România debutează duminică, la ora 8:00, în grupele principale ale Campionatului Mondial de Handbal Feminin din Japonia, în compania Rusiei. Cele două naționale sunt despărțite de patru puncte, campioana olimpică en-titre având un parcurs fără greșeală în prima săptămână a Campionatului Mondial. Dincolo de miza punctelor puse în joc, partida trezește un sentiment aparte, de frustrare, după ce selecționerul Rusiei, Ambros Martin, a lăsat baltă naționala României cu aproximativ un an înaintea Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
În 2016, Federația Română de Handbal a dat lovitura din punct de vedere al imaginii, prin faptul că l-a convins pe Ambros Martin, cel mai în vogă antrenor în ultimii ani prin palmaresul la nivelul echipelor de club, să preia naționala României. Forul de la București i-a oferit cel mai mare contract din istoria handbalului românesc la nivel de echipe naționale (în culise s-au tot vehiculat diverse sume, între 5.500 de euro și 10.000 de euro / lună în condițiile în care antrenorul nu își dedica mai mult de 2-3 luni pe an din timp pentru echipa națională), Ambros Martin având doar „datoria” de a califica România la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Așadar, un contract generos pe 4 ani, fără obiective intermediare!
Parcursul antrenorului spaniol pe banca tehnică a României a fost cu bune și rele, rezultatele fiind în general decente, cu excepția acelui meci cu Cehia din optimile de finală ale Campionatului Mondial din 2017, când tricolorele au fost întoarse de la plus șapte goluri și au fost eliminate! La Euro 2016, cu Ambros Martin pe bancă, România a reușit o victorie istorică în fața Rusiei (22-17) și a fost la un meci distanță de semifinale (înfrângere cu Danemarca în meci decisiv; în final echipa a terminat pe locul 5), iar la Euro 2018 a încheiat pe locul 4, după un alt succes care a rămas în istorie (31-23). Drumul spre finală a fost barat de Rusia în semifinale (22-28), dar și aripile echipei au fost frânte după accidentarea gravă a Cristinei Neagu în partida cu Ungaria. În general, Ambros Martin nu a fost contestat pentru rezultatele obținute, ci mai degrabă pentru selecție, pentru faptul că nu urmărea campionatul României, pentru că a dat senzația că lotul îl făcea altcineva, etc. Dar și în aceste condiții, naționala era în grafic pentru accederea în turneele preolimpice, drept dovadă că România poate fi acolo în martie 2020, tocmai după rezultatul de la Campionatul European din 2018 realizat cu Ambros Martin pe banca tehnică.
Ceva din relația FRH – Ambros Martin s-a rupt însă în prima parte a acestui an, astfel că în luna martie antrenorul a anunțat că renunță la contractul cu FR de Handbal. Așa, pur și simplu, fără prea multe explicații. Forul de la București s-a „grăbit” să-i mulțumească pentru colaborare, după ce a plătit o sumă cu cinci zerouri în coadă în cei aproape 3 ani de contract. Plecarea selecționerului a venit într-o perioadă mai grea pentru națională, în condițiile în care Cristina era ieșită din „schemă” pentru o perioadă mai lungă, după accidentarea gravă de la Nancy. A lăsat baltă naționala cu mai puțin de un an de zile până la turneul de calificare pentru Jocurile Olimpice, când în mod normal ar fi trebuit să „răsplătească” România încrederea pe care i-a acordat-o, prin calificarea la Tokyo 2020.
La nivel de zvon în luna aprilie, că Ambros Martin va deveni selecționerul Rusiei, s-a adeverit în luna iunie! Spaniolul i-a luat locul lui Trefilov, astfel că visul lui de a ajunge la Jocurile Olimpice și a lupta pentru medalii a rămas în picioare. Dar nu cu România! Atunci, tehnicianul a oferit și un motiv pentru care a părăsit naționala României:
„Plecarea mea de la echipa națională a României și noua provocare la naționala Rusiei sunt două povești fără legătură. Presa românească a speculat la un moment dat acest subiect, dar vă asigur că nu există niciun motiv pentru acest lucru. Acceptând să lucrez cu echipa națională a României în toamna anului 2016, mi-am urmărit obiectivul de lungă durată – să conduc echipa la Jocurile Olimpice. Totuși, la un moment dat am simțit că nu avansăm și echipa nu devine mai puternică.
Am fost la echipa națională a României aproape 3 ani, am trecut prin trei turnee importante cu ea, calificarea la Jocurile Olimpice a fost obiectivul principal pentru mine și federație. A mai rămas un an până acolo și mi-am dat seama că nu pot face mai mult. Am fost sincer și i-am spus acest lucru președintelui federației în ianuarie”, a declarat Ambros Martin la vremea respectivă, care a mai punctat: „În timpul activității mele în România, am ajuns la concluzia că trebuie să fii în permanență cu echipa. Iar dacă este să combini activitatea, echipă de club – echipă națională, atunci trebuie să lucrezi exclusiv într-o singură țară”.
Așadar, Ambros Martin a lucrat 3 ani la un proiect, a fost plătit anual câți alții în 10 ani pentru a-l dezvolta, iar când a simțit primul moment de slăbiciune, a spus pur și simplu: „GATA, eu nu pot!”. După trei sferturi din ciclu olimpic în care practic nu a dezvoltat nimic, nu a venit cu un proiect, cu o strategie, ci doar a acceptat ce i s-a pus pe tavă. Iar Federația Română de Handbal i-a răspuns: „OK, mulțumim!”. Dincolo de euforia victoriei cu Ungaria (28-27), obținută exclusiv prin efortul acestor fete minunate care sunt azi în lot, fiecare încercând să ofere maximum din cât poate, la echipa națională nu s-a văzut o coerență în acest ciclu olimpic, ci senzația a fost că s-a mers mai degrabă la „plesneală”, faptul că acolo este Cristina Neagu ar fi suficient pentru a fi îndeplinite anumite obiective.
Din fericire pentru handbalul românesc, Cristina Neagu s-a reîntors la timp pe teren, iar naționala este și la Kumamoto în Top 12 mondial. Căpitanul naționalei nu a uitat însă modul cum a plecat Ambros Martin și l-a taxat dur: „A fost lipsit de fair-play. Așa ceva nu se face. Este o echipă care a dat ce a avut mai bun sub comanda lui. El spunea că obiectivul lui principal e Tokyo. Să lași echipa națională cu un an înainte de Olimpiadă e un lucru lipsit de fair-play.
Eu chiar m-am accidentat pentru ca echipa națională să ajungă să joace semifinala la Europene și să se califice la Olimpiadă. Nu mi-a dat nici măcar un mesaj pentru asta. Din punctul meu de vedere, nu se cuvine ce a făcut el. Dacă echipa era pe drumul bun sau rău, cred că i se datora, după trei ani de când o conducea”, a spus Cristina Neagu. De fapt, liderul naționalei a sintetizat cât se poate de clar ce a însemnat această plecare a lui Ambros Martin de la naționala României.
Pentru partida cu Rusia, Neagu & Co au deja motivația suplimentarră, să câștige în fața unui antrenor care a declarat despre ele că nu mai poate progresa! Poate că Ambros Martin a spus un adevăr, poate că nu, dar cert este că tocmai el ar fi trebuit să vină cu un plan pentru ca prima reprezentativă să progreseze. România va avea totuși viață grea cu Rusia, pentru că acolo Ambros Martin a preluat o națională gata formată!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER