Federația Română de Handbal a definitivat în linii mari sistemul competițional și programul pentru următorul sezon al Ligilor Naționale, care se va desfășura cu 16 echipe la start. Din prima ligă ar urma să retrogradeze direct patru echipe, iar alte două vor merge la baraj. De asemenea, la masculin se va menține play-off-ul și play-out-ul. O echipă care ar urma să joace pentru evitarea retrogradării va avea 44 de jocuri oficiale! Fără a socoti posibile alte jocuri în Cupa României, Supercupa României, cupe europene, turneu de baraj. Consiliul de Administrație se va pronunța luni – 8 iunie asupra propunerilor înaintate de Alexandru Dedu & Co.
În linii mari, Federația Română de Handbal va păstra sistemul competițional din sezonul 2019-2020, dar adaptat la 16 echipe. Forul din Floreasca și-a propus însă ca după numai un an competițional să revină la formatul cu 14 echipe. Cluburile sunt în mare parte de acord cu o astfel de idee, dar modalitatea prin care federația vrea să ajungă din nou la 14 echipe naște discuții. Concret, din prima ligă ar urma să retrogradeze direct patru echipe (locurile 13-16), iar alte două să meargă la un turneu de baraj (locurile 11-12) cu două formații din Dinvizia A (locurile 3-4). Dacă o astfel de măsură va fi adoptată, atunci sunt șanse mari ca formațiile care vor promova în această vară să se reîntoarcă în liga secundă după numai un sezon. Una dintre propunerile discutate în Comisia Tehnică a fost ca din prima ligă să retrogradeze direct trei echipe, iar din Divizia A să promoveze una. De asemenea, locul 13 din Liga Națională să susțină un baraj cu locul 2 din Divizia A. Federația are însă o altă strategie.
Sezonul competițional feminin (16 echipe) se va juca în sistemul tur – retur. Jocurile vor fi programate în zilele de duminică (între orele 11:00 – 20.00) și joi (16:30 – 20:00). Cu acordul ambelor echipe și aprobarea FRH, un meci se poate disputa și la alte ore decât cele de mai sus. De asemenea, de comun acord, echipele pot solicita aprobarea FRH pentru devansarea sau amânarea unor jocuri cu cel mult trei zile față de datele la care sunt programate.Pentru echipele românești participante în competițiile continentale oficiale, federația poate aproba amânarea sau devansarea jocurilor acestora programate în Liga Națională, la alte date decât cele fixate inițial, în principiu cu 7 zile înainte sau după data respectivă.
Liga Florilor ar urma să înceapă pe data de 27 august! Până atunci, în 20-23 august ar urma să fie stabilită câștigătoarea Cupei României (ediția 2019-2020). Până la Campionatul European din decembrie ar urma să se desfășoare 14 etape, două în luna august și câte patru în lunile septembrie, octombrie și noiembrie (19 noiembrie, ultima etapă). Apoi, după turneul final, întrecerea ar urma să se reia din 10 ianuarie, finalul fiind prevăzut pentru 23 mai.
Liga Zimbrilor (16 echipe) se va desfășura în sistemul tur-retur, Play-off și Play-out. Jocurile din cadrul vor fi programate în general duminica și miercurea. Startul campionatului este prevăzut pentru data de 19 august, iar finalul turului pentru 14 noiembrie. Imediat va începe și returul, iar finalul sezonului regulat este prevăzut pentru 17 aprilie. Play-off-ul ar urma să se desfășoare în aceeași formulă ca și până acum. În schimb, play-out-ul, ar urma să aibă loc în sistemul fiecare cu fiecare. Asta înseamnă încă 14 etape pentru echipele clasate pe locurile 9-16! În total, o echipă care va juca pentru evitarea retrogradării va avea în față 44 de etape! Fără a socoti jocurile din Cupa României sau, după caz, cupe europene, baraj etc. Campionatul ar trebui să înceapă pe 19 august, dar startul va fi rezervat Cupei României (15-16 august, ediția 2019-2020).
Lupta pentru titlu și cupe europene se va încheia cel mai târziu în 6 iunie. În play-out, programul se va întinde până în 16 iunie.
În play-out se va începe de la următoarele punctaje: Loc 9 (după sezonul regulat) – 7p, Loc 10 – 6p…, Loc 16 – 0p.
Foto: Sport Pictures
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER