Răbufnirea unei generații! Brădeanu, Nechita, Ungureanu și Ardean nu și-au spus ultimul cuvânt și au oferit o lecție de handbal și de ambiție cu Brazilia, în optimile de finală ale Campionatului Mondial
- După foarte mult timp, România este din nou între cele mai bune echipe din lume în handbalul feminin. Naționala feminină a făcut o partidă de zile mari în fața Brazilei, în optimile de finală ale Campionatului Mondial, și a învins 25-22. În sferturi, prima reprezentativă va juca împotriva Danemarcei, țara gazdă, care a eliminat Suedia cu 26-19.
Echipa a suferit o transformare majoră la această partidă, după 3 înfrângeri în grupă. Răbufnirea unor jucătoare precum Brădeanu, Nechita, Ardean și Ungureanu a fost cheia acestui mare succes în istoria handbalului românesc. Trecute de 30 de ani, aceste jucătoare au vrut din răsputeri să arate că nu și-au spus încă ultimul cuvânt. Răspunsul lor a fost la superlativ!
Dacă până acum s-a tot spus despre România că este Cristina Neagu și restul lumii, de această dată prima reprezentativă a avut o echipă de la stânga la dreapta și chiar a suplinit anumite ezitări ale interului stânga. Dar care au fost factorii care au contribuit la această mare victorie?
Primele cărămizi ale calificării au fost puse încă din primul minut, prin atitudinea cu care fetele au intrat în teren. O ședință de „descărcare” între fete, care a avut loc cu o seară înainte, a fost cea care a generat o determinare ieșită din comun, care nu a fost sesizată în faza grupelor. Cu Spania, Norvegia și Rusia, România nu a părut o echipă unită, ci mai degrabă a trăit prin individualități, au existat și multe imagini suprinse în care s-au văzut anumite reproșuri. De această dată, tricolorele au arătat ca o echipă, lucru sesizat inclusiv la time-out, când au strigat din toate puterile: „Pentru cine jucăm noi azi? Pentru noi!”. De asemenea, valul de critici din ultimele zile au avut partea lor de contribuție la o mobilizare extraordinară. Toate aceste lucruri au contribuit la o stare de spirit, la o agresivitate în apărare, la sacrificii absolut obligatoriii pentru a doborî o campioană mondială!
- Dincolo de atitudine au existat și alte aspecte care pot fi remarcate după partida cu Brazilia
Cristina Neagu, jucătoare care ne-a obișnuit cu multe goluri decisive, a avut o susținere adevărată la linia de 9 metri, practic a avut o echipă care a ajutat-o. Până la urmă, Tomas Ryde și Costică Buceschi le-a găsit loc în linia de 9 metri și Aureliei Brădeanu și Elizei Buceschi. Prima a fost mutată în inter dreapta, post pe care a mai jucat în trecut și a făcut-o cu succes. „Mica” s-a simțit în largul ei pe această poziție și a marcat foarte multe goluri importante pentru echipă, cu o frecvență asemănătoare Cristinei Neagu. Braziliencele s-au apărat atent la interul stânga, dar n-au avut soluții pentru a anihila și partea dreaptă de atac a României. La un moment dat, n-au știu la cine să se mai apere. De asemenea, Eliza Buceschi a continuat să-și îmbunătățească evoluțiile de la meci la meci și a „legat” linia de 9 metri.
Tomas Ryde nu a mai făcut schimbările pe bandă rulantă din meciurile trecute, din contră, a jucat aproape tot meciul cu Neagu, Brădeanu și Buceschi în atac, din moment ce au dat randamentul așteptat. A mai intrat la un moment dat Melinda Geiger, care în cele 10 minute și-a adus aportul la 2 goluri foarte importante. De remarcat faptul că în acest joc experimentele au fost lăsate, un lucru firesc având în vedere miza partidei, iar România a rulat pe durata celor 60 de minute doar 10 jucătoare! Pe lângă echipa de atac, în apărare au mai apărut Gabriella Szucs și Gabriela Perianu.
În partida cu Brazilia a fost în joc orgoliul Aureliei Brădeanu, dar și al extremelor Valentina Ardean și Ada Nechita, care s-au ridicat la nivelul echipei. Pentru a avea o șansă de a merge mai departe, România trebuia să elimine mult din ratările unu la unu. Cele două extreme nu au prins cea mai bună formă sportivă în grupă. Acum, naționala a fructificat cu sânge rece aproape toate oportunitățile pe care le-a avut, practic a băgat mingea în poartă din situa’ii de unu la unu. În total, au fost doar patru ratări din si astfel de situații, Nechita, Buceschi, Neagu și Ardean (fiecare câte o ratare), dar procentajul a fost mult îmbunătățit. Pe lângă reducerea numărului de ratări, și erorile au fost mult mai puține, 11 pe parcursul întregului meci. Câteva au apărut la începutul reprizei secunde, când Brazilia a reușit să revină de la 13-8 la 16-14, dar România a avut nervii tari și nu a cedat.
Într-un turneu final, pentru a ajunge departe ai nevoie în primul rând de o apărare și de o poartă la înălțime. Atacul este cel care aduce golurile, însă un meci se câștigă în general cu apărarea. România a avut o apărare care a anihilat cele mai periculoase jucătoare ale Braziliei, Amorim și Rodrigues, dar și o poartă peste media obilșnuită. Paula Ungureanu a apărut atunci când România a avut cea mai mare nevoie: A apărat 6 mingi din situații de unu la unu, trei dintre acestea fiind de la 7 metri.
România – Brazilia 25-22 (13-8)
Ungureanu, Munteanu – portari; Szucs, Pintea, Nechita 5, Neagu 6, Brădeanu 7, Perianu, Marin, Ardean 3, Manea, Tănăsie, Geiger 1, Buceschi, Vizitiu, Chiper. Antrenor: Tomas Ryde
Arenhart 1 gol, Pessoa – portari; Diniz 2, Do Nascimento 3, Piedade 2, Andrade, Araujo, Da Silva 2, Rodrigues 5, Quintino, Da Rocha 2, Amorim 4, Araujo, De Paula, Coppi 1, Fachinello. Antrenor: Morten Soubak
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?