Tomas Ryde a oferit joi un interviu amplu în Suedia pentru Handbollskanalen, dezvăluind cum au decurs lucrurile la ședința Comisiei de Tehnice de luni, în urma căreia a primit un vot de neîncredere. Fostul selecționer nu a ezitat să-i nominalizeze pe Bogdan Burcea și Gheorghe Tadici, drept principalii oameni care l-au criticat.
Tomas Ryde a făcut mai multe declarații care l-au privit direct pe Gheorghe Tadici:
„Am venit cu Raportul de la Campionatul Mondial, pe care l-am dat tuturor antrenorilor și liderilor federației. Am întrebat dacă l-au citit, nu au făcut-o. Așadar, Cristina Varzaru a trebuit să citească rezumatul de trei pagini. Textul a descris puțin ce s-a întâmplat la Campionatul Mondial, schimbările din componența echipei și cum am crezut că vom merge mai departe cu echipa națională. Înainte de a discuta despre viitor, criticile au început să se întețească.
Bogdan Burcea a susținut că am jucat defensiv în mai multe meciuri. Apoi a început să mă critice Tadici. Că nu vorbesc și limba română, că am fost prea liniștit. A urmat apoi o expunere de şapte minute, că sunt suedez şi că am pierdut cu Suedia, s-a spus că i-am oferit un loc în turneul preolimpic.
Curând, Bogdan Burcea a ridicat mâna și a sugerat ca România trebuie să schimbe antrenorul. A propus un vot, în care 11 dintre antrenori trebuie să-și exprime opțiunile. Șapte persoane au votat pentru ca Tomas Ryde să plece.
Am fost condamnat, dar nu am spus nimic. Le-am transmis doar: Noroc în viitor, știți ce responsabilitate aveți. Asigurați-vă că bateți Muntenegru! Am zâmbit, am dat mâna cu președintele Dedu și apoi am părăsit încăperea și am plecat cu un Uber la aeroport.
La scurt timp după întâlnire, în mass-media din România a apărut informația despre plecarea mea, un titlu a sugerat că eu aș fi spus: Nu veți învinge Muntenegru! Mai târziu le-am scris jucătoarelor pe WhatsApp și sms și le-am explicat că nu a fost adevărat și că le doresc mult noroc.
Vorbele lui Tadici au apărut imediat după ședință. Are contacte bune în presă și cu ajutorul ei vrea să își recapete puterea și influența asupra echipei naționale. Și am auzit că mă urăște și că va face totul pentru a scăpa de mine, probabil pentru că am preluat slujba și poziția lui de putere.
E vorba de politică. În România, handbalul și politicul sunt două lucruri foarte bine împletite”.
Cu această ocazie, Ryde a vorbit și drespre meciul HC Zalău – CSM București (25-24), în prima etapă a Ligii Naționale, când se afla pe banca tehnică a „tigroaicelor”: „A fost ceva de-a dreptul grotesc. Am avut nouă eliminări, ei au avut doar o jucătoare eliminată. Au primit şi 12 lovituri de la 7 metri. Crina Pintea a fost lovită crunt şi nimic nu s-a întâmplat. Arbitrii au fost suspendaţi până la finalul sezonului, dar au fost sacrificaţi pentru că au făcut ceea ce li s-a spus”.
După acuzele lui Tomas Ryde, dar și după ce s-a spus că ședința Comisiei Tehnice de luni a fost o „execuție” a selecționerului, Gheorghe Tadici a reacționat:
„Tomas Ryde a făcut mult rău echipei, din punct de vedere disciplinar, din punct de vedere al volumului de muncă, din punct de vedere al tacticii de joc care nici nu a existat, decât ce au improvizat sau au făcut fetele. Dacă am spus ceva, a spus antrenorul român cu cele mai bune rezultate la un Campionat Mondial (n.r. locul 2 în 2005), la Jocurile Olimpice (n.r. locul 7 în 2008) și la Campionatele Mondiale Universitare (n.r. locul 1 în 2002) în ultimii 30 de ani. Cred că aveam dreptul, mai ales că atunci când am plecat eu, a fost vorba de un gol diferență. Mi-am dat demisia de onoare imediat după Campionatul European din 2014 (n.r. naționala a terminat pe locul 9, având același număr de puncte cu Danemarca – locul 7, dar un golaveraj mai slab cu un gol) și am lăsat o echipă foarte disciplinată și un număr de 40 de jucătoare pe hârtie, la lotul A și lotul B, de care s-a folosit.
Ar fi fost normal să demisioneze imediat după umilințele cu Spania, cu Suedia, cu Japonia, în care s-a pierdut de la 12 goluri în sus. La ședința Comisiei Tehnice au participat și foste jucătoare pentru Cristina Vărzaru, Carmen Amariei, Steluța Luca, nu și-au adus aminte ca România să fi pierdut două jocuri la un Campionat Mondial, European sau Jocurile Olimpice la peste 15 goluri diferență.
Repet, nu a deranjat locul 12, nu a deranjat că au pierdut, ci maniera în care au cedat, maniera în care le-a motivat așa-zisul mental-coach, numărul 1 din Europa. A deranjat numărul de goluri care s-a luat în condițiile în care criteriile de selecție pe care le-a declarat public au fost de apărare. Care apărare? Aia de la 17, de la 15 sau de la 12 goluri”, a declarat Gheorghe Tadici.
„Nimeni nu i-a executat, dar în niciun caz la scorurile astea și la modul cum s-a prezentat echipa nu putea să fie aplaudat. În zilele alea de Campionat Mondial ne venea nouă să ne ascundem ca să nu întrebe lumea despre cum stăm cu Handbalul, Sport Național? Avea onoare dacă imediat după meciul cu Japonia se ducea în vestiar și își anunța demisia în fața fetelor, așa cum practic eu am făcut-o, deși a fost vorba de un gol diferență și de un meci pierdut cu 19-18 (n.r. cu referire la meciul cu Ungaria) în condiții speciale. El și specialiștii de ocazia să stea și să mai aștepte până îmi egalează rezultatele la echipa națională, ca să nu mai vorbesc despre club sau despre ceea ce înseamnă jucătoare formate, jucătoare promovate și consacrate sub mâna mea la toate loturile. Și pentru că este vorba despre senioare, nu sunt decât vreo 28 de jucătoare. Printre ele și căpitani de echipă națională”
„Chiar în ședința Comisiei Tehnice am spus că nu mă interesează postul de selecționer. Nu mă interesează postul de director tehnic. În schimb, oricare antrenor din România, când a vrut să mă întrebe ceva, când a avut nevoie de vreun sfat, telefonul meu a fost deschis tot timpul pentru toată lumea”.
„Trebuia să câștigăm chiar la 4-5 goluri diferență. Mie mi-ar fi rușine cu o asemenea echipă, precum CSM București, să mă plâng că m-a învins grădinița de copii de la Zalău”
„Sper să acorde egalitate de șanse și pentru antrenorii români, la fel ca și pentru cei străini, în momentul în care vor fi numiți la echipele naționale. Apoi, îmi aduc aminte că în luna noiembrie, la naționala de seniori a fost numit un român, Fortuneanu, care are și apartenență de club în Franța. Deci, nu există Federația Română de Handbal Masculin și Federația Română de Handbal Feminin. Criteriile pentru numirea unui antrenor ar trebui să fie aceleași”, Gheorghe Tadici
„Îi dau șanse României, pentru că fetele noastre sunt individual mai bune decât Muntenegru începând chiar de la portar. Apoi, Muntenegru nu mai este echipa din 2012, când a jucat finala olimpică. Sunt departe de echipa de atunci, sigur că nivelul a scăzut peste tot. Nici Norvegia nu mai e ce era acum 10 ani. Dar Norvegia e Norvegia, oricând poate să joace foarte bine și are fond de selecție poate dublu față de noi”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER