România s-a distrat în Portugalia și s-a instalat confortabil în fotoliul de lider al grupei de calificare la Campionatul European din 2018. Herbert Muller a detonat bomba la Viena, a învins campioana olimpică en-titre cu Austria

Naționala feminină de handbal pare să aibă cea mai lejeră campanie de calificare la un turneu final din ultimii ani, după ce a realizat un golaveraj de „plus” 27 după primele două jocuri în preliminariile Campionatului European din 2018. După 36-25 cu Austria, România a învins duminică, în deplasare, reprezentativa Portugaliei cu 32-16. Tricolorele s-au instalat fără emoții pe locul 1 în grupa a 4-a preliminară. Într-o altă partidă, Austria lui Herbert Muller a produs una din cele mai mari surprize din handbalul feminin în ultimii ani, după ce a învins Rusia, campioana olimpică en-titre, cu scorul de 27-25.

Ambros Martin & Co au tratat serios Portugalia, fiind avizați și de meciul bun făcut de adversară la mijlocul acestei săptămâni la Moscova, în ciuda rezultatului final, 25-32. Dacă Austria a venit cu un marcaj om la om la Cristina Neagu, Portugalia a propus o apărare avansată pentru tricolore. Așadar, un alt tip de „antrenament” în regim de meci oficial înaintea Campionatului Mondial, întrucât reprezentativa țării gazde nu a putut emite pretenții.

România a avut probleme, dacă le putem numi așa, doar în primele 10 minute, perioadă în care s-a luptat doar cu portarul Gois și cu barele pe care le-a luat la țintă de trei ori. Tricolorele nu au avut însă emoții în a se desprinde, de această dată cărțile de vizită ale jucătoarelor din cele două tabere reflectând în totalitate diferența de valoare. Până la pauză, România a reușit să treacă de diferența de 10 goluri (16-5 după primele 30 de minute), toate grijile mutându-se către banca de rezervă, acolo unde Gabriela Perianu a primit minute bune îngrijiri medicale după ce a fost lovită în zona feței.

Și în partea secundă, prima reprezentativă a controlat jocul, iar Ambros Martin și-a permis să ruleze tot lotul, mai puțin pe Cristina Zamfir-Florianu, care a fost menajată. La final, România a înregistrat cel mai clar succes din ultimii 5 ani la nivel oficial: 32-16. În iunie 2012, tot în preliminariile Campionatului European, tricolorele învingeau Grecia cu 31-14.

Partida de la Lugo s-a desfășurat într-o atmosferă de bună-dispoziție, la care au contribuit inclusiv Austria și Herbert Muller. Sâmbătă seara, naționala care pierdea la 11 goluri la Vâlcea la mijlocul săptămânii, a reușit o imensă surpriză, să învingă Rusia cu 27-25. Rezultat care îi conferă României prima șansă la câștigarea grupei preliminare, un aspect extrem de important în vederea tragerii la sorți pentru turneul final și, implicit, pentru ce urmează în perspectiva calificării la Jocurile Olimpice. Euro 2018 va fi un turneu prin care se poate ajunge direct la Tokyo 2020 sau măcar la turneul de calificare pentru turneul olimpic.

Portugalia – România 16-32 (5-16)

Gois, Ferreira – portari; Lipes Ferreira 4, Soares 4, Correia Tavares 3, Amado 2, Correia 1, Da Silva Pereira 1, Oliveira, Da Silva Lima, Emidio Rodrigues, Fernandes, Gante, Rodrigues Sabino, Soares Morgado, Vieira Lopes

Dedu, Dumanska – portari; Udriștioiu 7, Ardean 4, Geiger 4, A. Ilie 4, Pintea 4, Perianu 3, Zamfirescu 2, Dragut 1, Neagu 1, Iuganu-Popa 1, Tomescu 1, Băcăoanu, Zamfir-Florianu, Laslo 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Publicat: 01 10. 2017, 18:35
Actualizat: 02 10. 2017, 12:40