Primele schimbări în handbalul masculin românesc. Alexandru Dedu: „Reprezentanții cluburilor au votat pentru 14 echipe în Ligă”
Președintele FRH, Alexandru Dedu, a anunțat că reprezentanții cluburilor masculine din Liga Naționale au votat pentru un sistem cu 14 echipe în următorii 4 ani, urmând să aibă loc, luna viitoare, discuții pe aceeași temă și cu cei ai ligii feminine, după care decizia va fi luată de CA al forului.
În urma întâlnirii cu reprezentanții cluburilor din Liga Națională, de marți, președintele FR Handbal, Alexandru Dedu, a făcut precizări, într-un comunicat dat publicității miercuri, privind propunerile discutate.
Astfel, în conformitate cu ordinea de zi a întâlnirii, a avut loc tragerea la sorți a meciurilor din optimile de finală ale Cupei României, s-a votat pentru obligativitatea delegării observatorilor la meciuri începând cu faza play-off și play-out a actualului sezon, s-a votat pentru introducerea sistemului cu 14 echipe în următorii patru ani, față de 12 în prezent (9 voturi din 14 exprimate), dar și pentru sistemul legitimării jucătorilor străini în Liga Națională, votat în unanimite.
Astfel, fiecare echipă va avea dreptul la doi jucători străini fără criterii de eligibilitate, iar începând cu al treilea jucător străin din lot, dacă are vârsta de până la 33 de ani, acesta trebuie să fie component al naționalei țării sale în anul în curs la categoria de vârstă respectivă sau să aibă minimum 10 jocuri oficiale la activ, iar dacă are vârsta peste 33 de ani, să fi fost component al naționalei țării sale în ultimii doi ani. De asemenea, potrivit comunicatului, taxele de transfer ar urma să crească progresiv începând cu al treilea jucător străin.
O altă decizie luată de reprezentanții cluburilor din Liga Națională a fost cea privind antrenorul echipei naționale, votându-se în unanimite pentru un selecționer fără apartenență la un club, „atunci când condițiile financiare ale FR Handbal o vor permite”. S-a discutat și despre participarea cluburilor la remunerarea selecționerului, dar nu a fost luată o decizie.
Ultima parte a discuțiilor a fost rezervată prezentării regulamentelor Cupei României și al fazelor play-off și play-out din actuala stagiune.
„Ne-am folosit de tragerea la sorți pentru Cupa României masculin, pentru a stabili un mod de organizare al sistemului competițional pentru următorii patru ani. Același lucru se va întâmpla și la tragerea la sorți pentru Cupa României feminin”, mai arată Alexandru Dedu în comunicatul de miercuri.
Președintele FR Handbal a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că propunerile reprezentanților cluburilor masculine, dar și cele ale echipelor feminine, vor fi prezentate Comisiei Tehnico-Metodice din cadrul federației, iar ulterior Consiliului de Administrație, acesta fiind forul care va lua decizia în privința sistemului competițional din următorii patru ani.
„Am prezentat niște puncte clare în platforma program dinaintea alegerilor de la Adunare Generală și mi se pare normal să mă țin de ele. Printre acestea s-a numărat și cel privind sistemul competițional”, a declarat Dedu.
Cupa României la handbal feminin este programată în intervalul 24-27 aprilie, tragerea la sorți a meciurilor din optimile de finală urmând să aibă loc, cel mai probabil, la finalul lunii martie. Tot atunci ar urma să aibă loc și discuțiile privind numărul de echipe din Liga Națională pentru următorii patru ani.