Prima jucătoare de handbal transgender din lume are șanse bune să înfrunte România la Campionatul Mondial din Japonia! Statura ei este impresionantă: 1.88 metri și 113 kilograme
Suedeza Louise Sand și-a anunțat retragerea din handbal pentru a începe o nouă viață printr-o schimbare de sex. Din Australia a venit de curând însă un caz și mai surprinzător. Mouncey Callum a evoluat în 2013 pentru naționala țării sale la Campionatul Mondial de handbal masculin. Între timp, sportivul a făcut o schimbare de sex și a devenit Hannah Mouncey. Mai mult, a debutat deja pentru naționala feminină a Australiei, cu care s-a și calificat la Campionatul Mondial din Japonia, programat la sfârșitul acestui an.
Hannah Mouncey a ieșit imediat în evidență la Campionatul Asiatic, competiția prin care Australia a obținut dreptul de a juca la turneul final din acest an, prin statura impresionantă: 1.88 metri și 113 kilograme, pivotul fiind un fel de „Gulliver în țara piticilor”. Schimbarea de sex a făcut-o încă de acum aproape 3 ani, Mouncey fiind identificată ca femeie în mai 2016. Hannah și-ar fi dorit să joace pentru naționala feminină încă din acel an, dar Federația de la Antipozi i-a refuzat în primă fază cererea, invocând probleme cu asigurarea medicală. În aprilie 2018, a venit în cele din urmă cooptarea în reprezentativa feminină, iar la Campionatul Asiei care s-a deesfășurat în paralel cu Campionatul European din Franța a marcat 23 de goluri, contribuind în mare măsură la calificarea Australiei la Mondialul din 2019. „Știi cum este să te califici pentru un Campionat Mondial, la 6 ani de la ultimul tău turneu final, când nu ai crezut niciodată că vei mai practica vreodată sportul? Mă simt minunat”, a spus imediat sportiva după calificare.
Hannah Mouncey (29 de ani) a devenit prima jucătoare de handbal transgender din istorie și chiar dacă prezența ei a stârnit multe reacții controversate, a fost acceptată să evolueze. În paralel, sportiva a practicat și fotbal australian, cazul ei fiind „întors” pe toate fețe la Antipozi, cu păreri pro și contra. Chiar a fost interzisă la un moment dat de liga de fotbal australian pentru femei din cauza discrepanței de dimensiuni dintre ea și adversare.
Sunt femeile transgender o „amenințare” pentru sportul de sex-feminin? Este una din întrebările ridicate și de BBC Sport, la sfârșitul anului trecut, după ce o altă sportivă care a făcut o schimbare de sex, Rachel McKinnon, a câștigat un titlu mondial la ciclism pe velodrom, categoria 35-44 ani.
„Este un subiect sensibil, care prezintă dificultăți, iar unele periculoase”, a tras o concluzie Hannah Mouncey, despre dreptul fundamental al sportivilor de a participa la sport.