ProSport continuă seria interviurilor cu Florin Verigeanu, președintele echipei de handbal SCM Rm. Vâlcea. Oficialul campioanei en-titre are o opinie tranșantă în privința actualului sezon, considerând că trebuie suspendat definitiv.
Cristina Neagu (jucătoare) și Adrian Vasile (antrenor), ambii din tabăra CSM București, și-au exprimat la rândul lor punctul de vedere în această săptămână pe tema acestui subiect, în cadrul unor interviuri pentru Prosport.
Azi ar fi trebuit să vorbim despre meciul retur dintre Vâlcea și Metz în Liga Campionilor, dar suntem nevoiți să dezbatem cu totul alte subiecte. Înainte de toate, cum decurg aceste zile fără handbal la Vâlcea? Trebuie să ne adaptăm și să sperăm că vom ieși toți cu bine din această situație, că o vom putea lua de la capăt. La Vâlcea, toată lumea abia așteaptă să se reia activitatea, măcar antrenamentele.
Ce perspective sunt pentru SCM Rm. Vâlcea în contextul dat? Este greu de spus ceva acum, pentru că nu știm în primul rând cât va dura Starea de Urgență. Dar cred că va urma o perioadă foarte grea, nu mă refer doar la Vâlcea, ci pentru toate echipele care au finanțare de la Primării, Consilii Județene. Dacă vorbim numai de aceste 2 luni de zile, autoritățile locale nu au încasat nimic la buget. Va veni o perioadă la fel de dificilă. Părerea mea este că și jucătoarele și clubul vor trebui să se adune, să stăm la discuții, să vedem cum putem trece împreună peste această perioadă. Măcar până în decembrie trebuie să ajungem la un consens.
Aici, vă gândiți și la o renegociere a contractelor? Este prematur să vorbesc acum, bineînțeles că îmi doresc ca nimeni să nu aibă de suferit, dar după cum văd lucrurile azi, mi se pare foarte greu să nu intervină în joc și problema asta financiară. Una este dorința, ce ai vrea să faci, și alta este realitatea de zi cu zi. Până la urmă dacă nu vor fi bani, nu ai altă soluție decât să reduci și salariile. Sponsorii au și ei probleme, cine mai vine acum să te finanțeze? Sunt alte priorități azi, sănătatea, asistența socială. Și trebuie să înțelegem că pentru toată lumea este greu, nu numai pentru o parte.
Când ar urma să se întoarcă jucătoarele la Vâlcea? Sunt multe fete care au plecat la echipele naționale și nu au mai putut reveni. Încă nu știm când se pot întoarce.
Dar dacă s-ar putea relua antrenamentele din 18 mai? În primul rând, să vedem dacă se încheie Starea de Urgență pe 16 mai. Apoi, să vedem dacă se deschid granițele, astfel încât fetele să poată reveni din țările de proveniență. Spania are granițele închise. Serbia are granițele închise (n.r. Vâlcea are cinci handbaliste din cele două națiuni). Mai sunt și altele în situația asta. După care intervine o altă problemă, este posibil ca fetele care revin în România să stea vreo 14 zile în carantină. Eu văd posibil, astfel, să reluăm pregătirea în jurul datei de 1 iunie. De aici, ar fi nevoie cel puțin de două săptămâni de pregătire centralizată, care oricum este puțin după două luni și jumătate de pauză. Am ajunge spre 20 iunie, ai mai avea 10 zile să joci 6 meciuri. Mi se pare…
Din acest calcul, să înțeleg că susțineți faptul că nu se mai poate relua acest sezon? Categoric!
Dar sferturile de finală din Liga Campionilor (n.r. programate în 17-21 iunie) se mai pot juca? Federația Europeană a programat acele jocuri spre sfârșitul lunii iunie, dar cu rezerva că la sfârșitul lunii mai ne vor anunța dacă se pot disputa ori ba. Și-au luat și ei o marjă de siguranță, pentru că este posibil să nu se dispute nici acestea. De asta spun, că mi se pare puțin deplasat ideea că s-ar putea juca la o săptămână-două după ce se termină Starea de Urgență. Cum să începi campionatul, când tu nici nu ai jucătoarele aici? Am văzut și alte discuții, conform cărora să se joace în iulie. Mi se pare o discuție de chibiț pe Facebook. Cum să joci în iulie, când mulți sportivi își încheie contractele, iar la data respectivă aparțin altor cluburi? Și eu nu mă refer la sportivii care își termină contractele la sfârșitul lunii mai?
Vâlcea are și astfel de cazuri? La noi, contractele unor fete se termină la 30 iunie. După această dată, ele pleacă la alte echipe. Cu cine jucăm? Cu noile achiziții? Nu putem, pentru că perioada de transferări pentru actualul sezon s-a încheiat la 31 ianuarie! Din punctul meu de vedere, acest campionat este compromis. Important este să îl începem bine pe următorul. Cred că ar trebui să se dea startul pe undeva la începutul lunii august, pentru că vor veni calificări pentru echipele naționale, avem Campionat European, sezonul se încheie cu Jocurile Olimpice.
„La fotbal mai înțeleg astfel de lucruri, pentru că acolo e vorba de mulți bani din drepturi TV, care reprezintă sume importante din bugetul unui club. Dar la handbal nu poate fi vorba despre foarte mulți bani”, Florin Verigeanu, președinte echipa de handbal SCM Rm. Vâlcea
Și cum vedeți să fie încheiat acest sezon? Eu cred că orice campionat din lume se desfășoară în baza unui regulament, stabilit înaintea unui sezon și nu se poate modifica decât la terminarea lui. Nu poți să schimbi regulile de ierarhizare în timpul jocului, adică atunci când tragi linie, să nu mai conteze numărul de puncte, golaverajul, meciurile directe. Nu mi se pare corect cum a procedat Norvegia, să împarți numărul de puncte la numărul de jocuri. Și vă spun și de ce.
Vă ascultăm… Citeam chiar aseară, că ungurii au luat o măsură greșită. Eu nu cred că este chiar așa, ci au luat o decizie înțeleaptă. În Consiliul lor de conducere sunt oameni care se pricep la handbal, care au considerat că acum, când a fost suspendat campionatul, nu poți să vii cu alte criterii pentru a face departajare. Astfel, au vrut să evite acest lucru, au considerat că acest sezon este compromis, l-au dat la o parte. Ce putem face? Luăm clasamentul de anul trecut, nu se acordă titlul, nu retrogradează nimeni, iar echipele revin în cupele europene. Mi se pare o decizie mult mai înțeleaptă, decât să vii cu alte criterii de departajare, precum în Norvegia.
Ungaria este singura națiune dintre cele care au suspendat campionatul până acum cu o astfel de măsură. Adică, tot ce s-a jucat în acest sezon să nu conteze deloc și să se revină la ierarhia din 2018-2019. S-au jucat totuși peste 70% din jocuri. Eu nu am spus că este cea mai bună decizie, nu există soluție bună în astfel de vremuri, există doar soluții mai înțelepte decât altele. Oamenii au decis în baza unui regulament pe care l-au votat, nu au inventat reguli. A intervenit o situație de forță majoră, au anulat campionatul. De ce să vii cu alte criterii care, spre exemplu, să ajute Vâlcea, București sau alte echipe, nu are importanță. De ce să faci precum Norvegia, cu împărțitul punctelor la numărul de jocuri disputate. Atunci, de ce să nu dai titlul la cea mai tânără echipă? Sau care are talia cea mai înaltă? Sau care are echipa cu cea mai înaltă medie de vârstă?
Totuși, în Ungaria, Siofok a învins Gyor și Ferencvaros în acest sezon, în baza acestor rezultate a făcut și niște transferuri, știind că poate juca în Liga Campionilor, iar acum Federația Maghiară vine și spună că a câștigat degeaba, merge în Liga Campionilor echipa care a fost mai slabă decât tine în acest sezon. Nu e vina nimănui că a venit această problemă globală care a lovit inclusiv sportul.
Sunteți pentru modelul Ungaria în gestionarea acestui sezon și în România? Nu sunt neapărat pentru modelul Ungaria. În primul rând, eu sunt pentru suspendarea definitivă a campionatului, nu avem alte soluții, nu ai timp fizic să mai joci. Ce susțin eu, să nu se intervină acum cu alte criterii de departajare care nu există în regulament. Pentru că în regulament sunt criterii de departajare. E clasamentul la zi, iar dacă este egalitate de puncte, contează golaverajul. La sfârșitul unui sezon, dacă există egalitate, contează meciurile directe. Deci sunt criterii de departajare. Dacă se ia clasamentul la zi, Vâlcea este pe locul 1. Dacă se ia clasamentul la golaveraj, Vâlcea este pe locul 1. Dacă se ia clasamentul la meciuri directe, Vâlcea este pe locul 1. Dacă se ia clasamentul la jumătatea campionatului, Vâlcea este pe locul 1. Dacă se ia clasamentul după cum a procedat Ungaria, Vâlcea este iar pe locul 1. Unde s-ar schimba regulile campionatului, să apară alte criterii, doar atunci ar câștiga CSM București.
În concluzie, care ar fi cea mai logică variantă pentru sezonul actual, din punctul d-voastră de vedere? Campionatul suspendat, fără titlu acordat și ierarhia la zi care să conteze pentru următorul sezon. Mi se pare cel mai normal. Orice, dar numai să nu apară alte criterii, să fie respectat regulamentul aprobat de Consiliul de Administrație.
În final, aș vres să aflu părerea clubului și în privința criteriilor de valoare pentru sportivii străini. Aș propune federației să înțeleagă faptul că aria de selecție este foarte mică, foarte scumpă și să scoată criteriile, măcar pentru sezonul care urmează. Pentru că așa vor scădea și prețurile și salariile, altfel nu văd cum o să o scoatem la capăt.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER