România a urcat în urna a treia valorică, înaintea tragerii la sorți a grupelor de calificare pentru Campionatul European de handbal masculin din 2022. Ce naționale au devansat tricolorii

Meciul de handbal masculin dintre Romania si Macedonia de Nord din finala Trofeului Carpati 2019, disputat in Bucuresti, duminica, 29 decembrie 2019. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

România a urcat în grupa a treia valorică, în vederea abordării calificărilor pentru Campionatul European de handbal masculin din 2022, care va fi organizat de Ungaria și Slovacia. Tragerea la sorți a grupelor preliminare va avea loc în 16 iunie.

România are șanse mai mari pentru a se califica la un Campionat European de handbal masculin, după o absență de 26 ani

În precedenta campanie de calificare pentru Euro 2020, prima competiție desfășurată cu 24 de echipe naționale la start, tricolorii au plecat din „linia a patra” și au terminat tot pe locul 4 într-o grupă cu Franța, Portugalia și Lituania. Pentru ediția 2022 a Campionatului European de handbal masculin, șansele României de calificare sunt mai mari, pentru că selecționata condusă acum de Rareș Fortuneanu a „sărit” în grupa a treia valorică.

Privind urnele valorice pentru Euro 2020 vs Euro 2022, reprezentativa masculin a reușit să devanseze Israel și Turcia. Tot în urna a treia a mai urcat Belgia.

Așadar, iată care sunt urnele valorice pentru tragerea la sorți a grupelor preliminare din 16 iunie:

  • Urna 1: Norvegia, Suedia, Danemarca, Germania, Franța, Slovenia, Cehia, Islanda
  • Urna 2: Austria, Belarus, Portugalia, Macedonia de Nord, Serbia, Rusia, Muntenegru, Olanda.
  • Urna 3: Elveția, Lituania, România, Bosnia-Herțegovina, Ucraina, Letonia, Polonia, Belgia.
  • Urna 4: Finlanda, Italia, Turcia, Israel, Estonia, Grecia, Kosovo, Insulele Feroe.

Cele două țări organizatoare, Ungaria și Slovacia, plus finalistele ultimei ediții, Spania și Croația, sunt deja calificate pentru turneul final. Rămân astfel disponibile încă 20 de locuri, care vor fi ocupate de primele două clasate, plus cele mai bune 4 naționale clasate pe locul 3 (în calcul sunt luate punctele doar cu primele două clasate).

Din urna a treia, România ar putea câștiga mai lejer o bătălie cu adversari precum I. Feroe, Kosovo, Italia, etc, astfel că nu-i rămâne decât să adune 3-4 puncte cu naționale din primele două urne valorice, pentru a reveni la un Campionat European după o pauză de 26 de ani!

  • O grupă mai accesibilă pentru tricolori ar fi cu Cehia, Olanda și Italia.
  • O grupă dificilă ar fi cu Danemarca, Portugalia și Finlanda.

Primele partide din preliminariile pentru Euro 2020 se vor disputa în luna noiembrie a acestui an. În 2020, România a disputat trei meciuri oficiale, cu Kosovo, Georgia și Italia, toate câștigate. Întâlnirile au avut loc în campania de calificare pentru Campionatul Mondial, care nu a mai putut fi dusă însă la bun sfârșit din cauza Covid 19. Calificarea s-a făcut în cele din urmă pe baza ierarhiei de la ultimul Campionat European.

 

Publicat: 03 06. 2020, 09:40
Actualizat: 03 06. 2020, 09:55