Pe ce bancă stă doctorul? Situație unică în handbalul românesc: medicul Oancea va avea grijă de 32 de jucătoare în marele derby Baia Mare – CSM București
HCM Baia Mare și CSM București se înfruntă duminică, ora 17:15, pentru prima dată în acest sezon al Ligii Naționale feminine (etapa a 9-a), partida fiind așteptată de toată suflarea handbalistică din România. Punctul comun al celor două grupări este medicul Florin Oancea, care este legitimat în acest sezon și la formația din Baia Mare, și la gruparea susținută de Primăria Capitalei.
Rulmentul, Oltchim, HCM Constanța, HCM Baia Mare, CSM București. Ce au în comun aceste echipe? Toate au avut sau au pe banca tehnică același medic, Florin Oancea, specialist în medicina sportivă, cu doctorat în ortopedie și traumatologie. În acest sezon, Oancea a fost legitimat la FRH de cele două puteri ale handbalului feminin, HCM Baia Mare și CSM București, care i-au solicitat serviciile, astfel că acesta se va afla duminică în fața unei situații inedite: „Pe ce bancă va sta doctorul?”. „Soluția de compromis este să stau între bănci, să fiu medicul sălii”, a răspuns pentru ProSport chiar Florin Oancea.
Florin Oancea este un medic foarte căutat în lumea handbalului
Medicul celor două formații susține că nu are nicio favorită la acest joc, pentru el meciul HCM Baia Mare – CSM București având o altă semnificație: „Pentru mine este foarte important ca jucătoarele să evolueze. Eu țin cu handbalistele, nu cu echipa X sau Y. Important este omul, starea lui de sănătate și mă bucură că au înțeles acest lucru și conducătorii celor două formații. Nu pot ține cu una sau alta, toate fetele îmi sunt la fel de dragi”.
„Am 32 de fete în grijă”
Cum se vede însă raportul de forțe dintre cele două echipe de pe băncile tehnice? „Nu-mi dau seama”, a fandat Oancea, care a continuat: „Din punct de vedere medical, cele două formații sunt egale, CSM București nu o are pe Oana Manea, iar Baia Mare pe Melinda Geiger. La HCM mai sunt două absențe mai vechi, Vârtic și Abbingh, olandeza care nu a apucat încă să debuteze. Personal, ies câștigător dacă jucătoarele sunt sănătoase. Înaintea acestui meci și după sunt preocupat ca fetele să fie apte din punct de vedere medical, cu asta mă justific. De aceea și am o relație contractuală cu cele două echipe. Mă gândesc că acum am un lot mai mare în grijă, în loc de 16 fete am 32”.
Deocamdată, Florin Oancea nu a întâmpinat nicio dificultate, în sensul de a alege o echipă sau alta pentru a le fi alături pe banca tehnică. „Nu prea sunt meciuri ale echipelor HCM Baia Mare și CSM București care se suprapun, în general meciurile lor sunt televizate și se dispută la date diferite. Programul îmi permite să fiu și pe bancă la HCM, și la CSM. Să vedem cum va fi când se va disputa play-off-ul. Oricum, la ora meciului, nu știu cât se mai justifică prezența medicului, sunt mai rare momentele în timpul unei partide când este nevoie de el. Mai intervine kinetoterapeutul, preparatorul fizic”, a spus medicul celor două mari rivale din acest sezon.
Și totuși dacă va fi nevoit să aleagă? „În relațiile contractuale sunt specificate anumite meciuri. Întâietate au jocurile din Liga Campionilor. În rest, este așa cum stabilim de comun acord”, a venit răspunsul medicului.
„CSM București are danezi, HCM Baia Mare zici că sunt danezi„
Lois Abbingh se recuperează perfect după intervenții chirurgicale dificile
Florin Oancea susține că are o colaborare perfectă cu HCM Baia Mare și CSM București pentru că au o gândire identică atunci când vine vorba despre jucătoare. „Față de jucătoarele accidentate ambele conduceri au acceeași abordare: >. Mette Klit și Jakob Vestergaard sunt foarte fermi din acest punct de vedere la CSM București, dar și la HCM Baia Mare staff-ul este foarte cooperant, zici că și ei sunt danezi”, susține medicul, care a avut-o sub tratament în ultima perioadă și pe olandeza Lois Abbingh, handbalistă care ar putea reprezenta un mare plus pentru HCM Baia Mare în 2015. „Abbingh arată foarte bine, a avut o operație excelentă cum nu găsești în România. Ea și acum ar putea evolua, dar nu o forțăm, va intra după Campionatul European din decembrie. Are 21 de ani și nu are de ce să-și riște viitorul. Se recuperează foarte bine, atât în Bucureșrti, cât și la Baia Mare, unde se pregătește după un program bine stabilit”, a mai spus interlocutorul ProSport
Rulmentul 2007, o echipă de suflet
Florin Oancea este un medic foarte cunoscut și căutat în lumea handbalului, toate jucătoarele importante din România fiindu-i măcar pentru o zi paciente. El a intrat în handbal în sezonul 2006-2007, fiind adus de Rulmentul Brașov de la naționala de baschet feminin. „Toate echipele la care am lucrat au fost speciale pentru mine, dar parcă formația din 2007 a Brașovului mi-a intrat cel mai mult în suflet”, povestește Oancea, care a mai colaborat în același timp cu două mari rivale din campionat, Oltchim și Rulmentul (2007-2009).
Vestergaard, în staff-ul echipei pentru meciul de la Baia Mare
Jakob Vestergaard așteaptă cu interes partida de duminică
CSM București este foarte încrezătoare înaintea partidei de duminică. Cu excepția Oanei Manea, echipa din Capitală va avea la dispoziție toate armele. Va miza inclusiv pe sprijinul lui Jakob Vestergaard, care va efectua deplasarea cu echipa. Danezul nu va sta pe banca tehnică, dar va participa la pregătirea meciului cu sfaturi, după cum au susținut oficialii clubului. Vestergaard, director tehnic la echipă, a fost prezent și la meciul cu Corona Brașov. Singura problemă de sănătate înaintea jocului a avut-o Ana Paula Rodrigues, care nici nu s-a antrenat joi. CSM București va ajunge sâmbătă după prânz în Baia Mare, urmând să călătorească cu avionul.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?