Revoluție în handbalul românesc! Trei puncte la victorie pentru a se elimina „blaturile” la egal. Posibil sistem cu play-off și play-out din toamnă
Președinții de cluburi din handbalul feminin s-au strâns astăzi la sediul Federației Române de Handbal pentru a discuta câteva probleme arzătoare. Mâine este rândul echipelor masculine. Înființarea campionatului de tineret-rezerve, sistemul competițional sau problema arbitrajului au fost câteva din temele dezbătute. În cadrul ședinței în care nu a lipsit niciun conducător din prima ligă s-au făcut mai multe propuneri, care vor fi aprobate sau nu de Consiliul de Administrație al FRH. ProSport vă prezintă mai jos câteva din propunerile făcute.
Trei puncte la victorie
Din sezonul 2013-2014, o victorie în Liga Națională ar putea fi echivalată cu trei puncte în clasament, iar la egal să se acorde un punct. În prezent, pentru un succes se acordă două puncte. Propunerea a venit din partea unor conducători pentru a se elimina presupusele „blaturi” făcute pentru rezultate de egalitate. „Cu noul punctaj, victoria va avea o valoare mai mare, nimeni nu-și va mai permite să se mulțumească cu câte un punct”, a susținut un conducător.
Adio campionat de tineret-rezerve
Una dintre cele mai aprinse teme de discuție a fost înființarea campionatului de tineret-rezerve, propunere făcută în urmă cu ceva timp de antrenorii de la Liga Națională de handbal masculin. Majoritatea președinților s-au opus acestei propuneri. Motivul? Posibilitățile financiare reduse pe care le au cluburile de handbal în ziua de azi, dar și fondul de jucătoare restrâns. În schimb, FRH a contracarat printr-o altă inițiativa, ca din toamnă fiecare grupare din Liga Națională de handbal să dețină cel puțin o echipă de junioare. Iar propunerea are șanse mari să se și concretizeze printr-o decizie.
Alba-neagra cu 14 echipe
După ce FRH s-a chinuit ani de zile să reducă numărul de echipe de la 14 la 12 în Liga Națională, câțiva conducători de cluburi au venit cu propunerea de a se reveni la un campionat cu 14 formații. Acum, la sfârșit de sezon (!!!). Și mai ales după ce anul trecut s-a hotărât ca sistemul cu 12 echipe să fie bătut în cuie pentru următorii patru ani. În cazul de față, pentru a fi salvată echipa Danubius Galați de la retrogradare, iar din „B” să promoveze trei echipe, ci nu două, cum s-a decis înainte de startul sezonului. Au fost însă și conducători care s-au opus propunerii.
Sistemul de desfășurare al competiției a fost trecut, la rândul lui, în dezbatere. N-ar fi exclus ca din sezonul 2013-2014 să asistăm la o adevărată revoluție, așteptată însă de mulți fani. Ca sezonul să se încheie cu play-off și play-out, așa cum se întâmplă aproape în tot handbalul feminin din Europa. Astfel, ar dispărea meciurile fără miză pe final de sezon, iar interesul publicului pentru handbal ar putea să crească.
Arbitrii vor fi „judecați” de cluburi!
Arbitrii ar putea fi judecați din sezonul următor de cluburi. Aceasta a fost o altă propunere făcută, în condițiile în care după fiecare joc grupările vor întocmi câteun raport suplimentar, în care își vor expune punctele de vedere cu privire la arbitraj. De asemenea, din sezonul următor s-ar putea ca prezența observatorilor la meciurile din Liga Națională să devină obligatorii. În prezent, FRH deleagă observatori doar la cererea cluburilor.