Refuzați în 2013, calificați la Mondiale în 2015. Mai mulți jucători din naționala de tineret au primit un mare „NU” din partea echipelor din prima ligă în urmă cu doi ani
Naționala de tineret a României s-a calificat la Campionatul Mondial de handbal după o pauză de 10 ani! Echipa pregătită de Ovidiu Mihăilă și Daniel Apostu a reușit un turneu senzațional la Pitești, în urma căruia a eliminat două nume mari ale momentului din handbalul mondial masculin, Croația și Slovenia.
Oficial, handbalului românesc îi merge bine. Sau mai bine spus are viitor! După ce naționala de junioare (U18) a câștigat titlul Mondial în august 2014, reprezentativa masculină de tineret (U21) s-a calificat la Campionatul Mondial din Brazilia, care se va desfășura în perioada 19 iulie – 2 august. România a reușit să elimine două reprezentative importante: Croația, care cu actuala generație câștiga medalia de argint la Mondialele de acum doi ani, și Slovenia, reprezentativă care a fost în Top 8 la toate turneele finale la nivel de juniori și tineret. Calificarea României s-a consemnat în ultimele secvențe ale partidei cu Slovenia, printr-un gol înscris de Rotaru la scorul de 26-26.
Performanța tricolorilor U21 este remarcabilă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, Racoțea, Rotaru, Negru, Iancu, Nistor și ceilalți jucători formează prima generație care reușește să ajungă la un Campionat Mondial de tineret în ultimii 10 ani. Ultima performață de acest gen a fost realizată de echipa din 2005, din care făceau parte, printre alții, Mihai Popescu, Valentin Ghionea, Marius Sadoveac, Dan Savenco. Atunci, România se clasa pe locul 6 la turneul final din Ungaria.
Apoi, echipa lui Mihăilă și Apostu a reușit să elimine Croația și Slovenia (scoruri 23-23, respectiv 27-26 în meciurile directe), după ce în urmă cu un an aceeași trupă era învinsă de Israel și abia învingea cu un gol Luxemburg în turneul de calificare la Campionatul European. Turneul final din 2014 este și singurul care lipsește din CV-ul actualei generații, care a mai jucat la un European și un Mondial de juniori, la fiecare reușind să termine pe locul 11.
- 19 din cele 24 de națiuni care vor participa la Mondialele din Brazilia sunt cunoscute în acest moment: Algeria, Angola, Tunisia, Egipt (Africa), Coreea de Sud, Qatar, Japonia (Asia), Brazilia (PanAmerica), Austria, Belarus, Danemarca, Franța, Germania, Olanda, Norvegia, România, Serbia, Spania, Suedia
Povestea ascensiunii acestor băieți pare incredibilă la prima vedere. Majoritatea au fost șlefuiți în Centrul Național de Excelență de la Sighișoara, dar la terminarea școlii, în 2013, au fost refuzați de cluburile din Liga Națională. Doar Ramon Șomlea și Alexandru Bucătaru au fost achiționați de HCM Constanța la licitația organizată de Federația Română de Handbal în vara anului 2013. Cum ceilalți nu au fost doriți, Cristian Gațu, fostul președinte al FRH, i-a luat pe cei 14 handbaliști rămași și i-a transferat la CSM București, care rămăsese fără echipă din cauza problemelor financiare de la momentul respectiv. „I-am transferat în bloc la CSM București și cu ajutorul acestor băieți clubul s-a salvat și de la retrogradare, ei au fost baza. De obicei, politica cluburilor a fost să ia jucători de la Centrul Național de Excelență și apoi să-i uite pe bancă. Însă această generație a avut șansa să joace”, ne-a relatat Gațu.
Faptul că tricolorii au jucat la nivelul primei ligi i-a ajutat să capete experiență, încredere, astfel că turneul de calificare la Mondiale i-a prins mult mai bine pregătiți. A fost, poate, pentru prima dată în ultimul deceniu, când o națională masculină de juniori nu a regresat, ci a reușit să crească la categoria imediat următoare, tineret!
- 20.000 de euro este prima de calificare, aproximativă, pentru naționala de tineret
În prezent, șase jucători din lotul care s-a calificat la Mondiale se regăsesc și azi în lotul echipei CSM București, iar câțiva dintre ei joacă constant în prima echipă a lui Bozo Rudic și Ovidiu Mihăilă: Iancu, Sâncelean, Negru, Lupșe, Rotaru și Ungureanu. Trei dintre aceștia au fost decisivi la turneul de la Pitești, portarul Iancu, extrema stângă Negru și pivotul Rotaru. Dacă mai punem la socoteală faptul că interul stânga Dan Racoțea, ajuns între timp la Wisla Plock (Polonia), și extrema dreaptă Ionuț Nistor, component al Stelei, au trecut și ei pe la CSM București în sezonul trecut, se poate spune că echipa bucureșteană a avut tot scheletul generației 94-95 în curte. Racoțea nu a putut fi oprit de CSM, fiind vândut de FRH la Wisla Plock, în timp ce Nistor a fost dat afară pentru evoluțiile din afara terenului. Jucătorul a demonstrat însă că gruparea bucureșteană s-a înșelat în privința lui, între timp el a fost adus de Viorel Mazilu la Steaua, iar în meciul cu Slovenia a fost un handbalist esențial pentru România, cu 10 goluri marcate!
Lotul României care s-a calificat la Mondialele de tineret din Brazilia
- Iancu, Bucătaru – portari; Nistor, Rotaru, Negru, Racoțea, Szasz, Burlacu, Bursuc, Lupșe, Sâncelean, Stroe, Thalmaier, Ungureanu, Voinea – jucători
- Antrenori: Ovidiu Mihăilă și Bogdan Apostu
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?