrieva în această ediție a Ligii Campionilor s-a păstrat și la Baia Mare. Cele trei au înscris 15 goluri din totalul de 23 al lui Dinamo, adică 65,2%. De departe, cea mai bună jucătoare a rusoaicelor a fost Kocetova, care a marcat 7 goluri, fiind aproape de neoprit, indiferent de atenția primită de la defensiva băimăreană. În total, cei trei „tunari” ai lui Dinamo au marcat 15 goluri din 26 de aruncări, pentru un procentaj de reușită de 57,6%. A fost principalul avantaj al rusoaicelor în disputa cu Baia Mare, care a suferit teribil la capitolul „9 metri”.

Fără Gjeorgjievska (accidentată) și Geiger (neinclusă în lot), postul de inter dreapta a fost problematic pentru echipa băimăreană. Davîdenko a terminat meciul cu un procentaj catastrofal – 1 gol din 7 aruncări – fiind deseori prinsă pe picior greșit, aruncând riscant, fără a fi pregătită, mingile devenind pradă ușoară pentru Sedoikina. Nici Abbingh nu a avut un meci bun, având un procentaj foarte slab, de doar 22,2% de la linia de 9 metri, cele două goluri marcate venind după nouă tentative! Doar Luciana Marin a strălucit (4 goluri din 5 aruncări), toate în ultimele 15 minute din repriza secundă, fiind jucătoarea care a surprins cel mai mult defensiva rusă. În schimb, experimentele lui Tiselj cu Elisei și do Nascimento pe linia de 9 metri nu au avut decât succes limitat, fiind greu de crezut că rusoaicele nu se vor pregăti pentru aceste mutări și în retur.


Fără Luciana Marin, Baia Mare nu ar fi avut un avantaj de două goluri înaintea returului sfertului cu Dinamo

  • Defensiva, un punct nevralgic al HCM-ului

De la preluarea echipei de către Tone Tiselj, defensiva băimăreană a părut mult mai solidă și mai concentrată pe ceea ce are de făcut. Media de goluri încasate pe meci a scăzut de la 26,6 la 26,1, însă în meciurile de pe teren propriu, Baia Mare nu primise decât 26 de goluri de la Gyor, 24 de la Savehof și 22 de la Viborg. De data aceasta, campioana României a primit 23 de goluri, însă în multe cazuri, apărarea nu a funcționat la cel mai înalt nivel, băimărencele părând, uneori, că se feresc de contacte dure cu adversarele. Acest lucru s-a văzut și pe tabelă, Dinamo reușind să conducă aproape pe întreaga durată a partidei, în condițiile unei săli vulcanice, cu un public senzațional, care a creat un vuiet puternic la fiecare atac al rusoaicelor.

Această ușoară lipsă de duritate în atac s-a observat și în numărul eliminărilor, Baia Mare având doar patru minute de inferioritate, în timp ce Dinamo a jucat timp de 12 minute cu o jucătoare mai puțin pe teren. E drept, nici poarta nu a funcționat la cei mai înalți parametri, Ungureanu nereușind decât 8 intervenții în aproape 54 de minute jucate, în timp ce Arenhart nu a evoluat decât pe final, după ce Fanina a luat-o la țintă pe un contraatac pe Paula, contraatac care ar fi putut face 23-20 pentru Dinamo în minutul 54, închizând, astfel, partida. Ce ar putea schimba Tiselj la Volgograd? În primul rând să dicteze o agresivitate sporită, plus o schimbare de modul defensiv, poate unul mai avansat, 5-1 sau 3-2-1, prin care să blocheze linia de 9 metri.


Timeout-ul luat de Tiselj în finalul partidei a fost decisiv în stabilirea rezultatului. Foto: ehfcl.com

  • Experiența lui Tiselj și a jucătoarelor, decisivă în finalul partidei

Poate că Tiselj nu a pregătit excelent jocul cu Dinamo, iar echipa a suferit teribil în atac, unde singurul plus a fost din nou diversificarea schemelor, Nechita fiind singura jucătoare care a intrat pe teren și nu a marcat pentru HCM Baia Mare. Însă un merit important pentru revenire i se poate oferi și tehnicianului sloven. Tiselj a fost cel care a cerut timeout pentru echipa băimăreană când mai erau 1 minut și 58 de secunde de joc. Echipa sa nu a găsit drumul spre gol de la prima fază, însă a marcat de trei ori în ultimul minut pentru a reuși o victorie extrem de importantă. Cu siguranță, Tiselj și-a dat seama că totul e posibil, vizionând meciul dintre Dinamo și Thuringer, din penultima etapă din Grupele Principale. Atunci, nemțoaicele erau conduse la 4 goluri cu trei minute rămase de joc, dar au revenit spectaculos și au egalat în ultima secundă. Cunoscând problemele fizice ale rusoaicelor, după două meciuri dure în campionatul rus și un drum de aproape 20 de ori până în „capitala handbalului românesc”.

Experiența jucătoarelor cumulată cu cea a antrenorului aduce un avantaj important pentru echipa băimăreană, unul din acele „mici detalii” pe care fostul antrenor al naționalei României, Radu Voina, le promova ca fiind extrem de importante în deciderea echipei câștigătoare într-o dublă atât de echilibrată. Destul de contestat la Baia Mare, Tiselj dovedește, uneori, că este un antrenor valoros, care a învățat din cele două sezoane în care a câștigat Liga Campionilor cu Buducnost și Krim Ljubljana.

  • Calificarea nu e jucată, dar Baia Mare pleacă dintr-o poziție bună

Calificarea nu e, astfel, nici pe departe jucată. Baia Mare a ratat o șansă imensă să profite de o conjunctură favorabilă, după una dintre cele mai grele săptămâni din ultimele sezoane pentru Dinamo Volgograd. Condusă din minutul 13 și până în minutul 59, echipa băimăreană a smuls o victorie la două goluri și, în plus, nu a primit decât 23 de goluri, ceea ce ar putea duce cu gândul chiar și la un eșec la două goluri diferență, în cazul în care echipa lui Tiselj marchează cu cel puțin un gol decât a reușit Dinamo la Baia Mare. Practic, formația băimăreană nu s-a trezit decât foarte târziu, dar a reușit cel mai bun rezultat posibil în aceste condiții. Evident, cu mai multă atenție la Kocetova și Akopian, cu mai multă concentrare în fața porții și o eficiență superioară de la 9 metri, Baia Mare poate deveni prima echipă din România care se califică în noul format Final 4 al Ligii Campionilor și a doua formație după Oltchim Râmnicu Vâlcea care ajunge în semifinalele competiției.

Adrian Costeiu / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Lacrimi și suspine pentru o vedetă din România! „Nu mai vreau nevastă, nu mai vreau nimic”
Lacrimi și suspine pentru o vedetă din România! „Nu mai vreau nevastă, nu mai vreau nimic”
Răsturnare de situație! L-a refuzat pe Gigi Nețoiu și nu mai merge la FC Voluntari
Răsturnare de situație! L-a refuzat pe Gigi Nețoiu și nu mai merge la FC Voluntari
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile de la înmormântare
De ce a murit, de fapt, Mircea Diaconu?! Fiica lui rupe tăcerea la câteva zile de la înmormântare
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
Catalanii trec la ‘amenințări’! Starul Barcelonei care ar putea fi dat afară la finalul sezonului
OUT de la Oţelul Galaţi! Dorinel Munteanu a avertizat ce se va întâmpla şi a venit anunţul oficial
OUT de la Oţelul Galaţi! Dorinel Munteanu a avertizat ce se va întâmpla şi a venit anunţul oficial
Lovitură pentru Rotaru şi Mititelu! Ce se întâmplă din 2025 cu stadionul. FCU simte că e dată afară:
Lovitură pentru Rotaru şi Mititelu! Ce se întâmplă din 2025 cu stadionul. FCU simte că e dată afară: "Este destul…
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Cum arată acum Monica Gabor, fosta soție a lui Irinel Columbeanu! Mulți nu au recunoscut-o
Soția lui Dani Oțil, pusă la ZID de români! Gabriela Prisăcariu a răbufnit pe internet: 'VĂ ROG să....'
Soția lui Dani Oțil, pusă la ZID de români! Gabriela Prisăcariu a răbufnit pe internet: 'VĂ ROG să....'
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
BANCUL ZILEI. Bulă este nemulţumit: – Ospătar, dar am cerut o friptură de porc cu os…
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau banii
Bucureştenii care ar putea plăti impozite de 6 ori mai mari în 2025. Sechestru pe locuinţa celor care nu dau…
Descoperire ULUITOARE! Ce s-a văzut din satelit în Groenlanda?
Descoperire ULUITOARE! Ce s-a văzut din satelit în Groenlanda?
Daniel Bîrligea, cucerit definitiv de iubita lui. Antonia este de o frumuseţe răvăşitoare
Daniel Bîrligea, cucerit definitiv de iubita lui. Antonia este de o frumuseţe răvăşitoare
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul…
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
Au început reducerile de iarnă: mii de jocuri la prețuri accesibile
UTA Arad-FC Botoşani, luni, în Superliga. Palmares egal în istoricul întâlnirilor
UTA Arad-FC Botoşani, luni, în Superliga. Palmares egal în istoricul întâlnirilor
DACIA DUSTER se încordează în OFF-ROAD. Cât de bine se descură SUV-ul pe zăpadă și noroi - VIDEO
DACIA DUSTER se încordează în OFF-ROAD. Cât de bine se descură SUV-ul pe zăpadă și noroi - VIDEO
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a anunțat
Mireasa sezon 10. Mesajul Ramonei pe Instagram, după ce s-a căsătorit cu Stelian. Ce a anunțat
×