Federația Europeană de Handbal a publicat ierarhia pe națiuni în 2014, pe baza puntelor strânse de toate echipele naționale la competițiile în care au fost angrenate. România a terminat anul trecut pe locul 10 la „general”, dar a prins podiumul cu loturile feminine (junioare, tineret, senioare). Diferența între handbalul feminin și cel masculin este majoră, naționalele de băieți clasându-se abia pe locul 20 în Europa.
Fetele continuă să mențină handbalul românesc la cele mai înalte cote. Cu titlul mondial de junioare (U18), locul 6 la Campionatul Mondial de tineret (U20) și locul 9 la Campionatul European de senioare, România a terminat anul 2014 pe locul 3 în ierarhia prezentată de EHF. Cele trei echipe naționale au adunat 220 de puncte, în handbalul feminin două națiuni reușind un punctaj mai bun, Norvegia (242 puncte) și Danemarca (232 puncte).
Dacă la feminin România este una din națiunile care contează, în schimb, băieții sunt încă destul de departe de tot ce înseamnă înaltă performanță. Doar naționala de juniori s-a calificat în 2014 la un turneu final – Campionatul European, competiție în care s-a clasat însă pe ultimul loc (16). Astfel, FRH a încheiat anul trecut pe locul 20, cu 64 de puncte, la mare distanță de primele națiuni, Franța (296 puncte), Danemarca (280 puncte), Spania (272 puncte).
În clasamentul general (fete plus băieți), handbalul românesc a reușit însă să prindă Top 10, cu 284 puncte. 77,4% din totalul punctelor au fost asigurate de loturile feminine. Cel mai performant handbal la nivel de naționale, în 2014, a fost cel danez, urmat de Franța și Spania
„A fost o surpriză pentru mine să văd acest top. Locul 3 la fete reflectă faptul că avem prezent și viitor”, a declarat Alexandru Dedu. Președintele FRH a considerat că locul 20 ocupat de băieți este „meritat”, motiv pentru care pregătește o strategie de viitor, menită să resusciteze și acest sector. „Faptul că suntem în primele 10 locuri din Europa este o onoare pentru noi, în condițiile în care cam tot sportul românesc se zbate cu părobleme, cu schimbări de mentalități”.
Cu această ocazie, Alexandru Dedu a vorbit și despre posibiltatea ca Heine Jensen sau Ambros Martin, două nume vehiculate în mediul handbalistic din România, să preia naționala feminină, după ce postul de selecționer a rămas vacant: „Cu Jensen n-am vorbit niciodată, iar Ambros Martin mi-ar plăcea, dar suntem departe. Eu conduc negocierile, cu câte o persoană pe rând. Negocierile sunt foarte avansate cu o persoană”.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER