Portarul care a sfidat toate teoriile:** Silvia Navarro e mai scundă cu 6 cm decât limita minimă obișnuită
Silvia a fost lăsată acasă înaintea Mondialului din China în 2009, din motive financiare
„Dream Team-ul” de la Vâlcea are toate ingredientele pentru a câștiga Liga Campionilor în acest sezon, inclusiv cea mai bună poartă, spun specialiștii. Față de Györ și Larvik, care au câte un sigur goalkeeper de meciuri mari, Katrine Lunde, respectiv Cecilie Leganger, Oltchim are două variante gata să închidă porțile în orice finală, Paula Ungureanu și Silvia Navarro. Ultima reprezintă și pata de culoare a echipei vâlcene, dar și a Ligii Campionilor. Motivul? Este cel mai scund portar care activează la acest nivel, doar 169 de centimetri, are 62 de kilograme, dar o mobilitate de invidiat. Cam de ce este în stare Silvia s-a văzut și sâmbătă, la Dabas (Ungaria), când le-a făcut clipe amare jucătoarelor de la Ferencvaros. „Faptul că Silvia apără așa cum o face și la Oltchim a contrazis toate teoriile despre portarul de handbal. Înălțimea nu este niciun impediment pentru ea, chiar dacă antrenorii se orientează în general după portari de la 175 de centimetri în sus. Navarro a demonstrat că se poate apăra indiferent de statură, a muncit foarte mult pentru a ajunge la nivelul de azi”, a comentat Mihaela Ciobanu, românca din naționala Spaniei care a avut-o coechipieră.
Oltchim a ochit-o după Mondialul din 2011
„Silvi”, așa cum o alintă coechipierele, a iubit încă de mică tot ce a însemnat sportul, iar după mai multe încercări s-a oprit la handbal. Deși micuță de statură, ea s-a băgat de la început în poartă. „Mi-a plăcut foarte mult să parez mingile”, declara în urmă cu ceva timp într-un interviu dat în Spania. Deși a evoluat la echipe importante din Spania încă din 1998, Valencia și Ferrobus Mislata, Navarro a prins naționala destul de târziu, la 27 ani, când a și jucat pentru prima dată la un turneu final, CE 2006. Românca Mihaela Ciobanu l-a determinat în multe situații pe selecționerul Jorge Duenas să renunțe la convocarea Silviei, inclusiv pentru Mondialul din 2009, când, probabil, portarul a simțit și cea mai mare dezamăgire. Atunci, înaintea turneului final, Navarro a fost anunțată că din motive financiare Spania nu poate deplasa și un al treilea portar, astfel că a fost lăsată acasă.
„Chimista” a mers însă mai departe, iar motivația ieșită din comun a „împins-o” către apogeu. În 2011, în Brazilia, a făcut un Mondial incredibil, la care Spania a urcat pe podium în mare măsură datorită ei. A fost și momentul în care Oltchim a pus ochii pe Silvia. „A fost de departe cel mai bun portar de la Mondiale, însă IHF a nominalizat-o pe Masson, din motive lesne de înțeles”, a susținut Nicolae Luca, vicepreședinte Oltchim. După o altă ediție fabuloasă la JO de la Londra, unde Navarro a fost MVP-ul Spaniei (n.r. a luat din nou bronz), iberica a ajuns la Oltchim să câștige Liga Campionilor, pe care a ratat-o în finala din 2011 cu Itxako. „Este o fată extraordinară, o persoană care nu deranjează pe nimeni”, spun coechipierele. Silvia își enervează totuși adversarele prin paradele ei, care ar face invidioși și mulți goalkeeperi din fotbal.
Statura portarilor din Champions League
Jelena Grubisic (Krim) 184 cm
Sergeja Stefanisin (Krim) 184 cm
Cecilie Leganger (Larvik) 181 cm
Paula Ungureanu (Oltchim) 181 cm
Katrine Haraldsen (Györ) 181 cm
Lene Rantala (Larvik) 181 cm
Gabriella Kain (Krim) 179 cm
Orsolya Herr (Györ) 176 cm
Silvia Navarro (Oltchim) 169 cm
„Și Ljubomir Vranjes a avut 166 centimetri, dar a câștigat titluri mondiale și europene cu Suedia”
Andrei Luca, vicepreședinte Oltchim
Cred că succesul unui portar depinde în mare măsură de apărarea pe care o are în față
Silvia Navarro, portar Oltchim