Cazul Danielei Corban, campioana mondială de junioare accidentată grav la un turneu de pregătire la Chiajna, a stârnit multe reacții. Diriginta handbalistei de la Liceul Energetic Rm. Vâlcea a fost revoltată de faptul că Daniela a fost nevoită să-și cheltuie toți banii câștigați în 2014 după titlul mondial, în contextul în care FRH a acordat prime angajaților după fiecare calificare a unui lot național. Federația Română de Handbal a reacționat și susține că profesoara a scris un mesaj fără a deține însă și toate informațiile, iar lucrurile ar sta cu totul altfel. Cel mai important aspcet, oficialii FRH au dat asigurări că handbalista își va primi toți banii cheltuiți, chiar dacă a ales să se opereze la un spital privat.
„Sunt multe lucruri care nu sunt conforme cu realitatea!”, acesta a fost replica oferită de mai mulți reprezentați ai Federației Române de Handbal, după ce ProSport a prezentat, duminică, povestea Danielei Corban.
A fost sau nu dusă jucătoarea la spital imediat după meci. Federația spune că da
Jucătoarea s-a accidentat în luna martie, la un meci cu Norvegia jucat în turneul de pregătire la Chiajna. Surse din anturajul handbalistei susțin că Daniela Corban a ajuns abia a doua zi la un spital, pentru că trebuia să obțină și o dovadă, după ce peste noapte a acuzat dureri îngrojitoare. În ziua accidentării, la Sala din Chiajna, naționala de tineret n-a avut niciun medic, ci l-a avut la dispoziție doar pe fizioterapeutul Niculaie Mătăsaru. „În primul rând, a fost salvare cu medic la sală. Apoi, după meci, Mobi (n.r. Niculae Mătăsaru) a fost cu jucătoarea la spital”, a fost reacția lui Aurelian Roșca, antrenorul principal al lotului de tineret, care a ținut să mai lămurească încă un aspect, accidentarea handbalistei s-a produs în al doilea joc amical cu Norvegia, ci nu în primul, așa cum a prezentat ProSport.
În aceeași perioadă cu meciurie echipei de tineret s-a desfășurat Trofeul Carpați la Cluj și turneul de calificare la junioare la Turda, astfel că majoritatea oficialilor FRH au fost plecați la aceste evenimente, considerate mai importante. Președintele FRH, Alexandru Dedu, a susținut că pentru meciurile echipei de tineret a rămas la „supraveghere” Florin Ciocoiu, președintele Comisiei Medicale. Surse ProSport au precizat că medicul nu a fost la sală, iar acesta a văzut-o pe handbalistă sâmbătă, în ultima zi a turneului de la Chiajna. Acesta este și cel care i-a recomandat ulterior Danielei Corban trei medici pentru intervenția chirurgicală, inclusiv pe medicul Codreanu, care avea să o și opereze pe 6 aprilie.
„Daniela Corban (și nu e singurul caz) s-a operat pe banii ei după ce s-a accidentat la lotul național. Îmi doresc să văd că le pasă de copii ăștia care n-au avut timp să se bucure de copilărie… Cui îi pasă cu adevărat de ce simt copiii ăștia? Chiar așa greu e pentru cei din federație să aloce banii pentru a le plăti intervențiile chirurgicale. Toată lumea se laudă cu performanțele lor, dar când, din nefericire, se accidentează îi mai pasă cuiva de ele?”, a fost reacția profesoarei Ana Maria Udrescu, care a și stârnit tot acest caz.
„Doamna dirigintă își iubește fetele, ceea ce este foarte bine, dar nu este în cunoștință de cauză. A fost alegerea jucătoarei să facă operația la un spital privat. Federația i-a oferit o alternativă, să nu plătească niciun ban, dar Daniela a ales. Chiar în aceste condiții, ea își va primi toți bănuții, inclusiv pentru RMN și recuperare”, a precizat Alexandru Dedu.
„Toți sportivii de lot au fost despăgubiți în limita asigurării”
„Dana Corban a stat o săptămână cu dureri groaznice pentru că ei, ditamai adulții, căutau să vadă care e procedura și cine trebuie să deschidă dosarul ei medical. Toți banii pe care săracul copil i-a câștigat astă-vară i-a cheltuit cu operația, e normal? Primele lor trebuiau redirecționate spre astfel de situații”, a mai spus diriginta handbalistei. Federația Română de Handbal s-a apărat și a susținut că RMN-ul l-a făcut la trei zile distanță pentru că genunchiul a fost imflamat și abia atunci s-a dezumflat. RMN-ul a fost citit inclusiv de medicul Florin Ciocoiu, reprezentantul FRH.
„Noi i-am dechis dosar medical, iar după ce va depune toate facturile în original am înțeles că se decontează cheltuielile. Știu că am avut nevoie și de o declarație de la antrenorul Aurelian Roșca, dar și o copie după raportul de joc. Tot ce a ținut de Centrul Național de Excelență s-a făcut”, a declarat și Victorina Bora, antrenoarea handbalistei de la CNE.
„A fost alegerea în sine a sportivului unde să se opereze. Dar de fiecare dată când un sportiv de lot s-a accidentat, acesta a fost despăgubit în limita asigurării. Și Isabella Roșca a urmat același traseu. Dosarul ei este spre finalizare și își va primi în curând banii”, a mai spus Alexandru Dedu.
„Federația nu este obligată să asigure tot handbalul românesc și totuși face acest lucru”
Cazul Danielei Corban a ridicat mai multe semne de întrebare, cea mai frecventă fiind: „Dacă un copil n-ar avea banii necesari pentru o intervenție chirurgicală, ce se întâmplă?”. Răspunsul președintelui FRH a fost următorul: „Nici Daniela Corban nu plătea nimic. Noi i-am oferit soluții să se opereze, apoi am fi intervenit cu asigurările noastre și cu Casa de Asigurări. Federația nu este obligată să asigure tot handbalul românesc și totuși face acest lucru. Avem toate informațiile pe site legate de proceduri, dar de cele mai multe ori tot noi trebuie să alergăm după hârtii, deși cluburile ar trebui să se preocupe”.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER