Primele două retrageri din cupele europene la handbal, după ce tragerea la sorți a avut loc. Norvegia a impus restricții care complică extrem de mult situația inclusiv pentru Liga Campionilor!
Echipele norvegiene Arendal și Haslum sun primele douăî echipe care s-au retras din cupele europene, după ce tragerea la sorți a avut loc. Ele s-au înscris în Europa League la handbal masculin, dar au recurs la această măsură din cauza pandemiei de coronavirus. Restricțiile impuse de autoritățile norvegiene au făcut imposibilă deplasarea pentru weekend-urile din 29/30 august și 5/6 septembrie. Nici adversarii nu ar fi putut veni în Norvegia, decât dacă gazdele ar fi suportat niște costuri enorme!
Primele retrageri din cupele europene anunță alte probleme ale unui sezon internațional care nu a început încă
OIF Arendal și Haslum HK ar fi trebuit să ia startul în primul tur preliminar al Europa League (fosta Cupa EHF). Restricțiile autorităților din Norvegia au făcut însă imposibilă deplasarea celor două formații, pentru că la reîntoarcere ar fi trebuit să intre 14 zile în carantină. În consecință, adversarii ambelor echipe, IFK Kristianstad (SWE) și KS Azoty-Pulawy (POL), s-au calificat în turul 2 de calificare a Europa League.
„În ciuda mai multor eforturi ale cluburilor, Arendal și Haslum nu și-au putut asuma aceste consecințe, o perioadă de carantină. EHF regretă foarte mult această situație, în special pentru cele două cluburi norvegiene. Cu toate acestea, rezultatul nu putea fi altul”, a precizat forul continental.
Într-un comunicat comun, cluburile au anunțat: „Handbalul este important, dar nu la fel de important ca viața și sănătatea. Avem multe meciuri interesante pe care le așteptăm cu nerăbdare în campionat. Așteptăm cu nerăbdare să ne încântăm publicul norvegian în cel mai bun mod posibil prin această competiție”.
„Trebuie să fim modele pentru copiii și jucătorii tineri de handbal. Dacă vor vedea că părăsim țara, putem ajunge într-o situație în care ei cred că totul este în regulă acum. Nu este. Prin urmare, am decis să ne retragem din Europa în acest sezon, după un dialog bun cu federația, liga, adversarii și EHF”, Arendal și Haslum
Pentru ca un meci să fi putut avea loc pe teren propriu, adversarul ar fi trebuit să vină în Norvegia cu 10 zile înaintea partidei. Echipa ar fi trebuit să aibă un hotel în întregime pentru uz propriu și să fie izolată de lumea exterioară. În plus, toți cei din delegație ar fi trebuit să parcurgă două teste pentru Covid-19, care ar fi costat 2.000 de coroane norvegiene, adică aproape 190 de euro. Costurile ar fi trebuit acoperite de clubul organizator.
„Din punct de vedere financiar, acest lucru nu era justificabil nici pentru Haslum, nici pentru OIF Arendal și nu am văzut nicio altă alternativă decât să ne retragem”, au mai spus cluburile.
Europa League la handbal masculin debutează la sfârșitul săptămânii viitoare inclusiv cu două cluburi din România la start. Potaissa Turda și HC Dobrogea Sud Constanța vor susține pe 29 august primele manșe din turul 1 cu HRK Gorica (Croația), respectiv HC Victor (Rusia). Returul este programat o săptămână mai târziu în deplasare.
Vestea pe care au dat-o Arendal și Haslum nu este însă deloc bună în contextul în care în septembrie, Vipers Kristianstand (feminin) și Elverum (masculin) au jocuri în Ligile Campionilor. Nora Mork & Co ar trebui să joace cu FTC Rail Cargo pe 19 septembrie, iar Elverum va înfrunta FC Porto pe 17 septembrie (ambele pe teren propriu). Practic la o distanță de 12-14 zile față de returul pe care Arendal ar fi trebuit să-l susțină pe teren propriu cu IFK Kristianstad. Dar debutul lui Vipers în Liga Campionilor este prevăzut chiar mai devreme, pe 12 septembrie, în depălasare cu Krim Ljubljana.
În octombrie, CSM București ar trebui să ajungă în Norvegia pentru partida cu Vipers, la fel și Dunărea Brăila în Europa League, pentru jocul cu Bergen. De urmărit cu va fi gestionată această situație dacă autoritățile norvegiene rămân la aceleași decizii. Ceva mai târziu, mai exact în decembrie, Norvegia este și una dintre gazdele Campionatul European feminin.
Pentru ca Liga Campionilor să nu fie totuși afectată, Federația Europeană studiază o variantă de rezervă, „compatibilă cu coronavirusul”. Adică cele opt echipe dintr-o grupă se adună într-un loc și dispută trei sau patru meciuri în decurs de câteva zile. În acest caz, echipele și oficialii ar locui în același hotel. Dacă majoritatea cluburilor votează pentru această soluție, datele și locațiile mini-turneelor ar fi stabilite ulterior.