România, mare favorită pentru calificarea în sferturi! Cine este Polonia? DVD-ul meciului Norvegia – Polonia costă 20 €
* România joacă mâine, de la ora 21:15, pentru un loc în sferturile de finală ale CM de handbal feminin împotriva Poloniei
* Tricolorele nu vor avea foarte mulți suporteri în Novi Sad la meciul de mâine seară
* Polonia a început să acorde o atenție sporită și handbalul feminin, iar peste câțiva ani va fi o forță
România și Polonia se reîntâlnesc într-un meci oficial după aproximativ cinci ani și jumătate. Cele două naționale au jucat în martie 2008 în turneul preolimpic de la București, România câștigând atunci cu 27-26. A fost o victorie cu emoții, venită însă după două succese, în fața Japoniei și Ungariei, care asiguraseră deja calificarea la JO din China (Beijing 2008). Din echipa respectivă se mai regăsesc acum patru handbaliste, Cristina Neagu, Aurelia Brădeanu, Talida Tolnai și Ada Nechita.
Ultima bătălie româno-poloneză într-un Campionat Mondial a fost dată în 2007, în grupa de la Toulon, unde tricolorele s-au impus cu 38-33. A fost jocul în care, spre exemplu, a explodat cea mai valoroasă handbalistă a Poloniei de azi, Karolina Kudlacz. De atunci, Polonia nu a mai ajuns la niciun turneu final, în schimb România a continuat să urce în topul celor mai importante competiții: locul 4 la CM 2007, locul 7 la JO 2008, locul 5 la CE 2008 sau medalia de bronz la Europeanul din 2010.
În handbalul mondial, Polonia nu a existat decât în sectorul masculin, unde sunt printre cei mai buni din lume. Naționala „leșilor” se bate mai mereu pentru un loc în semifinale la turneele finale, în timp ce la nivel de echipe au ajuns să califice două echipe în grupele Champions League. Și nu doar se prezintă, ci au și șanse de a ajuge cât mai sus. În primăvara acestui an, Targi Vive Kielce s-a calificat chiar în „Final 4-ul” Ligii și a terminat pe locul 3, după ce a învins în finala mică THW Kiel. Rezultate care spun ceva despre forța polonezilor! La feminin, lucrurile stau diferit, însă și în acest caz lucrurile au început să se miște. „După ce i-au ridicat pe băieți, de vreo 4-5 ani s-au aplecat și asupra fetelor. Strategia lor este alta, au plecat de jos, acolo unde au și făcut investiții. Acum au două centrre naționale de handbal, peste cel de la Vâlcea, pe care îl deținem noi, spre exemplu. Pe viitor, Polonia va fi o forță și în handbalul feminin”, spune Gheorghe Tadici.
Polonia, aceeași cotă ca și Cehia în fața României
Deocamdată, România încă are prim-planul în fața Poloniei în hadbalul feminin. Și este chiar mare favorită la casele de pariuri înaintea meciului de mâine din optimi, programat de la ora 21:15, la Novi Sad. Spre exemplu, prima reprezentativă are aceeași cotă la victorie ca și înaintea partidei de ieri cu Cehia, adică 1.30. În schimb, Polonia are o cotă de 3.90 că se va impune, un egal, care ar trimite meciul în prelungiri, având o cotă de 11.00. Mai optimiști sunt însă jurnaliștii polonezi, vreo 15 prezenți în Serbia, care consideră că șansele înaintea confruntării sunt egale: „Fifty-fifty!”. Și selecționerul României este convins că Polonia este peste Cehia: „Are o viteză mai bună de joc și stă mai bine atât ca individualități, cât și ca joc colectiv”.
Gheorghe Tadici este cu ochii pe Polonia încă după succesul cu Ungaria, când a devenit cel mai probabil adversar din optimi. În această seară, el va avea la dispoziție inclusiv meciurile Poloniei cu Suedia din barajul de calificare la CM, dar și ultimul meci susținut ieri la Zrenjanin. „Am vorbit cu colegii norvegieni pentru DVD. L-am fi putut cumpăra mâine, contra 20 de euro, însă ar fi fost prea târziu. Până mâine dimineață noi vom avea toate datele”, a susținut Tadici.
România nu se plimbă foarte mult prin Serbia
Pentru că a obținut locul 2 în grupa D, România este una dintre reprezentativele care se plimbă cel mai puțin prin Serbia, în eventualitatea că va ajunge până în faza finalelor, rămâne la Novi Sad până atunci. În schimb, Norvegia a sosit azi în Novi Sad de la Zrenjanin, iar după meciul din optimi, în fața Cehiei, va pleca la Belgrad. Japonia ar fi cea mai dezavantajată echipă din acest punct de vedere. A jucat în grupă la Niș, mâine va evolua la Belgrad în fața Franței, dacă trece (n.r. lucru totuși greu de crezut) va veni pentru sfertul de finală la Novi Sad, iar apoi ar trebui să se reîntoarcă la Belgrad.
La nivel de suporteri, România – Polonia nu va avea o audiență foarte ridicată. Polonezii nu au fost însoțiți în Serbia de fani, iar în cazul naționalei noastre, numărul susținătorilor va fi mai mic, spre exemplu, decât la meciurile cu Ungaria (n.r,. am avut aproape 500 de fani) sau Germania. „Mulți dintre dei care au fost în faza grupelor au promis că se vor reîntoarce la sfertul cu Franța, dacă ajungem să-l disputăm, iar vreo alți 200 de suporteri din Timișoara și-au anunțat deja prezența la Belgrad. Mai multe firme vor susține deplasarea fanilor. Nu știu însă câți vom avea la meciul cu Polonia”, a mai spus Tadici.
Fotografii: Sebastian TĂ‚TARU