Dinamo București domină de câțiva ani handbalul în România, iar mai nou reușește să convingă și în Europa. Trupa din Ștefan cel Mare a avut o toamnă incredibilă, cu 10 meciuri fără înfrângere și 17 puncte câștigate din 20 posibile. Suporterii sunt încântați, în țară au ajuns jucători la nivel de Top 10 mondial, România mai „respiră” pe plan internațional și la masculin. Handbalul a recreat, practic, spiritul lui Dinamo. Care sunt planurile echipei pentru a rămâne în Top? Am încercat să găsim niște răspunsuri, după ce am pus cap la cap mai multe informații.
Dinamo și-a reluat zilele trecute pregătirile într-o formulă redusă, pentru a doua jumătate a sezonului 2019-2020. „Alb-roșii” au mai mulți jucători plecați în aceste zile la echipele naționale, dar până la primul mare obietiv al sezonului, „dubla” cu Sporting Lisabona în play-off-ul Ligii Campionilor, mai este timp suficient (22 februarie – turul în Portugalia; 1 martie – returul în România). Tocmai de acea confruntare poate depinde și planurile ulterioare ale echipei Dinamo. Să oblige EHF să-i acorde un wildcard în viitoarea ediție a Ligii Campionilor.
Din dorința de a dezvolta mai mult handbalul, pentru a atrage spectatori, sponsori, etc, EHF a pregătit o nouă „revoluție” la nivelul cupelor europene, începând cu sezonul 2020-2021. În Liga Campionilor vor mai avea acces doar 16 echipe. Vor avea acces primele nouă națiuni în ierarhia EHF, un loc va fi oferit celei mai bune țări în Cupa EHF, iar șase echipe vor participa pe baza unei invitații. România este pe locul 13 la masculin, retrogradând două locuri, pentru că punctele acumulate în Challenge Cup nu mai sunt luate în considerare! Așadar, EHF încearcă să aducă Liga Campionilor pe urmele Euroligii din baschetul masculin. Iar pentru o astfel de competiție nu va mai ține cont numai de Ranking. Ori Dinamo luptă pentru cele șase locuri disponibile, fiind într-o competiție la distanță cu echipe precum Kiel / Flensburg, Montpellier, Pick Szeged, Brest Meshkov, Pick Szeged, Motor Zaporojie, Kristianstad. Așadar, are nevoie să urce câte mai sus și din punct de vedere al performanței sportive pentru a convinge EHF-ul să-i ofere un wildcard, pentru că din alte puncte de vedere clubul îndeplinește majoritatea criteriilor:
EHF vrea expunere pe televiziuni, iar Liga Campionilor se transmite pe trei canale în România (DigiSport, Telekom Sport, Look Sport)
EHF ține ca în zonă să fie un aeroport pentru a scurta timpul pierdut de echipe pe drumuri. „Otopeniul” este practic lângă casă.
EHF își dorește ca echipele participante să aibă și public. Dinamo are peste 2.000 de fani la jocurile din Liga Campionilor, iar de ceva vreme are suporteri și în deplasări. Atmosfera creată în Ștefan cel Mare a făcut deja înconjurul Europei
Din punct de vedere organizatoric, Dinamo nu a acumulat minusuri, așadar îndeplinșete cam toate punctele importante dintr-un „caiet de sarcini”. O calificare cu Sporting în „optimi” pe 1 martie ar putea, astfel, să cântărească decisiv.
Din punct de vedere al lotului, nu se pune problema ca Dinamo să facă achiziții în această perioadă. Cu sau fără criterii de valoare impuse de Federație Română de Handbal, clubul din Ștefan cel Mare are o echipă bine acoperită pe posturi. Din vară însă, dacă va fi acceptată în Liga Campionilor, poate că ar mai avea nevoie 2-3 handbaliști pentru a se apropia și mai mult de „cei mari”. Nu ar mai avea motive să schimbe, ci doar să mai împrospăteze lotul.
Dinamo a trecut de perioada în care a schimbat câte 7-8 jucători de la un sezon la altul. A ajuns la un nivel în care a început să aibă acces la jucătorii de top. „La ora actuală, dacă dăm un telefon și spunem că suntem de la Dinamo, lumea începe să stea de vorbă. Nu mai închide telefonul, începe să te asculte, să te întrebe”, povestesc oamenii din Ștefan cel Mare. Chiar Ante Kuduz a relatat în vestiar un episod interesant de la naționala Croației, un dialog pe care l-a avut cu marele Duvnjak de la THW Kiel: „Ce se întâmplă la Dinamo, de ce vin jucători străini de la echipe bune? E totul în regulă, aveți banii la zi?”. Europa a început să se uite și spre Dinamo, care a avut nevoie însă de vreo 5-6 ani pentru a consolida acest proiect. Constanța a avut la rândul ei nevoie de mulți ani pentru a ajunge sus, la nivel de optimi de finală în Champions League.
Vorbind strict de actualul lot, Dinamo este sigură că va putea miza în continuare pe doi interi care au făcut senzație în ultima vreme. Ante Kuduz a refuzat RK Zagreb pentru a continua în Ștefan cel Mare. Amine Bannour, unul dintre cei mai buni „stângaci” din lume, are la rândul lui contract până în 2021. Mai mult, și-a arătat disponibilitatea de a rămâne chiar până în 2025 dacă îi sunt îndeplinite anumite condiții. Vujic, Alouini și Nantes sunt la rândul lor sub contracte.
Două incertitudini sunt în momentul de față la Dinamo. Încă nu se știe bugetul pentru sezonul următor și cine va fi președinte în toamnă la Clubul Sportiv. George Cosac este azi președintele desemnat, dar în primăvară ar putea să iasă la pensie. Și cum totul depinde de politic în România, inclusiv în ceea ce privește sportul, greu de prezis cine va prelua conducerea pe viitor.
Deocamdată, Dinamo urmărește două obiective în principal, „dubla” cu Sporting Lisabona, apoi să câștige din nou titlul în România, prima condiție pentru a avea dreptul să participe în acea Ligă a Campionilor reformată!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER