Prezentarea Campionatului Mondial de Handbal Masculin. S-a renunțat la fazele KO și se joacă după sistemul de la Euro, dar cu 24 de echipe. Mesajul de pace și principalele absențe. România rezistă în Top 3, dar asta datorită istoriei
Campionatul Mondial masculin găzduit de Germania și Danemarca este evenimentul numărul 1 din handbal la nivel mondial. Întrecerea găzduită în premieră de două națiuni debutează la Berlin, cu partida Germania – Coreea Unită (joi, ora 19:15), urmată apoi de partida Danemarca – Chile (ora 21:15), la Herning.
- Grupele Campionatului Mondial
- Grupa A: Franța, Rusia, Germania, Serbia, Brazilia, Coreea
- Grupa B: Spania, Croația, Macedonia, Islanda, Bahrain, Japonia
- Grupa C: Danemarca, Norvegia, Austria, Tunisia, Chile, Arabia Saudită
- Grupa D: Suedia, Ungaria, Qatar, Argentina, Egipt, Angola
Ajuns la ediția cu numărul 26, Campionatul Mondial se va desfășura pentru ultima dată cu 24 de echipe la start, din 2021 (Egipt) numărul echipelor participante urmând să crească la 32. Turneul final va fi găzduit de șase orașe, Copenhaga, Herning (ambele Danermarca), Berlin, Koln, Munchen și Hamburg (toate Germania). Meciuul de deschidere este programat în Germania la Berlin, în timp ce finala mare se va desfășura în Danemarca, la Herning.
Într-un clasament all-time pe medalii, România rezistă încă pe locul 3, după ce a cucerit patru medalii de aur și două de bronz, chiar dacă nu se mai califică de 8 ani la un Mondial. Franța s-a detașat după titlul din 2017, având șase medalii de aur, una de argint și trei de bronz, în timp ce Suedia – locul 2 – deține încă recordul numărului de medalii, 11 la număr, palmaresul nordicilor cuprinzând patru medalii de aur, trei de argint și patru de bronz.
Ediția din acest an va însemna, foarte probabil, o bătălie la titlu între echipele gazdă vs Franța și Spania, cele două naționale care au câștigat ultimele două turnee finale din acest cinclu olimpic, Mondial, respectiv European. Germania a găzduit Campionatul Mondial și în 2007 și l-a câștigat după o finală cu Polonia, una dintre absențele principale dfe la acest turneu final, alături de Slovenia.
Sistem ca la Euro, elemntul surpriză va fi mult diminuat
Interesant, se joacă pentru ultima dată cu 24 de echipe naționale, dar totuși sistemul de desfășurare s-a modificat. Campionatul Mondial revine la formula cu grupe inițiale și grupe principale, poate și la presiunea principalelor puteri. La ediția din 2017, atât Germania, dar și Danemarca au câștigat grupele din care au făcut parte, dar au fost eliminate în optimile de finală, în primul meci KO. În acest an, primele trei echipe din fiecare grupă se vor califica în Main Round, urmând să conteze și rezultatele directe, sistemul fiind identic cu cel al Campionatului European. De la Main Round se va trece direct la semifinale.
În aceste condiții, șansele echipelor din afara Europei pentru a avansa cât mai departe sunt și mai mici. La cum arată configurația grupelor, maximum două echipe din afara Europei au șansa de a pătrunde în Top 12, foarte probabil Qatar / Egipt din Grupa D și poate Tunisia din Grupa C, într-o competiție cu Austria, deși în acest caz șansele sunt mai mici în condițiile în care dinamovistul Amine Bannour este accidentat și nu va evolua. Echipele clasate pe locurile 4-6 vor juca mai departe în Cupa Președintelui pentru locurile 13-24.
Apropo de handbaliștii care activează în Liga Națională… România nu este la Campionatul Mondial, dar câțiva jucători legitimați vor reprezenta alte națiuni. Vitaly Komogorov (Dinamo) a fost reținut în lotul Rusiei, Kamel Alouini, Makrem Missaoui (ambii Dinamo) și Marouen Maggaiz (CSM București) vor fi în lotul Tunisiei, Nikola Mitrevski, Velko Markovski (ambii de HC Dobrogea Constanța) și Goce Georgievski (CSM București) vor juca pentru Macedonia, Brazilia va conta pe Henrique Texeira și Alexandro Pozzer (ambii de la CSM București), în timp ce Serbia a inclus nu mai puțin de trei handbaliști din Liga Națională, pe Milos Orbovic (Poli Timișoara), Stefan Vujic (Steaua) și Zoran Nikolic (HC Dobrogea Constanța).
Alte curiozități:
Nikola Karabatic (Franța), Valur Sigurdsson (Islanda), Pavel Atman (Rusia), Marko Vujin, Ilija Abutovic (ambii Serbia), Robin Tonnesen (Norvegia), Amine Bannour (Tunisia) sunt printre cei mai importanți jucători care nu vor juca la Campionatul Mondial din cauza accidentărilor. Serbia are și alți handbaliști de marcă absenți, precum, Momir Ilic și Petar Nenadic.
Sander Sagosen, Kiril Lazarov, Mikel Hansen, Uwe Gensheimer și Niclas Ekberg sunt jucătorii cu cele mai mari șanse să câștige titlul de golgheter
Coreea de Sud și Coreea de Nord au stabilit să trimită o echipă comună la acest Mondial, o adevărată premieră. Coreea de Sud s-a calificat la Campionatul Mondial, dar IHF a acceptat imediat acest „vehicul de pace”.
Cancelarul Angela Merkel și liderul nord-coreean Kim Jong Un au fost invitați la meciul de decshidere, însă probabil că nu vor fi prezenți.
Programul primei faze a competiției:
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?