România va înfrunta Ungaria pentru a ajunge la primul Mondial în ultimii 10 ani, bineînțeles, dacă trece de Bosnia în aprilie. Cum a comentat selecționerul Rareș Fortuneanu tragerea la sorți, dar și scandalul momentului din handbalul intern | EXCLUSIV
România va înfrunta Ungaria în ultimul tur al calificărilor pentru Campionatul Mondial de handbal masculin din 2021 (Egipt), dacă va reuși să treacă de Bosnia în luna aprilie. Tricolorii au scăpat de marile forțe, precum Franța și Suedia, dar oricum traseul spre turneul final este cât se poate dificil. Prima reprezentativă este azi într-un eșalon inferior din punct de vedere valoric.
Rareș Fortuneanu, selecționerul României, nu s-a entuziasmat după tragerea la sorți, dar nici nu s-a arătat dezamăgit. Decamdată, primul lui gând fuge către Bosnia, cu care va juca pe 16 aprilie, respectiv 19 aprilie.
„Am început să lucrez pe meciuri. Avem jocurile Bosniei de la Campionatul European, dar și de dinainte. Este o reprezentativă care 40-45 de minute a pus probleme marilor forțe, Franța, Norvegia și Portugalia, a avut o grupă de foc.
Va fi o dublă manșă însă destul de ciudată după ultimele evenimente la nivel mondial, nu se știe dacă o să jucăm, la ora actuală cu virusul Covid 19 nu poți să știi nimic. Din câte am văzut, în România se joacă deja fără spectatori. Scopul nostru a fost să ducem meciul într-un loc unde suporterii să ne susțină, mai ales că disputăm prima manșă acasă. Ne-am gândit la Baia Mare, unde oamenii respiră handbal, este un oraș cu o tradiție imensă, iar spectatorii de acolo sunt mari cunoscători de handbal. Dar să vedem ce o să fie până în 16 aprilie, unde o să se dispute jocul și dacă o să se dispute”, a declarat Fortuneanu pentru ProSport.
„Bosnia este un adversar care dispune de mulți jucători în campionate puternice. Prin prisma faptului că joacă al doilea meci acasă, are un ușor avantaj. Depinde de noi să abordăm aceste meciuri cât mai bine și să putem trece de al doilea pas spre Mondiale”, Rareș Fortuneanu
În ceea ce privește posibila dublă cu Ungaria, selecționerul a declarat: „Am evitat echipe precum Suedia, Franța, dar vom înfrunta o altă națională puternică în handbal, o reprezentativă care se află într-un schimb de generații. Ungaria are jucători tineri, dar a arătat o formă foarte bună la Campionatul European. Aici putem vorbi că Ungaria este clar favorită la calificare. Dacă vom trece de Bosnia, sper să se rezolve și problema asta cu virusul și să jucăm cele două manșe cu Ungaria cu spectatori, lumea să se bucure de handbal”.
Rareș Fortuneanu: „Este nevoie de o strategie comună între federație și cluburi”
Rareș Fortuneanu este la curent cu scandalul momentului în handbalul românesc, regula impusă de curând de Federație prin care a limitat numărul jucători extracomunitari la maximum trei într-o echipă. Prin această măsură, mai multe grupări au fost lovite din plin, în frunte cu Dinamo, care are opt sportivi din afara UE.
„Eu spun că trebuie să se găsească o cale de mijloc, să fie loc de discuție, pentru că handbalul are nevoie de liniște în momentul de față, pentru a putea construi. Este nevoie de o strategie comună între federație și cluburi, o strategie prin care să ne creștem tinerii antrenori, tinerii jucători, pentru a reveni din nou în lumea bună a handbalului”, a declarat selecționerul.
Rareș Fortuneanu este de părere că acum nu se impune limitarea numărului de jucători străini, în condițiile în care Centrele Naționale nu produc azi jucători români.
„Trebuie să ne strângem toți oamenii implicați în fenomen în jurul mesei, să discutăm calm, să vedem ce regulă se potrivește cel mai bine pentru strategia pe care am vrea să o adoptăm. Pentru că toate aceste reguli sunt conectate. Bineînțeles, Centrele Naționale nu produc acum jucători români care să fie apți să joace în prima divizie, din primii ani după juniorat, începând de la 18 ani. În momentul în care acești tineri jucători vor fi mai bine pregătiți în centrele de formare, la echipele secunde ale grupărilor din Liga Națională timp de 2-3 ani, atunci putem să ne uităm și la o strategie care să micșoreze numărul străinilor în campionat. Dar treaba asta o să fie de durată, nu o să iasă 30 de jucători foarte buni din centre din primul an. Este o strategie pe termen lung, iar dacă vrem să o aplicăm, rezulatele o să se vadă după minimum 8-10 ani”, a tras concluzia Fortuneanu.
România nu a mai jucat la un Campionat Mondial de seniori din 2011.