Potaissa Turda, reacție tranșantă după ultimele măsuri adoptate de FRH cu privire la criteriile mai aspre de transfer ale străinilor: „De ce să o prelungim la infinit și să ne distrugem chiar de tot…”
Modificarea criteriilor pentru aducerea jucătorilor străini în Ligile Naționale de handbal este probabil unul din cele mai fierbinți subiecte ale momentului. Federația Română de Handbal a decis să introducă reguli mult mai stricte la transferul străinilor, în ideea de a proteja mai mult viitorul jucătorul român și implicit echipa națională. Măsurile au născut însă multe discuții în culisele handbalului, motiv pentru care ProSport a decis să stea de vorbă cu cluburile.
- Ce decizii a adoptat FR de Handbal în privința jucătorilor străini:
- După 1 mai 2018, cluburile vor putea să transfere doar jucători străini care în ultimii 2 ani au jucat și s-au clasat cu echipele naționale în Top 10 la Campionatul Mondial, Campionatul European, Jocurile Olimpice
- Cluburile vor putea să transfere jucători străini care în ultimii 2 ani au ajuns și au figurat pe foaia de joc într-un Final 4 la nivel de Liga Campionilor, Cupa EHF.
- Regulile sunt valabile începând pentru al treilea străin din echipă. Primii doi nu vor avea restricții.
Potaissa Turda este o grupare care susține noile măsuri, fiind și una din echipele care în general s-a axat, cu mici excepții, doar pe handbaliști autohtoni de când a promnovat în Liga Națională. Și chiar a reușit să se mențină permanent și în aceste condiții la nivel de Top 5. Flaviu Sâsăeac, președintele echipei și membru și în Consiliul de Administrație, a explicat în detaliu plusurile și minusurile unor astfel de decizii.
„Pentru fiecare echipă din România rămâne posibilitatea să aibă doi străini fără niciun fel de restricții. S-a ridicat ștacheta de valoare începând de la al treilea străin / echipă care ar putea să vină în Liga Națională. Într-adevăr, va fi o infuzie mai scăzută de jucători străini în campionatul românesc, care va diminua încasările federației și probabil că va atrage și o oarecare scădere a nivelului competițional”, a evidențiat Flavius Sâsăeac partea negativă, după care a evidențiat și plusurile măsurilor adoptate la finalul săptămânii trecute de Consiliul de Administrație: „Ca și parte pozitivă, scopul pentru care s-a luat această măsură, va încuraja echipele din România să contracteze jucători autohtoni. Iar pepinierele existente în acest moment își vor găsi scopul realizat, vor da jucători în Liga Națională. De asemenea, cred că în viitor se va mări numărul de pepiniere, întrucât mulți se vor apuca din nou să crească jucători, pentru a-i da către echipele mari. În acest fel, aria de selecție va crește considerabil”.
FOTO: Mircea ROȘCA / MEDIAFAX
- „Este un proiect curajos la care s-a responsabilizat președintele și Consiliul de Admninistrație prin decizia luată, dar cred că este un proiect foarte sănătos pentru viitor, pentru echipa națională, pentru handbalul românesc. Vom pierde pe termen scurt, dar pe termen lung va fi vorba despre un câștig mult mai mare”, Flaviu Sâsăeac, președinte Potaissa Turda
Oficialul ardelean este convins că această măsură legată de criterii în privința jucătorilor străini va fi menținută cel puțin în următorii 4 ani. „Atunci când când președintele (n.r. Alexandru Dedu) a luat o decizie la început de mandat, din ce am observat în decursul primilor 4 ani, acea strategie s-a menținut până la final. A promis că va fi play-off până în capăt, a fost play-off până în capăt. A promis că vor fi vechile criterii până în capăt, acele criterii au fost mențiune până în capăt. S-a cam ținut de promisiune, astfel că văd posibiliă menținerea acestei măsuri până la finalul mandatului. Iar de acolo, cine va veni, dacă va ști să gestioneze acest proiect, va aduce mari beneficii handbalului românesc”, a comentat Flaviu Sâsăeac.
Prin noile măsuri, cluburile românești nu vor mai putea emite pretenții în cupele europene, este unul din argumentele aduse de grupările care se opun criteriilor adoptate. „Cu criteriile existente în ultimii ani nu țin minte să fie ieșit vreo echipă românească, Minaur și Dinamo, din grupele secundare ale Ligii Campionilor, C și D. În vechiul format, Constanța a ieșit o singură dată din grupă, cu ce străini au vrut ei. Nu ne-au ajutat prea mult criteriile în ultimii ani, să ajungem măcar în play-off-ul Ligii Campionilor. Minaur a fost probabil mai aproape, dar și ei cu o superechipă, cu jucători gen Eklemovic tot nu au reușit. Dacă tot nu reușim pentru o himeră, eu spun că mai bine îi creștem pe ai noștri și vedem noi dacă merităm apoi să jucăm Champions League. Deocamdată, România cred că ar trebui să se gândească să intre în grupele Cupei EHF, pentru că nici acolo nu am ajuns în ultimul sezon. Cu toți străinii avuți, de la bancă tehnică la jucători, CSM București, HCDS Constanța nu au trecut de turul 3 preliminar. Haideți să recunoaștem, nu suntem încă de nivelul respectiv. Și dacă nu suntem, de ce să o prelungim la infinit și să ne distrugem chiar de tot șansele de a crește jucători români?”, a argumentat președintele Potaissei Turda.
„Eu spun că este un ultim tren această încercare, pe care nu avem voie să-l ratăm”
Flaviu Sâsăeac este convins că această decizie drastică luată de FRH poate fi un moment zero pentru handbalul masculin: „Este un moment de relansare, iar efectele vor fi pe termen mediu și îndepărtat, nu pe loc, întrucât nu se cresc copii de azi pe mâine. Noi, la Turda, am înființat în urmă cu 9 ani pepinieră la toate categoriile și abia acum cei mai mici au ajuns pe final de juniorat, reușesc să confirme. Îl avem pe Thalmaier plus câțiva tineri care vin puternic din urmă, dar chiar și aceștia vor fi apți de a fi înregismentați la nivel de Ligă Națională abia peste 2-3 ani. Nu este ușor să-i crești. Iar dacă tu descurajezi total aceste pepiniere, nu ai cum să culegi ceva pe viitor. Numai în jos mai puteam merge, în sus cu siguranță nu. Dacă nu s-ar fi luat niște măsuri, am fi ajuns în situația ca peste câțiva ani să avem doar 1-2 jucători români per echipă, iar restul să fie străini. Și nu cred că am mai fi avut șanse să mai facem ceva. Eu spun că este un ultim tren această încercare, pe care nu avem voie să-l ratăm”.
În final, oficialul ardelean a susținut că toate cluburile vor avea posibilitatea să facă tranziția: „S-au luat măsuri adiancente de a permite cluburilor până la 1 mai contracterea unor jucători noi pe criteriile vechi, de a permite prelungirea contractelor pe un an de zile. Faptul că poți să-ți păstrezi jucătorii, că poți aduce alții noi, eu spun că sunt suficiente măsuri pentru a nu dezechilibra situația din cadrul echipelor cu mulți străini și de a le permite să facă treptat tranziția de la vechile reguli la noile reguli. Nu este nimeni afectat în mod decisiv prin aceste măsuri. În același timp, le permite într-un termen rezonabil să se adapteze. Nu a fost luată această măsură pentru a lovi în cineva, a fost luată să salveze ceva, ce se mai poate salva. La feminin, cluburile nu vor fi afectate deloc de această măsură”.
Noile măsuri adoptate de Federația Română de Handbal vor intra în vigoare după 27 aprilie 2018. Până atunci, fiecare club poate semna contracte noi cu jucători străini chiar și pe durata a 7 ani dacă își dorește acest lucru.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?