Gheorghe Tadici este hotărât să renunțe la postul de selecționer al României, după sărbători, astfel că naționala va avea la „dubla” din play-off cu Serbia, pentru accederea la Campionatul Mondial din 2015, un alt staff tehnic. Deși ecourile după Campionatul European nu s-au stins, iar o confirmare oficială în privința lui Tadici încă nu avem, în lumea handbalului se discută despre viitori potențiali selecționeri.
România a terminat pe locul 9 la Campionatul European, deși a fost foarte aproape să fie într-o altă postură, spre exemplu în semifinalele competiției. I-au „lipsit” trei secunde pentru o victorie cu Danemarca sau un gol cu Ungaria, variante în care azi am fi discutat despre o performanță extraordinară a handbalului feminin. În ierarhia finală, naționala se regăsește însă la mijlocul clasamentului, iar acum avem ca subiect de discuție schimbarea selecționerului Gheorghe Tadici.
Oficial, antrenorul nu și-a prezentat demisia, iar Federația Română de Handbal încă nu l-a destituit. Pe acte, Tadici încă se află în obiectiv, calificarea la Jocurile Olimpice din 2016. Pe intenții, cele două părți se vor despărți în această perioadă. Selecționerul și-a anunțat deja staff-ul tehnic și le-a dat de înțeles jucătoarelor și șefilor handbalului românesc, încă după meciul cu Spania (scor 22-20), că turneul final din Ungaria și Croația este ultimul la care participă în calitate de selecționer. Antrenorul a fost vehement contestat în mediul online, pe rețelele de socializare, astfel că, probabil, nici FRH nu va face eforturi pentru a-i schimba decizia.
În lumea handbalului se discută deja despre potențialii înlocuitori ai lui Tadici. Schimbarea se va produce în 2015, până la desfășurarea Trofeului Carpați din primăvară. Patru variante sunt vehiculate în acest moment pentru viitorul selecționer.
1. Antrenorul străin. Cerut cu insistență în special de suporteri, un tehnician din afara țării are șanse mari să se regăsească în viitoarea schemă a staff-ului tehnic. Jakob Vestergaard este numele cel mai vehiculat, însă Federația va urmări, probabil, o lovitură de imagine, prin aducerea unui tehnician și mai important, dacă va fi să numească selecționer un străin. Oltchim, cel mai tare brand din handbalul românesc din ultimii ani, a încercat mai mulți antrenori străini, dar nu a câștigat Liga Campionilor cu niciunul (Rimanic, Kovacs, Vestergaard), motiv pentru FRH să studieze foarte atent opțiunile. Până la urmă, Oltchim a reușit cea mai mare performanță tot cu un român, cu Radu Voina.
2. Mariana Târcă. De fiecare dată când s-a pus problema numirii unui nou selecționer, fosta antrenoare a Oltchimului și a Rulmentului, echipe cu care a câștigat titlul, a fost printre primele variante. În 2008, Mariana Târcă și Cristian Gațu, fostul președinte al FRH, bătuse chiar palma pentru un contract pe 4 ani, numai că, puțin mai târziu, în Consiliul de Administrație s-a votat varianta Radu Voina. Târcă a fost o soluție și în 2012, dar s-a mers pe revenirea lui Tadici. Mariana Târcă a promovat mai multe jucătoare importante, precum Neagu, Manea, Vizitiu, Chiper, Dedu, și sunt voci care susțin că i-a venit, în sfârșit, rândul pentru a arăta ce poate și la națională.
3. Aurelian Roșca. Antrenorul de la Craiova este unul dintre cei mai în vogă antrenori în 2014, mai ales după ce a câștigat titlul mondial cu naționala de junioare. Generația cu care a obținut medalia de aur va trebui promovată în următorii ani și la prima reprezentativă și are avantajul că le cunoaște foarte bine pe jucătoare. În plus, este recunoscut pentru faptul că își pregătește cu minuțiozitate temele.
4. Bogdan Burcea – Florentin Pera. O altă variantă vehiculată pentru națională este continuitatea până la Jocurile Olimpice. Cei doi antrenori secunzi ai lui Tadici dețin toate informațiile, în acest moment, în ceea ce privește potențialul echipei.
Dacă antrenorul străin este cerut în special de suporteri, antrenorii români au avantajul că sunt mai acceptabili pentru FRH ca salarii.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER