CSM Tg. Mureș este proaspătă campioană naționale la junioare 1, după o finală la Turda, de un nivel foarte bun, cu CSM București, scor 30-28. Este primul titlu din istorie obținut de localitatea ardeleană la această categorie de vârstă și vine la 31 de ani distanță de la trofeul câștigat de Mureșul Tg. Mureș în Liga Națională, sub comanda antrenorilor Gigi Ionescu și Valentin Szabo-Pop.
Rezultatul actualei echipe de junioare 1 nu este deloc întâmplător, ci a venit în urma unui proces de 10 ani. Soții Mihaela și Claudiu Evi au început de la zero activitatea cu niște copile, și le-au crescut așa cum scrie la carte. Generația a „cules” multe alte trofee pe parcurs. De altfel, medalia de la Turda a fost a șasea de aur cucerită de Olimpic Tg. Mureș (azi sub „umbrela” CSM Tg. Mureș). Mai mult, câteva jucătoare au făcut deja pasul și la echipele naționale de junioare, tineret și chiar senioare, așa cum este cazul interului stânga Andreea Târșoagă.
„Clubul nu ne-a cerut neapărat o performanță la junioare, ne interesează mai mult competiția de săptămâna viitoare (n.r. turneul semifinal al Diviziei A), pentru că ne dorim o promovare în Liga Națională. Dar pentru mine și pentru fete era foarte important să câștigăm. Am avut și un episod neplăcut în urmă cu 2 ani la Odorhei, aveam de luat o revanșă în fața clubului CSM București. Am pierdut-o și pe Andreea Târșoagă, în acel moment am fost puțin dezumflați pe toate planurile, credeam că este un sezon ratat. Dar fetele acestea așa au fost crescute, sunt niște luptătoare și parcă ne-au dat putere. Am jucat tot turneul cu Ghemeș Karina, pivot de meserie, la linia de 9 metri. Azi suntem o familie, avem 10 ani de când suntem împreună și asta era cea mai frumoasă răsplată a eforturilor noastre”, ne-a declarat antrenoarea Mihaela Evi, fostă colegă de generație cu Cristina Neagu la naționalele de junioare și tineret.
Șase fete au terminat junioratul cu această ocazie, printre care și portarul Ioana Ugran. În schimb, Monica Bărăbaș, Andreea Târșoagă, Flavia Munteanu, Clara Lăcătuș, Sara Darie sunt născute în 2001 și rămân junioare 1 și în sezonul următor. Dar după o asemenea izbândă probabil că majoritatea privește spre seniorat, în primul rând la o carieră în Liga Națională. Tg. Mureș pregătește însă și acest pas, în tentativa de a le oferi continuitate campioanelor. „Dorim să le construim o echipă de Liga Națională la Tg. Mureș, să le creăm condiții astfel încât să progreseze. Până acum am fost club privat, acum avem și suportul aurorităților locale, care au creat CSM. Fetele sunt acasă, sunt iubite, sunt apreciate la Tg. Mureș, au toate condițiile și ne dorim să promovăm în Liga Națională. Poate va fi bine și pentru țară, pentru handbalul românesc o aibă o astfel de echipă, care joacă cu sufletul, așa cum sunt copiii noștri. Știu că ar trebui și niște jucătoare cu experiență, sunt realistă, dar ne dorim să rămână nucleul de bază, fetele să rămână împreună”, a detaliat Mihaela Evi.
Majoritatea fetelor sunt din Tg. Mureș, unde se poate vorbi despre o nouă emulație în handbal, așa cum a fost cu mai bine de 30 de ani în urmă, când Mureșul era o pretendentă la titlu în Liga Națională. „Până la junioare 2 am jucat tot timpul cu două echipe, astfel încât toate fetele să aibă cât mai multe meciuri în picioare. Totul a început însă în urmă cu vreo 10 ani. Pe parcurs am fost plecați la foarte multe meciuri internaționale. De asemenea, le duceam tot timpul pe fete la meciurile echipelor Oltchim și Rulmentul Brașov, încă de când erau mici, la 8-9 ani, să vadă ce înseamnă handbalul de mare performanță. Și probabil că toată atenția asta le-a făcut cumva să se îndrăgostească de handbal. Au mai și renunțat din fete pe parcurs, dar pentru că au fost foarte multe, a rămas un număr bun de jucătoare în activitate”, ne-a dezvăluit Mihaela Evi câteva din secretele actualei campioane a României la J1.
Sigur, evoluția tinerelor jucătoare nu a trecut neobservată. În plus, regula impusă de FRH pentru formațiile din Liga Națională, să aibă la fiecare meci o jucătoare U21 în teren timp de cel puțin 10 minute în sezonul următor, a sporit interesul cluburilor inclusiv pentru handbalistelor de la CSM Tg. Mureș. Cum fac față clubul, antrenorii, jucătoarele ofertelor venite în ultima vreme? „Foarte multe fete au oferte. Când o să simțim că nu mai au condițiile necesare să progreseze la Tg. Mureș, o să le dăm drumul. Sunt copiii noștri și le dorim binele, nu mă interesează performanța mea personală sau a clubului. Deocamdată însă au toate condițiile necesare, au jucat Divizia A, acum ne dorim o promovare în Liga Națională. Fetele sunt importante, sunt vedetele orașului, mai mult de atât nu are cine să le ofere în acest moment. Mai mult, avem o relație foarte bună și cu părinții, din moment ce am crescut împreună. Chiar dacă au fost sunați de echipe cu salarii de mii de euro, sunt destul de realiști”, a răspuns Mihaela Evi.
Cu o generație apreciată în sectorul juvenil, Tg. Mureș evident că are și viitor. De urmărit cum vor progresa aceste fete, pentru că se simte nevoia unei infuzii și de jucătoare autohtone în Liga Națională, unde resursele s-au redus treptat în ultimii ani.
Situația jucătoarei Andreea Târșoagă
CSM Tg. Mureș a câștigat titlul fără principala vedete, Andreea Târșoagă, absentă din cauza unei accidentări. „Ea este bine, nici nu a umblat în cârje foarte mult. A suferit mult în tribună, dar a fost cu atât mai important acest titlu. La un moment dat parcă ar fi vrut să intre în teren”, a susținut Mihaela Evi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER