Federația Europeană de Handbal a publicat la începutul acestei săptămâni lista loturilor lărgite din care se vor „alimenta” cele 16 naționale care vor participa la Campionatul European de handbal feminin (Ugaria și Croația, 7-21 decembrie). 448 de jucătoare au rămas în cărți pentru a participa la turneul final, din care echipele vor selecționa aproximativ 60% din handbaliste.
Până la rezultatul final – componența de „16” a reprezentativelor pentru Euro 2014 – ProSport și-a propus un studiu de caz pe datele prezentate de cele 16 reprezentative cu aproape o lună înaintea startului competiției.
Buducnost Podgorica, probabil cea mai în formă echipă a momentului din Europa, este gruparea cu cele mai multe jucătoare convocate pentru turneul final: 15. În trecut, campioana Muntenegrului se lupta la acest capitol cu Oltchim Rm. Vâlcea, însă de această ultimă formație au mai rămas doar amintirile și palmaresul. Buducnost furnizează o jucătoare și naționalei României, pe Cristina Neagu, o handbalistă care are o contribuție însemnată la forma pe care a prezentat-o în această toamnă trupa lui Dragan Adzic.
10 din cele 14 formații din Liga Națională au cel puțin câte o jucătoare în loturile lărgite ale echipelor naționale. 35 de handbaliste care evoluează în prima ligă, adică 7,8% din totalul jucătoarelor, sunt potențiale jucătoare la Euro 2014. Corona Brașov – 9 jucătoare și HCM Baia Mare – 8 jucătoare sunt echipele cu cele mai multe „internaționale”. Pe lângă reprezentativa condusă de Gheorghe Tadici, naționalele Ucrainei, Spaniei, Rusiei, Norvegiei și Suediei vor avea componente din Liga Națională.
România se află pe primul loc între naționalele de la Euro 2014 care se bazează într-o proporție covârșitoare pe jucătoarele din propriul campionat: 96,4%. Cristina Neagu este singura tricoloră „stranieră”. Prima reprezentativă împare acest loc cu echipele Ungaria și Danemarcei, care la rândul lor au câteo handbalistă de peste hotare: Bernadett Temes (Metzingen, Germania), respectiv Sandra Toft (Larvik, Norvegia). Acest aspect poate spune și altceva, faptul că România are unul dintre cele mai bune campionate din Europa, alături de Danemarca și Ungaria, la nivel global oferă și printre cele mai bune salarii.
România este în frunte și într-o altă ierarhie: și-a format lotul din jucătoare care activează la 9 cluburi. În această situație se mai află Croația, Ungaria și Rusia, semn că naționalele din această zonă de est-centru a Europei și-au concentrat valorile la câte 2-3 grupări. Spre exemplu, Serbia și-a nominalizat handbaliste pentru Euro de la 18 formații, Spania – 17, iar Olanda – 16. Niciuna din aceste țări nu are vreo reprezentantă puternică în cupele europene, în ediția 2014-2015.
România are una din cele mai puternice ligi interne, dar și una din cele mai experimentate naționale de la Euro 2014. Gheorghe Tadici a alcătuit un lot care are o medie de vârstă de 26,64 ani, printre cele mai ridicate dintre cele 16 participante. Aceeași medie o are și Germania, mai în vârsă decât naționala țării noastre fiind Spania – 27,1 ani și Polonia – 27,75 ani. La polul opus se află Muntenegru, a cărui lot are o medie de 22,21 de ani. Interesant este faptul că acest stat a inclus în lotul de „28” mai multe handbaliste din Centrul Olimpic de la Danilovgrad, jucătoare care au jucat pentru naționala de junioare la CM din Macedonia, acolo unde au pierdut în semifinale în fața României. Alegerea lui Adzic poate fi explicată însă și dintr-un alt punct de vedere: în Muntenegru există un singur club puternic – Buducnost, astfel că aria de selecție este mai redusă.
Media de vârstă mai ridicată a României este explicată prin faptul că naționala este încă dependentă de 4-5 handbaliste trecute de 30 de ani, Brădeanu, Ungureanu, Nechita, Ardean, care au fost prezente la toate performanețele obținute în ultimii ani.
Aurelia Brădeanu este una dintre jucătoarele cele mai selecționate care vor participa la Campionatul European. Jucătoarea de la Corona, care a debutat pentru prima dată la un turneu continental în 2000, a adunat 253 de selecții pentru prima reprezentativă. Brădeanu este depășită la acest capitol doar de două norvegience, Karoline Breivang – 294 și Linn-Kristin Riegelhuth – 254. În top 8 mai întră și Valentina Ardean-Elisei – 201 selecții.
Un alt top interesant este cel după numărul de membri oficiali. Fiecare delegație și-a înscris în listele oficiale persoanele pe care se vor baza la turneul final, în afara spațiului de joc. România se află pe locul 14 la acest capitol, cu 7 membri: trei antrenori (Gheorghe Tadici, Florentin Pera, Bogdan Burcea), voi fizioterapeuți (Adrian Ionescu, Claudiu Mărășteanu), un doctor (Dan Costin) și un videoanalist (Radu Cheregi). La polul opus se află Suedia, care va ajunge la Europene cu un staff compus din 15 persaone. Peste 10 membri oficiali vor mai avea Danemarca, Franța, Germania și Polonia.
Tabloul Campionatului European (7-21 decembrie, Ungaria, Croația)
Sursa: http://huncro2014.ehf-euro.com
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER