Programul Campionatului Mondial de handbal feminin și detalii din interiorul celor 24 de echipe. România a pierdut în optimi la ultimele două ediții. Se schimbă acum istoria, înaintea unui an olimpic?

Redactor:
Marius Hutu
Programul Campionatului Mondial de handbal feminin și detalii din interiorul celor 24 de echipe. România a pierdut în optimi la ultimele două ediții. Se schimbă acum istoria, înaintea unui an olimpic?
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Campionatul Mondial de handbal a ajuns la ediția a 22-a și este a 10-a întrecere consecutivă care se desfășoară cu 24 de națiuni la start. România este singura țară care nu a lipsit de la nicio ediție până acum, fiind urmată la acest capitol de Ungaria, care participă pentru a 20-a oară la un Mondial. În acest an, turneul final se desfășoară în Danemarca, țară în care revine după o pauză de 16 ani!

Întrecerea se anunță destul de echilibrată, în acest moment nefiind o națională care să se detașeze din start, așa cum s-a întâmplat, până la succesul Braziliei, în ultimul deceniu, când Rusia și Norvegia au pus monopol pe titlurile mondiale și olimpice.

  • Danemarca organizează Campionatul Mondial în patru orașe: Herning (arenă de 14.000 locuri), Kolding (5.100 locuri), Frederikshaven (2.800 locuri) și Nestved (3.500 locuri). 

România va juca în grupa de la Frederikshaven, cel mai nordic orașel din Danemarca, populația fiind de sub 25.000 de locuitori. Localitatea este un important port al Danemarcei, de unde se ajunge OK cu feribotul atât în Norvegia, cât și în Suedia. De altfel, în momentul în care gazdele s-au decis asupra orașelor care vor găzdui meciuri la turneul final, au știu de la început că Frederikshaven va fi „teritoriu” norvegian. Suporterii campioanei olimpice și europene en-titre și-au făcut rezervări la hotelurile și pensiunile din zonă cu mult timp înainte. Cel mai apropiat aeroport este situat la Aalborg, la aproximativ 65 de kilometri, acolo unde România și-a început campania de câștigare a medaliei de bronz la Campionatul European din 2010.

Grupa D – Frederikshaven

Norvegia: Ajunge la Campionatul Mondial din postură de campioană olimpică și europeană en-titre. În ultimele jocuri de pregătire, nordicele au înregistrat rezultatele: 26-26 cu Rusia, 31-28 cu Olanda și 28-27 cu Suedia. Deține 2 titluri mondiale în palmares, în 1999 și 2011. Cele mai importante jucătoare sunt Nora Mork, Heidi Loke, Camilla Herrem, Stine Breda Oftedal. Principalele absențe: Katrine Lunde și Koren-Riegelhuth. Norvegia este considerată și principala favorită la câștigarea titlului mondial.

Spania: Beneficiind de o generație extraordinară, Spania s-a numărat printre echipele cu pretenții la ultimele turnee finale. În 2011 a obținut bronzul la CM, la fel s-a întâmplat și un an mai târziu la JO de la Londra, iar anul trecut a jucat finala la Campionatul European: Cele mai importante jucătoare: Alexandrina Barbosa, Marta Mangue, Nerea Pena, Carmen Martin, Silvia Navarro. În cel mai tare meci de pregătire, Spania a terminat la egalitate cu Danemarca, scor 25-25.

România: Cu jucătoare de valoare la nivel mondial, tricolorele nu au mai reușit să prindă Top 8 de la Campionatul Mondial din 2009, iar ultima medalie au cucerit-o în urmă cu 10 ani. La ultimele două ediții au fost eliminate în optimi de Croația, respectiv Polonia, echipe cotate sub România la startul turneelor finale. Cele mai importante jucătoare: Cristina Neagu, Paula Ungureanu, Valentina Ardean, Oana Manea, Ada Nechita. În meciul vedetă al pregătirilor, România a pierdut în fața Franței cu 29-27, dar a căpătat un moral bun după succesul cu Suedia, din deplasare, cu 33-30. 

Rusia: În deceniul trecut, a obținut nu mai puțin de patru titluri mondiale, dar apoi a trăit câteva dezamăgiri crunte, culminate cu necalificarea la Mondialul din 2013. Astfel, Rusia a apelat din nou la charismaticul Trefilov, care în 2 ani a reconstruit echipa, iar acum pare gata să se bată din nou la medalii: Cele mai importante jucătoare: Daria Dmitrieva, Ksenia Makeeva, Irina Bliznova, Anna Sen, însă Rusia are „dubluri” de o valoare apropiată pe mai toate posturile. În ultimele jocuri de pregătire: 26-26 cu Norvegia, 32-24 cu Suedia și 27-26 cu Olanda.

Puerto Rico: Nu poate emite pretenții într-o grupă cu 4 puteri mondiale ale handbalului feminin. Puerto Rico va avea ca scop probabil să evite ultimul loc la Campionatul Mondial, să evite înfrângeri la diferențe astronomice. S-a calificat în dauna Paraguay și se află la debutul unui turneu final!

Kazakhstan: A prins ultimul bilet la Campionatul Mondial, în urma unui turneu de baraj cu Mexic, Congo și Australia. Ca și Puerto Rico, nu poate emite însă mari pretenții în partidele cu cele patru mari naționale din Grupă. Kazakhstan se află la a patra participare la un Campionat Mondial.

  • Programul grupei de la Frederikshaven:
  • 5 decembrie: România – Puerto Rico (ora 17:00), Spania – Kazakhstan (19:15), Norvegia – Rusia (21:30)
  • 7 decembrie: România – Kazakhstan (17:00), Rusia – Spania (ora 19:15), Norvegia – Puerto Rico (21:30)
  • 8 decembrie: Rusia – Puerto Rico (17:00), România – Spania (19:15), Norvegia – Kazakhstan (21:30)
  • 10 decembrie: Kazakhstan – Rusia (17:00), Puerto Rico – Spania (19:15), România – Norvegia (21:30)
  • 11 decembrie: Kazakhstan – Puerto Rico (17:00), România – Rusia (19:15), Spania – Norvegia (ora 21:30)

Grupa A – Herning

Danemarca: Reprezentativa nordică a adunat medalii pe bandă rulantă la junioare și tineret în ultimul deceniu, dar nu a avut și o națională de senioare la același nivel. Danemarca are o șansă imensă însă de a redeveni numărul 1 în lume, prin faptul că joacă și pe teren propriu. Copilele care au strălucit în sectorul juvenil au căpătat între timp experiență, iar acum au șanse bune de a lupta pentru titlul mondial. La ultimele ediții, Danemarca a înregistrat un progres ca și rezultate, dar cu siguranță că un loc 3, ocupat la CM 2013, nu este suficient pentru țara care încă deține primul loc la popularitatea handbalului. Line Jorgensen, Kristina Kristiansen și Sandra Toft sunt printre vedetele echipei Danemarcei, care a readus-o și pe „veterana” Rikke Skov. Așa cum ne-a obișnuit în ultima vreme, Danemarca începe turneul final cu un lot de 15 handbaliste pentru a păstra un loc liber în timpul competiției și pentru a nu irosi o schimbare, în caz că va fi nevoie în fazele finale.

Muntenegru: Este una din forțele handbalului mondial din ultimii ani, dar în mod surprinător nu a reușit niciodată să pătrundă între cele mai bune 8 echipe la un Campionat Mondial. Muntenegru se bazează în mare parte pe echipa de la Buducnost Podgorica, minus 2-3 jucătoare, în frunte cu Cristina Neagu. Bulatovic, Raicevic și Radicevic sunt vedetele echipei, care cu siguranță că vor dori să-și treacă în cont un rezultat notabil și la Campionatul Mondial, după ce în urmă cu 3 ani ajungeau în finala olimpică de la Londra. În pregătiri, Muntenegru a fost învinsă de Polonia cu 28-26.

Ungaria: Țara vecină nu arată deloc rău înaintea Campionatului Mondial din Danemarca. Din contră, pare una din echipele pretendente cel puțin la o clasare între cele mai bune 8 echipe ale lumii. Ungaria are multe soluții viabile la linia de 9 metri, în condițiile în care Anita Gorbicz și Sandra Zacsik s-au reîntors la echipa națională. Cu două excepții, naționala ungară a fost o prezență constantă în Top 8 începând din 1993. În această perioadă a obținut și două medalii, argint în 2003 și bronz în 2005.

Japonia: Ca și la rugby, niponii au început din timp pregătirea pentru Mondialul din 2019 și a Jocurilor Olimpice din 2020,. competiții pe care le vor organiza. Tot ce contează pentru ei este să nu lipsească de la nicio competiție majoră până atunci și să-și rodeze astfel echipa în compania celor mai tare reprezentative. La ultimele 2 ediții, Japonia a reușit să se califice în optimi și probabil că va încerca să repete rezultatul și la această întrecere. Debutul asiaticelor este de foc, cu țara gazdă și Muntenegru. Jucătoare cheie: Sakura Kametani, Shio Fujii, Kaoru Yokoshima. 

Tunisia: Pare a fi „cenușăreasa” grupei de la Herning. Selecționata africană se bazează și la acest Mondial pe Chebbah și Toumi, jucătoare care nu mai sunt la prima tinerețe. Probabil că Tunisia are ca principal obiectiv să evite locurile din coada ierarhiei finale. În pregătiri, africancele au suferit câteva înfrângeri severe, inclusiv un 15-33 cu Danemarca. Tunisia a fost învinsă inclusiv de Italia.

Serbia: A fost salvată de IHF, după ce a primit un wild-card. În play-off, vicecampioana mondială a fost întrecută de România. În numai 2 ani, Serbia a decăzut mult, fiind practic o victimă a scandalurilor interne. Cele mai bune 4 jucătoare, Andreea Lekic, Dragana Cvijic, Sanja Damnjanovic și Katarina Tomasevic nu au jucat în barajul de calificare și nu fac parte din lot nici acum. Jucătoarele nu au făcut niciun pas înapoi în disputa cu antrenorul Sasa Boskov, iar federația sârbă a mers pe mâna celui din urmă.

  • Programul grupei de la Herning
  • 5 decembrie:  Muntenegru – Serbia (16:45), Ungaria – Tunisia (19:00), Danemarca – Japonia (ora 21:45)
  • 6 decembrie: Muntenegru – Japonia (17:15), Serbia – Ungaria (19:30), Danemarca – Tunisia (ora 21:45)
  • 8 decembrie: Tunisia – Japonia (17:15), Muntenegru – Ungaria (19:30), Danemarca – Serbia (ora 21:45)
  • 9 decembrie: Muntenegru – Tunisia (17:15), Serbia – Japonia (19:30), Danemarca – Ungaria (ora 21:45)
  • 11 decembrie: Ungaria – Japonia (17:15), Serbia – Tunisia (19:30), Danemarca – Muntenegru (ora 21:45)

Grupa B – Nestved

Cuba: Deși avea doua două prezențe în istoria Campionatului Mondial și fără să iasă cu ceva în evidență, Cuba a ajuns suprinzător în urna capilor de serie la tragerea la sorți, alături de Brazilia, Norvegia și Danemarca! Naționala din zona Caraibelor s-a calificat pentru competiția din Danemarca după ce a ajuns în semifinale la Campionatul Panamerican, unde a reușit să învingă și Argentina la debut (24-23).

Suedia: Linnea Torstensson este încă nerefăcută după o accidentare și nu-și poate ajuta echipa să urce pe podium și la un Campionat Mondial, așa cum a făcut-o în ultimii 6 ani la două ediții ale Campionatului European. Isabelle Gullden și Johanna Ahlm sunt însă jucătoare care pot face diferența și să asigure, astfel, naționalei țării lor o clasare în top. Interesant este faptul că Suedia nu prea a reușit să facă ceva deosebit în istoria Campionatului Mondial. La patru din ultimele șase ediții nu s-a calificat, iar când a participat nu a urcat mai sus de locul 9 (CM 2011).

Polonia: „Killer-ul” României la ediția precedentă, Polonia a reușit să se mențină în elita handbalului mondial și după 2013 și a probat în perioada de pregătire că poate surprinde și în Danemarca. În 2013, Polonia a ajuns până în semifinale. În meciurile de pregătire, echipa lui Kim Rasmussen a învins Germania cu 31-30 și Muntenegru cu 28-26.

Olanda: Una din naționalele frumoase ale handbalului feminin în acest deceniu, cu tot mai multe jucătoare căutate de marile echipe din Europa. Două „lalele”, Nycke Groot și Yvette Broch, urmașa pivotului norvegian Heidi Loke, au fost transferate la Gyor. Olanda mai are însă și alte jucătoare de valoare în campionatele Danemarcei, Norvegiei, Franței, Germaniei și României, în frunte cu Estevana Polman și Lois Abbingh (HCM Baia Mare). La ce ascensiune a avut în ultimii ani, n-ar fi exclus ca Olanda să câștige chiar grupa de la Nestved, cu toare că bătălia cu Suedia nu este ușoară. Dacă va reuși însă acest lucru, Olanda va avea șanse mari să ajungă departe la Campionatul Mondial. În meciurile de pregătire, echipa lui Henk Goener a arătat că este aproape atât de Rusia, cât și de Norvegia, peirzând ambele meciuri la un gol diferență.

China: Este o echipă nelipsită de la Campionatele Mondiale, dar nu a reușit să rupă „gura târgului” la ultimele ediții, cu excepția anului 2009, când a ajuns totuși în Main Round, alături de România și Norvegia. Și totuși, China are o medalie de bronz la JO din 1984, iar ca principal obiectiv este să prindă din nou din urmă rivalele din Asia, Coreea de Sud și Japonia, care în acest moment arată mult mai bine. Asiaticele vin la Campionatul Mondial din Danemarca cu o echipă tânără și probabil că vor încerca să surprindă Angola, să prindă astfel optimile de finală.

Angola: Alături de Brazilia, Coreea de Sud și Japonia, naționala africană a reușit în ultimii ani să pună probleme echipelor de pe Bătrânul Continent. Totuși, au trecut 8 ani de la cea mai bună performanță, calificarea în sferturile de finală ale CM. În pregătiri, Angola a arătat că mai are mult de muncă pentru a reuși noi surprize la turneul final: 17-28 cu Danemarca și 27-37 cu Spania. Vedetă: Azenaide Carlos.

  • Programul grupei de la Nestved
  • 5 decembrie:  Olanda – China (17:15), Cuba – Polonia (19:30), Suedia – Angola (ora 21:45)
  • 6 decembrie: China – Cuba (17:15), Angola – Olanda (19:30), Suedia – Polonia (ora 21:45)
  • 8 decembrie: Cuba – Angola (17:15), Polonia – China (19:30), Suedia – Olanda (ora 21:45)
  • 9 decembrie: Cuba – Olanda (17:15), Polonia – Angola (19:30), Suedia – China (ora 21:45)
  • 11 decembrie: China – Angola (17:15), Polonia – Olanda (19:30), Suedia – Cuba (ora 21:45)

Grupa C – Kolding

Brazilia: În 2013, Brazilia a oferit una din cele mai mari surprize din istoria Campionatului Mondial, reușind să câștige titlul în fața reprezentatelor Europei, care au fost preocupate mai degrabă să reconstruiască. Șase din campioanele mondiale s-au transferat ulterior în România. Între timp, au mai rămas doar 4, după ce Arenhart și Fachinello, recent, au părăsit Liga Națională. Va reuși Brazilia cu aceeași echipă să surprindă din nou? Greu de crezut, având în vedere că este an preolimpic, dar și după ce au arătat braziliencele în România în ultimul timp. Eduarda Amorim și Fabiana Diniz ar fi plusurile echipei față de ce a transferat Brazilia în campionatul Liga Națională.

Franța: De când a cucerit argintul mondial, în 1999, Franța a fost mereu o candidată la medalii. De atunci, cu o singură excepție, în 2005, naționala din Hexagon a terminat mereu în Top 6. Selecționerul Alain Portais a avut dificila misiune de a prelua o echipă cu greutate de la Olivier Krumbholz, iar acum ar trebui să-și impună stilul. Lotul este construit în jurul handbalistei de la HCM Baia Mare, Allison Pineau, care vine după o toamnă foarte bună în Liga Campionilor. În pregătiri, Franța a învins România cu 29-27, iar cu Cehia și Cuba a făcut instrucție, 31-20, respectiv 37-18.

Germania: N-a avut mari emoții în privința calificării la Campionatul Mondial, chiar dacă a avut în față un baraj cu Rusia. Germania l-a pierdut, este adevărat la mare luptă, dar a avut o garanție că va fi prezentă la turneul final de când IHF a anunțat sistemul de calificare (a păstrat 2 wildcard-uri), iar Danemarca a anunțat că grupa se va desfășura la Kolding. Grupa era destinată Germaniei! Naționala lui Jakob Vestergaard nu a avut deloc liniște înainte turneului final, în sânul lotului existând o stare de tenisune. Althaus și Nadgornaja  nu sunt în lot! Totuși, cu jucătoare precum Clara Woltering și Susann Muller în echipă, Germania poate fi oricând periculoasă.

Coreea de Sud: Asiaticele au scăpat de emoțiile calificării la JO, după ce au câștigat la pas Jocurile Asiei. Echipa pregătită de Young Chul Lim se pregătește pentru Campionatul Mondial de aproape 2 luni. Coreea de Sud a ajuns de la începutul lunii noiembrie în Europa, efectuând cantonamente și jocuri de pregătire în Serbia și Ungaria. Reprezentativa asiatică a efectuat schimbul de generații în ultimii 2 ani, iar acum este gata să lupte pentru titlul mondial, după cum a anunțat selecționerul acestei echipe. Coreea de Sud a cooptat deja în echipă câteva handbaliste care au câștigat în 2014 titlul mondial la Under 20, după o victorie cu 34-27 în finala cu Rusia. Jucătoare cheie: Eun Hee Ryu. Ar mai fi de spus că au trecut 20 de ani de când Coreea de Sud a devenit prima campionaă mondială non-europeană.

DR Congo: Se află la a doua participare la un Campionat Mondial și face parte din categoria naționalelor „exotice”. La prima partiocipare, selecționata africană a reușit să evite ultimul loc în grupă și să termine turneul final din Serbia pe poziția 20. Interesant, la Cupa Africii pe Națiuni din 2014, DR Congo a terminat pe locul 2, înaintea Angolei!

Argentina: Naționala sud-americană se află într-o situație fericită înaintea Campionatului Mondial. Și-a asigurat deja prezența la Jocurile Olimpice de la Rio! Brazilia este țară gazdă, astfel că Argentina a preluat locul cuvenit zonei Panamericane, după ce a venit pe locul 2 în calificări. La Kolding, Argentina se va înfrunta și cu Brazilia, iar tot ce poate spera de la această întrecere este să prindă locul 4 în grupă, după cum a declarat selecționerul Eduardo Peruchena. Prezență constantă din 2003 la Campionatul Mondial, Argentina nu a reușit niciodată o clasare mai bună de locul 19.

  • Programul grupei de la Kolding:
  • 5 decembrie: Argentina – DR Congo (ora 17:00), Franța – Germania (19:15), Brazilia – Coreea de Sud (21:30)
  • 7 decembrie: DR Congo – Brazilia (17:00), Franța – Coreea de Sud (ora 19:15), Germania – Argentina (21:30)
  • 8 decembrie: Coreea de Sud – DR Congo (17:00), Franța – Argentina (19:15), Germania – Brazilia (21:30)
  • 10 decembrie: Argentina – Brazilia (17:00), Franța – DR Congo (19:15), Germania – Coreea de Sud (21:30)
  • 11 decembrie: Argentina – Coreea de Sud (17:00), Brazilia – Franța (19:15), Germania – DR Congo (ora 21:30)

Primele 4 naționale din fiecare grupă se califică în optimi. Teoretic, pe 12 decembrie se vor desfășura optimile în care sunt implicate naționalele Danemarcei, Suediei, Germaniei și Norvegiei. În 13 decembrie se vor desfășura și ultimele patru optimi.

În 16 decembrie sunt programate sferturile de finală, semifinalele – 18 decembrie, iar finalele – 20 decembrie. Se mai joacă meciuri de clasament 5-8 și Cupa Președintelui (locurile 17-24).

Campionatul Mondial de handbal feminin se poate urmări în România pe Dolce Sport.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce mesaj emoționant a transmis Mario, băiețelul care s-a trezit din comă după ce s-a înecat într-un parc acvatic din Oradea
Ce mesaj emoționant a transmis Mario, băiețelul care s-a trezit din comă după ce s-a înecat într-un parc acvatic din…
Cota lui Dennis Man ”a explodat”! Record pentru fotbalistul Parmei
Cota lui Dennis Man ”a explodat”! Record pentru fotbalistul Parmei
VEȘTI URIAȘE pentru acești români! Vor primi câte 200 de lei pe zi începând de anul viitor
VEȘTI URIAȘE pentru acești români! Vor primi câte 200 de lei pe zi începând de anul viitor
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Ce se întâmplă cu Radu Drăgușin, înaintea duelului cu Manchester United. Anunțul britanicilor
Bomba zilei! Dan Petrescu, OUT de la CFR! Anunţul a fost făcut în direct: ”S-a umplut paharul!” | VIDEO EXCLUSIV
Bomba zilei! Dan Petrescu, OUT de la CFR! Anunţul a fost făcut în direct: ”S-a umplut paharul!” | VIDEO EXCLUSIV
BREAKING | OUT! Gigi Becali a numit fotbalistul care pleacă de la FCSB:
BREAKING | OUT! Gigi Becali a numit fotbalistul care pleacă de la FCSB: "Să mă caute cine îl vrea"
IREAL: cum arată acum Alina Plugaru, după ce  s-a retras din industria filmelor pentru adulți! Fosta actriță e total schimbată
IREAL: cum arată acum Alina Plugaru, după ce s-a retras din industria filmelor pentru adulți! Fosta actriță e total schimbată
Simona Halep a făcut MARELE ANUNŢ. Era de aşteptat...
Simona Halep a făcut MARELE ANUNŢ. Era de aşteptat...
BANCUL ZILEI: Bulă iese la agățat: – Bulă, sunt măritată! De câte ori să îți repet?! Am un soț acasă!
BANCUL ZILEI: Bulă iese la agățat: – Bulă, sunt măritată! De câte ori să îți repet?! Am un soț acasă!
Este şi Putin în pericol, după asasinarea generalului Igor Kirilov? Analiza lui Laurenţiu Pleşca, cercetător la Centrul Român de Studii Ruse
Este şi Putin în pericol, după asasinarea generalului Igor Kirilov? Analiza lui Laurenţiu Pleşca, cercetător la Centrul Român de Studii…
Marea TRISTEȚE din viața frumoasei Ingrid Bergman! „Am trecut de la sfântă...
Marea TRISTEȚE din viața frumoasei Ingrid Bergman! „Am trecut de la sfântă...
Ion Ţiriac a fost dat de gol. Scoate zeci de milioane de euro din conturi: Salvatorul este român!
Ion Ţiriac a fost dat de gol. Scoate zeci de milioane de euro din conturi: Salvatorul este român!
Este oficial! Femeia cerută de soție de Mihai Bendeac participă la Survivor 2025 de la Pro TV
Este oficial! Femeia cerută de soție de Mihai Bendeac participă la Survivor 2025 de la Pro TV
Marele actor al România ne-a părăsit. Adio, maestre! Toată țara îl plânge: De ce mi-ai luat o parte din suflet
Marele actor al România ne-a părăsit. Adio, maestre! Toată țara îl plânge: De ce mi-ai luat o parte din suflet
Anunțul momentului despre FCSB
Anunțul momentului despre FCSB
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
Cum se circulă pe primul tronson din autostrada Pitești-Sibiu. A fost inaugurat cu aproape un an mai devreme | VIDEO
Cum se circulă pe primul tronson din autostrada Pitești-Sibiu. A fost inaugurat cu aproape un an mai devreme | VIDEO
Simona Halep, wild card pentru calificările de la Australian Open. Cum a reacționat sportiva
Simona Halep, wild card pentru calificările de la Australian Open. Cum a reacționat sportiva
×