Replica lui Cristian Gațu:** „Niciodată n-am pretins bani să-i duc acasă”

Referitor la articolul „Handbalul românesc: șpagă, blaturi, hărțuire sexuală”, apărut în ziarul d-stră din data de 23.01.2012, vă rog respectuos de a-mi publica următorul drept la replică.

1. În anul 2000, FRH a organizat Campionatul European feminin de handbal la București și Vâlcea. Calificativul de organizare al acestei competiții acordat de EHF și reprezentanții țărilor participante a fost excelent. După circa 3 zile de la sfârșitul acțiunii, Antena 1 și cotidianul ProSport au lansat o știre precum „Cristian Gațu a deturnat bugetul acordat de EHF”. Imediat am solicitat în scris efectuarea unor controale de la MTS, MF, Poliție etc. În cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul COR, am solicitat controalele mai sus amintite, iar dacă se constată lipsa a 1 leu din fondurile alocate de MTS și EHF îmi pun capul să-mi fie tăiat.
A doua zi după ce am anunțat public, în cotidianul ProSport a apărut un clasament al hoților din sportul românesc în care figuram pe locul 6. La auzul acestor știri, mama mea a făcut comoție cerebrală, decedând ulterior. După câteva zile am primit concluziile controalelor efectuate, toate excluzând fraude sau neconcordanțe financiare. Acestea au fost trimise ziarului ProSport și postului Antena 1, care au anunțat, prima pe ultima pagină sub formă de o știre banală, iar a doua pe scroll între două știri la fel de banale următorul text: „În urma controalelor efectuate la FRH privind organizarea CE nu s-a constatat nicio neregulă”. Nu știu dacă cei care aflaseră „bomba”, marcată cu litere mari și fotografia mea pe și cât pagina 1 a ProSportului sau prezentată cea mai importantă știre la începutul Observatorului, au aflat și modul de dezamorsare a ei. Profit de această ocazie ca să-i informez de când mi s-a creat această falsă imagine de hoț sau șpăgar.
2. În editorialul incriminat de mine, autorul, F.C., încearcă să reinducă în subconștientul cititorilor legatură între Cristian Gațu și șpaga, folosind expresia „președintele FRH acuzat de șpagă de milioane de euro”. Bugetul alocat anual FRH este în medie de cca 1 milion de euro si este destinat precis pe capitole bugetare. Întrucât este insuficient pentru pregătirea și participarea la competițiile oficiale ale celor opt loturi naționale și două Centre Naționale de Excelență, veniturile proprii rezultate din sponsorizări, de câteva sute de mii de euro anual, sunt folosite în completare. Niciun club de handbal nu a sponsorizat FRH, doar temporar câțiva sponsori ai unor cluburi s-au oferit să sprijine financiar echipele naționale, conform prevederilor vechiului statut al FRH. Spun temporar, deoarece în prezent nu mai există nicio sponsorizare club – federație. Toate sponsorizările se regăsesc în conturile FRH și au fost controlate periodic de organele competente și abilitate. Vă asigur stimați cititori și iubitori ai handbalului că niciodată Cristian Gațu nu a pretins și nu a primit 1 leu sau 1 euro pe care să-l ducă acasă!
Statutul și regulamentele FRH stipulează clar drepturile și obligațiile tuturor membrilor afiliați, cluburi, conducători, antrenori, sportivi, precum și atribuțiile și responsabilitățile organelor conducătoare, președintelui, comisiilor federale etc. Sigur că atât președintele Cristian Gațu, cât și FRH nu își pot declina responsabilitatea privind eșecurile echipelor naționale, dar cum pot ei să preîntâmpine duritatea unui antrenor față de propria-i jucătoare de club sau blaturile nedovedite, dacă nu au primit nicio sesizare în aceste cazuri izolate? Tot din presă ne‑am sesizat despre meciul CSM București – Steaua și implicarea unor jucători în pariuri. L-am sunat pe patronul societății de pariuri și l-am întrebat dacă pentru introducerea jocurilor de handbal pe lista de pariuri era nevoie de acordul FRH. Domnia sa mi-a ripostat că nu trebuie acordul federației pentru că folosește doar rezultatele finale. Și atunci?

Publicat: 08 02. 2012, 08:28
Actualizat: 08 02. 2012, 08:29