Rapid București, cea mai activă formație pe piața transferurilor + un antrenor înlocuit în pauza Ligii Naționale de handbal feminin. Miza cea mare, jucătoarele de la Corona Brașov
Patru transferuri și o schimbare de antrenor la Dunărea Brăila sunt cele mai importante noutăți după pauza competițională în Liga Națională, competiție în care se va juca la turație maximă chiar din primele săptămâni ale anului.
Liga Națională la handbal feminin programează la sfârșitul acestei săptămâni primele două meciuri din 2020, restanțele CSM Slatina – CSM București și Gloria Buzău – SCM Rm. Vâlcea. De asemenea, Gloria Bistrița și Măgura Cisnădie vor susține duminică primele meciuri în grupele Cupei EHF. Cu excepția Coronei Brașov, toate celelalte echipe intră în competiție începând de săptămâna viitoare, când vor disputa la rândul lor primele meciuri oficiale din 2020. Conform unei informații prezentate de Federația Română de Handbal, jocurile echipei CSM Corona Brașov vor fi amânate pâna la momentul publicării hotărârii definitive a Comisiei de Apel. Clubul de la poalele Tâmpei a făcut Apel după ce a fost descalificată din competiții, în urma scandalului metodelor interzise de WADA.
Doar trei cluburi vin cu noutăți la început de 2020. Dunărea Brăila ia startul cu un nou antrenor, după ce Aurelian Roșca și-a anunțat demisia. În locul antrenorului care a câștigat titlul mondial la junioare în 2014 a fost numit croatul Neven Hrupec.
La achiziții, Rapid București a fost de departe campioana în această iarnă, după ce a adus trei jucătoare: Laura Popa (Mosonmagyarovar), Daniela Băbeanu-Todor (Gloria Bistrița) și Diana Diaconu (Dacia Mioveni). În cazul în care vor reuși să se impună rapid, să ajungă la o formă sportivă optimă, primele două ar putea fi și eventuale soluții pentru echipa națională.
O altă echipă care a mișcat pe piața transferurilor este Măgura Cisnădie. Echipa lui Alexandru Weber s-a despărțit de brazilianca Jaqueline Anastacio (Cisnădie) și a ajuns la un acord cu Natalia Vinyukova, jucătoare pe care Gloria Buzău nu a mai putut-o legitima din cauza criteriilor de valoare impuse de FR de Handbal. Echipele din Liga Națională mai pot efectua transferuri și în această perioadă, până la startul primei etape a returului
Ar mai fi de remarcat faptul că nu le vom mai vedea la lucru în următoarea perioadă pe Paula Ungureanu (Rapid) și Andreea Adespii (Vâlcea), care vor deveni mame.
„Uneori, viața te ia prin surprindere cu cele mai minunate vești! Curand am aflat că voi fi nevoită să părăsesc familia Rapidului. Cel de Sus a avut grijă să lucreze în favoarea familiei mele, oferindu-ne bucuria de a deveni pentru a doua oară părinți! Doresc să mulțumesc clubului Rapid pentru timpul petrecut sub culorile vișinii, suporterilor minunați pentru respectul manifestat și să le urez colegelor mele multă baftă în atingerea obiectivelor!”, a fost mesajul transmis de Paula Ungureanu în luna decembrie.
Marele semn de întrebare în această perioadă este ce se întâmplă cu jucătoarele de la Corona Brașov, 17 dintre ele fiind suspendate provizoriu de ANAD. Andreea Chiricuță și Alicia Gogîrlă sunt singurele componente ale echipei care nu se află în aceeași situație, dar nici nu pot semna pentru moment cu alte grupări, decât cu acordul Coronei, ele fiind în continuare sub contract. Ambele au oferte.
Toate celelalte jucătoare de la Corona Brașov au devenit la rândul lor o miză pentru cluburile din Liga Națională, unele avândpropuneri pentru a semna contracte și din străinătate. Dar până când ANAD nu va da o decizie finală în scandalul „metodelor interzise”, situația lor rămâne deocamdată în aer. Handbalistele au deja o lună de zile de când nu au drept de joc.