În perioada 3-20 decembrie, la Herning și Kolding (Danemarca) se desfășoară Campionatul European de Handbal Feminin 2020. Faptul că această competiție a putut fi organizată este deja o mare realizare, având în vedere problemele create de pandemia de coronavirus. ProSport vă prezintă câteva detalii înaintea turneului final.
Grupa A: Franța, Danemarca, Muntenegru, Slovenia
Grupa B: Rusia, Suedia, Spania, Cehia
Grupa C: Olanda, Ungaria, Serbia, Croația
Grupa D: România, Norvegia, Germania, Polonia
La startul întrecerii sunt aceleași 16 națiuni care au fost prezențe și la ediția de acum 2 ani, în Franța. De altfel, din cauza pandemiei, calificările nu au putut fi duse la bun sfârșit, astfel că EHF a decis să ia în considerare clasamentul final din 2018. Atunci, Franța a câștigat titlul european, Top 4 fiind completat cu Rusia, Olanda și România. Un an mai târziu, la Mondialul din Japonia, în Top 4 au fost Olanda, Spania, Rusia și Norvegia. Așadar, Rusia și Olanda sunt reprezentativele care au avut o oarecare constanță în ultimii 2 ani și se anunță și acum pretendente la un loc pe podium. Nu sunt însă și principalele favorite la câștigarea titlului. Prima șansă o are Norvegia, cea mai galonată reprezentativă la această competiție, cu șapte titluri plus alte patru medalii la 13 ediții.
Dar Norvegia nu este favorita nr. 1 doar din acest motiv, ci și datorită lotului pe care îl are la dispoziție. La nivelul porții, nordicele încep competiția cu Emily Stang Sando și Rikke Granlund, dar pe parcurs sunt așteptate să reintre Katrine Lunde și Silje Solberg. Oricum, și primele două jucătoare activează azi în Liga Campionilor. Echipa este foarte bine articulată. Oftedal, Kristiansen și Kari Brattset Dale reprezintă coloana vertebrală, la care se adaugă multe jucătoare de valoare de la Vipers Kristiansand, campioana Norvegiei. Apoi, reprezentativa lui Thorir Hergeirsson nu a mai câștigat un trofeu de 4 ani, iar asta o motivează și mai mult. Experiența poate juca și ea un rol important. Nu mai puțin de nouă jucătoare din lot au cel puțin două medalii de aur.
România a pierdut-o pe Crina Pintea înaintea turneului, iar pentru câteva zile nu se poate baza nici pe Laura Moisă. Echipa cea mai afectată de absențe la startul Euro 2020 este însă Rusia. În primul rând, Ambros Martin nu se poate baza pe Anna Vyakhireva, echivalentul Cristinei Neagu în naționala României și MVP-ul la ultima ediție. Alte trei jucătoare de la linia de 9 metri s-au accidentat în ultima perioadă: Elena Mikhaylichenko, Anna Sen și Yaroslava Frolova.
Dintre numele mari care nu vor fi în Danemarca se mai evidențiază Estavana Polman (Olanda), MVP-ul ultimului Campionat Mondial, dar și Alexandrina Barbosa (Spania), Monika Kobylinska (Polania), Olivia Mellegard (Suedia).
Cristina Neagu este și la acest Euro 2020 una dintre marile vedete. În primul rând, este motorul naționalei României. Apoi, este și golgheterul all-time al întrecerii, cu 237 de goluri. Căpitanul naționalei are cu 35 de goluri mai mult decât Agnes Farkas (Ungaria). Recordul va fi dus și mai sus de Neagu, care va juca la al șaptelea turneu final continental.
Cristina este o candidată la titlul de golgheter și la această ediție, alături de Lois Abbingh, Veronika Kristiansen, Ana Gros, Katrin Klujber sau Jovanka Radicevic.
Lotul României la Euro 2020
Danemarca, Norvegia, Rusia și Germania sunt cele patru națiuni care nu au lipsit de la nicio ediție a Campionatelor Europene de Handbal, fiind la a 14-a participare. România are 13 prezențe. Norvegia are și cele mai multe jocuri la Euro – 96!
Două finale au avut nevoie de prelungiri până acum, cea din 2000 de la București, când Ungaria a învins Ucraina cu 32-30 și în 2012 în Serbia, când Muntenegru a întrecut Norvegia cu 34-31
Finala din 2018, Franța – Rusia, a fost a doua din istoria întrecerilor fără o reprezentativă din zona Scandinavia. Prima a fost la București, cea de care am amintit mai sus.
Katrine Lunde, Marit Malm Frafjord și Camilla Herrem au șansa de a câștiga a cincea medalie de aur din istoria întrecerilor. Karoline Dyhre Breivang, Linn-Kristin Riegelhuth-Koren și Kari Aalvik Grimsbo au deja în palmares cinci medalii de aur.
Primele patru clasate se califică direct pentru Mondialul din 2021. Se poate ajunge până la locul 6 cu acest „privilegiu”, dacă Spania și Olanda vor fi în acest top.
Cristina Neagu (2010, 2015, 2016, 2018), Stine Oftedal (2019), Heidi Loke (2011) și Andrea Lekic (2013) sunt cele patru jucătoare care au titlul de cea mai bună handbalistă a lumii și vor juca la Euro 2020.
Cinci națiuni au câștigat până acum cel puțin un titlu: Norvegia, Danemarca, Ungaria, Muntenegru și Franța. Iar 13 țări au cel puțin o medalie, printre care și România, un bronz obținut sub comanda lui Radu Voina în 2010, tot în Danemarca.
România își face debutul la Euro joi, de la ora 19:00, în compania Germaniei. Mai târziu, în Grupa D se dispută și întâlnirea Norvegia – Polonia (ora 21:30). Tot în prima zi, la Herning, au loc jocurile din Grupa B: Rusia – Spania (ora 19:15) și Suedia – Cehia (21:30).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER