România e în semifinalele Mondialului de handbal feminin sub 18 ani. Tricolorele au surclasat Olanda în „sferturi” și sunt mari favorite la titlu. „Cel puțin șase junioare sunt pentru naționala mare”
- Junioarele născute în 1996-1997 se anunță noua echipă de aur a handbalului feminin românesc. Tinerele tricolore defilează în aceste zile la Campionatul Mondial din Macedonia, unde fac ravagii printre adversare. Specialiștii anunță o generație de excepție, plină de stele în devenire, care va face legea la nivel mondial în următorul deceniu.
UPDATE 14:37 Naționala de handbal feminin (U18) este în semifinalele Campionatului Mondial din Macedonia, după ce s-a impus cu 36-22 (22-12) în fața Olandei. În penultimul act al competiției, tricolorele vor înfrunta vineri învingătoarea dintre Brazilia și Muntenegru. Citiți aici detaliile meciului România – Olanda.
În timp ce echipele din Liga Națională sunt în plină campanie de pregătire a noului sezon, cele mai bune 16 jucătoare de handbal ale momentului, născute în 1996-1997 în țară, sunt la doi pași de a urca pe podiumul Campionatul Mondial de junioare din Macedonia (U18). România a ajuns în sferturile de finală ale turneului final după un parcurs entuziasmant, iar miercuri (ora 13:00) va înfrunta Olanda pentru un loc în „careul de ași”.
Echipa pregătită de Aurelian Roșca și Gavril Kozma a ajuns la un nivel avansat pentru că a aprofundat jocul de handal în ultimii trei ani. „Aceste fete s-au pregătit tiplu în raport cu generațiile anterioare, iar acest lucru se vede și în rezultate”, spun personaje din handbal, care l-au nominalizat pe Ion Doldurea, un om de afaceri din Caracal, printre oamenii cu o contribuție însemnată la ceea ce reprezintă azi naționala U18. Mai exact, acesta a contribuit cu sume importante de bani, sub formă de sponsorizare, la procesul de instruire și pregătire al lotului. „Meritul este în primul rând al jucătoarelor, al antrenorilor care lucrează la cluburi cu ele. Eu am contribuit doar la partea organizatorică, am fost un liant. Firma noastră susține handbalul din Caracal încă din 2006, iar până acum am reușit să și promovăm o serie de jucătoare în Liga Națională (n.r. Gogoriță, Constantinescu, Cicic, Apipie, Ilie). Susținem financiar activitatea numai la copii și juniori, am și format un minicentru de handbal. În generația actuală nu avem nicio jucătoare din Caracal, dar îl dădusem la lot pe Constantin Dincă, antrenorul care a început activitatea cu aceste jucătoare. Împreună cu directorul tehnic Remus Drăgănescu m-au convins să susțin echipa. Am sprijinit-o cu toată dragostea și faptul că fetele au ajuns până în sferturile de finală ale unui Campionat Mondial nu este întâmplător”, ne-a declarat Ion Doldurea.
În 2013, omul de afaceri din Caracal a contribuit la susținerea pregătirii cu aproximativ 10.000 de euro. În același timp a asigurat transportul la diferite turnee, în Polonia, Muntenegru, Croația. „Fetele aveau nevoie de jocuri multe de pregătire, numai așa putea crește în valoare. În toată această perioadă de pregătire, ele s-au confruntat cu multe stiluri de joc. Nu cred că există o echipă importantă din Europa pe care să nu o fi întâlnit până azi cel puțin o dată”, a precizat Doldurea care a vorbit și despre meciul cu Portugalia din 2013, de la Europene, în urma căruia junioarele au pierdut o primă prezență în semifinalele unui turneu final: „Acel meci a fost tratat cu prea multă ușurință, dar până la urmă vorbim de niște copii. Cel mai important este ca fetele să crească în valoare. Greșelile sunt iminente la acest nivel, dar probabil că ele au înțeles acest lucru și știu acum ce au de făcut”.
Alexandra Dindiligan, extremă stânga la naționala U18, este produs al Centrului Național de Excelență de la Rm. Vâlcea
Prezent alături de naționala de junioare în ultimii trei ani, Ion Doldurea a evidențiat și câteva secrete ale echipei care a obținut cinci victorii și un egal la Mondialul din Macedonia: „Fiecare jucătoare are propria personalitate, dar am încercat să le transmitem ideea că cea mai importantă vedetă este echipa. Sunt câteva jucătoare de excepție în lot, dar fetele au înțeles că pot obține rezultate doar dacă vor evolua ca o echipă, dacă se vor ajuta una pe cealaltă”. Mai important decât o medalie la un Mondial de juniori ar fi poate un răspuns la întrebarea: „Cu câte jucătoare se va alege naționala de senioare pe viitor din generația 96-97?”. Ion Doldurea este ferm: „Nu sunt specialist, dar cred că cel puțin șase fete din naționala de junioare sunt pentru echipa mare. nu-mi cereți nume pentru că n-ar fi corect să le nominalizez. Și nu va mai trece mult timp până când ele vor face pasul către naționala de senioare. La 20-21 de ani ar trebui să explodeze, conform unui grafic întocmit de antrenori. Depinde însă și cum vom avea grijă în continuare de această generație de excepție”.
Majoritatea fetelor au intrat deja în atenția echipelor din Liga Națională, astfel că n-ar fi exclus ca din toamnă să le vedem la lucru în primul eșalon handbalistic. Bianca Bazaliu, care miercuri, în ziua meciului cu Olanda, va împlini 17 ani (!), este deja vânată de cele mai importante cluburi din România, de HCM Baia Mare și CSM București. Toate celelalte handbaliste din lot sunt însă mize pentru grupările din Liga Națională.
Echipa României (fotografia principală, de la stânga la dreapta) care s-a calificat în fața Croației (scor 28-22) în sferturile Campionatului Mondial U18: Cristina Laslo (centru, căpitanul echipei, legitimată la „U” Jolidon Cluj), Maria Roșca (portar, CNE Rm. Vâlcea), Mădălina Ion (portar, Rapid București), Andreea Taivan (extremă dreapta, Activ Plopeni), Oana Maria Bucă (inter dreapta, Activ Plopeni), Dana Abed-Kader (pivot, SC 181 București), Iulia Maria Andrei (inter stânga, Gr. Șc. Energetic Rm. Vâlcea), Alexandra Dindiligan (extremă stânga, CNE Rm. Vâlcea), Florentina Craiu (pivot, HCM Rm. Vâlcea), Alina Ilie (inter dreapta, CNE Rm. Vâlcea), Sonia Vasiliu (extremă dreapta, CNE Rm. Vâlcea), Bianca Bazaliu (inter dreapta, LPS Slatina), Daniela Corban (centru, CNE Rm. Vâlcea), Alexandra Carașol (extremă stânga, CSS 6 București), Florența Ilie (extremă dreapta, CT Media București), Lorena Ostase (pivot, CNE Rm. Vâlcea).
Sursa foto: wch-mkd2014.mk