Regula care schimbă handbalul din temelii! A fost deja testată și poate fi implementată la Olmpiada din 2024: „Scepticismul a început să dispară” | SPECIAL
Viteza în handbal a crescut din ce în ce mai mult, numărul de goluri la competițiile importante fiind din ce în ce mai mare. Au apărut tot mai multe probleme pentru arbitraje, motiv pentru care se testează folosirea a trei arbitri în loc de doi.
Odată cu noile reguli implementate în ultimul deceniu, handbalul s-a dezvoltat dar a crescut și provocarea ca aceste reguli să fie corect supravegheate de arbitri.
Sarcina unui arbitru este să aplice regulile în mod corect și să creeze un mediu fair-play pe teren în timp ce ia peste 200 de decizii într-un singur meci.
Regula care schimbă handbalul din temelii! A fost deja testată și poate fi implementată la Olmpiada din 2024: „Scepticismul a început să dispară” | SPECIAL
Comisia pentru Reguli de Joc și Arbitri IHF (PRC) a încercat să găsească soluții. Una dintre acestea a fost creșterea numărului de arbitri care oficiază un meci de la doi la trei.
Proiectul pilot a fost lansat pentru prima dată în timpul IHF Men’s Super Globe din 2022 din Arabia Saudită, unde cele opt meciuri din primele două zile de meci au avut trei arbitri.
În aceste zile, la Dammam (Arabia Saudită), se desfășoară Campionatul Mondial al Cluburilor “Super Globe” (handbal masculin). Participă Barcelona (Spania), Kielce (Polonia), Magdeburg (Germania), Benfica (Portugalia), Universitatea din Sydney (Portugalia), Khaleej (Arabia Saudită), Al Ahly (Egipt), Mudhar (Arabia Saudita), Taubate (Brazilia), Al Kuweit (Kuweit), Club Ministros (Mexic), Esperance Tunis (Tunisia).
„Ideea principală este de a avea șase ochi pe teren în loc de patru. Nu putem sta cu brațele încrucișate și să vedem cum se dezvoltă jocul fără să dezvoltăm noi ceva. Acum, nu spun că acesta este sistemul care va face o revoluție în handbal sau dacă este soluția pentru viitor.
Avem nevoie de mult mai mult timp pentru a discuta, de a modifica lucrurile și a vedea că totul este mai bine, iar asta sigur îmbunătățește handbalul. Nu putem spune că acesta este ceva care va fi adoptat la scară largă; este mult prea devreme pentru asta.
Avem un sistem de doi arbitri per meci care funcționează de 60 de ani, așa că avem nevoie de mult timp pentru a testa și a vedea dacă totul funcționează”, spune Per Morten Sødal, președintele Comisiei pentru regulile de joc și arbitrii IHF.
Doar la o treime din meciuri s-a folosit varianta cu 3 în loc de 2
Trei arbitri au fost folosiți pentru un singur meci într-un joc amical din Egipt, un meci care a servit ca o bună pregătire și o analiză video pentru arbitrii de la IHF Men’s Super Globe 2022.
S-a decis ca doar primele două zile ale competiției, deci opt din cele 24 de meciuri programate în competiție, să facă parte din acest proiect pilot, cele 16 meciuri rămase având perechea clasică de arbitri fluierând jocurile.
„Dar am avut un meci de antrenament înainte de primul meci oficial din Super Globe masculin IHF 2022, iar scepticismul a început să dispară. Arbitrii au avut un feedback foarte bun, așa că totul devine din ce în ce mai bine pentru ei”, adaugă Sødal.
A avea mai mulți ochi pe teren este simplu și eficient, deoarece îi ajută pe arbitri să vadă mai multe lucruri pe teren, care ar fi putut fi ascunse uneori din unghiul lor de vedere.
Urmărirea tuturor contactelor dintre fundaș și atacant, validarea corectă a golurilor din aripi sau a fi vigilent în privința oricărei greșeli a atacantului sunt doar câteva dintre aspectele pe care trebuie să le supravegheze un arbitru, deciziile care trebuie luate în fracțiuni de secunde.
Nu se știe când decizia se va pune în practică
„De aceea, unele dintre sarcinile care au fost împărțite la doi arbitri pot fi împărțite la trei. Presiunea este încă mare, mai trebuie să ia deciziile corecte, dar, până la urmă, un arbitru mai are nevoie de o oarecare înțelegere tactică a jocului.
Depinde, doi dintre ei pot sta în spatele porții, așa cum am văzut în unele jocuri, în timp ce unul dintre ei rămâne în spatele atacului sau invers. Acesta este motivul pentru care feedback-ul pe care îl primim a fost bun, precum și feedback-ul nostru”, adaugă președintele PRC.
„Este foarte, foarte greu să ai triouri de arbitri la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Mai sunt multe meciuri de testat, dar ajungem acolo. Aceasta este o soluție pentru viitor, dar nu pot avansa un interval de timp pentru implementarea ei”, conchide Sødal într-un interviu acordat celor de la IHF.