Revoluție: vom avea de patru ori derby-ul CSM București – Rapid în campionatul intern? Cele două forțe europene n-ar agrea transformarea Ligii Florilor din handbal în Superliga de fotbal. „E o prostie” | SPECIAL
Următoarea ședință a Consiliului de Administrație de la FR de Handbal, programată în luna martie, se anunță una interesantă.
Revoluție: vom avea de patru ori CSM București – Rapid în campionatul intern? Cele două „forțe” europene se opun transformării Ligii Florilor din handbal în Superliga de fotbal. „E o prostie”
Mai multe cluburi au solicitat schimbarea sistemului competițional, cu mărirea numărului de echipe de la 14 la 16, apoi împărțirea în două grupe de 8 echipe urmând să intre în playoff primele 4 din cele două serii.
Ar fi în total 28 de etape (14 în sezonul regulat și 14 în play-off) în loc de 26.
Pentru acest sezon ar exista un baraj de menținere / promovare cu locurile 3 și 4 din liga secundă. În acest moment, Slatina și Galați ocupă ultimele două poziții în Liga Florilor.
Ideea ar fi pornit, susțin surse ProSport, de la înființarea campionatului de tineret, concept propus de noul președinte Constantin Din. Acolo ar fi tot 16 echipe, dar din cauza costurilor se vor face două serii de câte opt pentru a se comprima costurile de deplasare.
Bogdan Vasiliu: „Nu suntem de acord. Avem un campionat puternic, nu contează doar CSM – Rapid de 4 ori”
„E o prostie! Cum să ne împartă în două serii? Adică noi cu CSM și Brăila, iar Bistrița cu Zalăul în altă serie…
Cum se face împărțirea? Nu suntem de acord. Avem un campionat puternic, nu contează doar CSM – Rapid de 4 ori, sunt meciuri grele la Bistrița sau Brăila”, a fost categoric Bogdan Vasiliu, președintele de la CS Rapid.
Și CSM București a reacționat prin Vlad Enăchescu, director operațional al grupării: „Oficial clubul nostru nu a primit nicio informați sau solicitare despre acest lucru, nu avem date concrete și tocmai de aceea e greu de comentat pe marginea acestui potențial scenariu.
Vlad Enăchescu: „Ar atrage cu siguranță o diluare a calității”
La prima vedere ar putea fi meciuri mai puține, ceea ce ar ajuta. Pe de altă parte ar însemna mai multe echipe, lucru bun din punct de vedere al ariei de acoperire, dar care ar atrage cu siguranță o diluare a calității.
Cu atât mai mult cu cât s-a votat din ce știu înființarea acelui campionat de tineret începând cu stagiunea 2023/24 și care va da mari bătăi de cap în identificarea jucătoarelor eligibile.
Orice plan de restructurare ar trebui să pornească de la ideea de a face întrecerea mai atractivă pe de-o parte, dar ținând cont și de faptul că jucătoarele nu sunt roboți
Să nu uităm că este și an pre-olimpic, iar o jucătoare de echipă angrenată în cupele europene, cu multiple convocări la lotul național ajunge în acest moment să dispute în jur de 60 de partide într-un an! Ceea ce este extrem de mult și cu risc mare de suprasolicitare și accidentare.
Dar un campionat cu sezon regulat și play-off / play-out poate să atragă mai multă atenție, jocuri mai captivante și mize mai ridicate. Depinde însă în foarte mare măsură de condițiile și regulile de implementare la care s-au gândit cei în cauză”.