Prima competiție majoră în era Voina

Naționala de handbal feminin e în fața primului moment crucial din era Radu Voina. Fetele noastre au o misiune extrem de dificilă în Macedonia, nimerind în grupa A, una de foc, din care mai fac parte Ungaria, Franța și Danemarca. Una din care primele trei echipe vor merge în faza a doua a competiției.

Absențe de marcă

Lotul deplasat de Voina este unul aproape complet schimbat față de cel pe care îl deplasa Tadici în urmă cu patru luni la Jocurile Olimpice. Mai exact, 7 jucătoare selecționate atunci nu se regăsesc și acum. Cele mai sonore absențe par să fie cele ale Valeriei Beșe, Adrianei Nechita și Terezei Tameș, acestea având probleme medicale, în timp ce Ionela Gâlcă și Steluța Luca au decis să se retragă, ultima lipsind și de la Beijing. Aurelia Bradeanu e însărcinată, iar Cristina Vărzaru nu este complet refăcută după o accidentare mai veche.

Acestea vor fi înlocuite de jucătoare precum Florentina Grecu, Daniela Crap, Melinda Geiger, Oana Manea, Paula Rădulescu sau Cătălina Cioarec. O revenire importantă este cea a Oanei Șoit, marcatoare a 20 de goluri în acest sezon al Ligii Campionilor pentru formația la care evoluează, Elda Prestigio din Spania, ea urmând să evolueze după trei ani la un turneu final cu naționala.

Lotul României: Luminița Dinu Huțupan, Paula Rădulescu-Ungureanu, Florentina Grecu – portari; Valentina Ardean Elisei, Camelia Balint, Ramona Maier, Cătălina Cioarec – extreme; Oana Manea, Florina Bârsan – pivoți; Narcisa Lecușanu, Oana Șoit, Cristina Neagu, Carmen Amariei, Daniela Crap, Adina Meiroșu, Melinda Geiger – linia de 9 metri.

Ungaria și Frantț ne-au învins la Beijing

Două din echipele împotriva cărora vom evolua în grupa A ne-au învins și la Olimpiadă. În fața Ungariei, eterna noastră rivală, pierdeam cu 30-34 în faza sferturilor, iar franțuzoaicele ne-au întrecut cu 36-34 în urma a două reprize de prelungiri în meciul de clasificare pentru locurile 5-6, după ce în grupe le învinsesem noi cu 34-26. Astfel, Ungaria pare să fie și acum cea mai solidă adversară, în timp ce Franța rămâne poate fi considerată o echipă periculoasă. Cea mai accesibilă oponentă ar trebui să fie Danemarca, ea nemaifiind forța de altădată. Nordicele au lipsit în ultima perioadă de la competițiile importante și vor alinia o echipă cu o medie scăzută de vârstă.

România, a doua favorită

În ciuda faptului că România deplasează la Skopje o echipă mai mult experimentală, casele de pariuri ne creditează cu șanse destul de bune la câștigarea trofeulu. În condițiile în care Norvegia pare să fie de departe favorita turneului, echipa noastră are a doua șansă la aur, luându-i fața Rusiei, care, la rândul ei, va fi lipsită de câteva piese de bază. Totuși, antrenorul Radu Voina nu vede acest lucru ca fiind unul benefic. "Cred că sunt supraevaluate și este o presiune în plus faptul că suntem considerați cu a doua șansă. Dar noi trebuie să mergem să jucm ca o echipă acolo, fără individualități și sunt convins că fetele vor face totul pentru a obține locul pe care îl merită la acest Campionat European".

Publicat: 02 12. 2008, 19:56