S-o facem lată, încă o dată!** Naționala feminină de handbal a redeschis apetitul suporterilor pentru un rezultat istoric după bronzul de la Euro 2010

Handbalul adevărat se joacă de azi în ritm de samba, Brazilia organizând în premieră un Campionat Mondial pentru această zonă a lumii. Ca înaintea oricărui turneu final din ultimii ani, România se numără printre țările cu „greutate” în handbalul feminin fiind văzută de specialiști cu șanse reale în disputa pentru o medalie. Visul cel mare rămâne însă aurul mondial, după care întreaga națiune râvnește din 2005.

ECHIPA ROMÂNIEI
Selecționerul Radu Voina are la dispoziție o echipă extrem de experimentată, cu 13 handbaliste care și-au trecut în palmares cel puțin o medalie la un mare turneu, Mondialul din 2005 și Europeanul din 2010. Și la media de vârstă, naționala se încadrează în standardele unei echipe care în general poate atinge vârful, adică 27,7 ani. Unitatea grupului și relațiile de joc, închegate de ani buni atât la națională, cât și la Oltchim, unde evoluează „grosul” jucătoarelor, sunt argumente în favoarea României. Nu fac parte din lot câteva jucătoare importante, precum Neagu, Vizitiu, Ungureanu sau Stanca, însă au revenit în echipă Amariei sau Farcău, absente în 2010 de la Europene.

SISTEM
Campionatul Mondial din Brazilia propune un sistem de desfășurare nou, cel puțin față de cum au decurs lucrurile la ultimele turnee finale. Poate pentru a crește spectacolul, organizatorii și IHF au decis să reducă numărul de meciuri jucate în grupe și să mărească numărul de jocuri KO. Astfel, s-a renunțat la a doua fază a grupelor, până în finală o echipă având de disputat trei jocuri eliminatorii (optimi, sferturi, semifinale).

ADVERSARI
Naționala României a avut parte poate de cea mai bună tragere la sorți din ultimii ani, nimerind într-o grupă în care problema calificării în optimi nu poate fi pusă sub semnul întrebării. Tunisia, Cuba și Japonia sunt mai degrabă adversari exotici, pe care România i-a învins pe unde i-a prins. Bătălia în grupă se dă cu Brazilia (35-33 în ultima partidă directă, în 2005) și cu Franța, un adversar tradițional (34-31 după prelungiri în sferturile CM 2007, în ultima confruntare directă). Locul întâi în grupă ar asigura un adversar lejer în optimi, Argentina sau Coasta de Fildeș, iar din sferturi orice este posibil.

FAVORIȚI
În ultimii ani, turneele finale au fost o afacere între două națiuni, Rusia și Norvegia. Echipa legendarului Evgheni Trefilov a câștigat ultimele trei titluri mondiale, în timp ce Norvegia a câștigat din 2004 toate edițiile Campionatului European, dar și JO din Beijing. Și în Brazilia, cele două reprezentative sunt cotate cu primele două șanse la câștigarea titlului mondial, însă Muntenegru, Franța și chiar România pot schimba oricând ierarhiile. Va fi o ediție de CM mai dură și pentru faptul că este criteriu de calificare la JO de la Londra.

3 medalii a cucerit România de-a lungul timpului la Campionatele Mondiale, una de aur (1962) și două de argint (1973 și 2005)

România este singura națiune din lume care nu a ratat nicio prezență la Mondialele de handbal feminin, în Brazilia fiind la a 20-a participare

PĂ‚REREA SPECIALIȘTILOR

Mariana Târcă, antrenor Corona Brașov

„Ca orice român, îmi doresc să ajungem într-o finală, indiferent care va fi aceasta. Vor conta forma de moment și modul cum vor reuși să se recupereze fetele după fiecare joc. Este greu de spus cine este favorită la titlul mondial, dar pe lângă Rusia și Norvegia vreau să ne vedem și noi”

Gheorghe Tadici, antrenor HC Zalău

„Mondialul din Brazilia este competiția de la care sunt cele mai mari așteptări, având în vedere că este final de ciclu olimpic, prin care te poți duce la Olimpiadă. Fără a fi acuzat că pun presiune, spun că trebuie să avem o comportare meritorie, adică România să aibă o comportare cel puțin la fel ca în precedentul ciclu olimpic”

Publicat: 02 12. 2011, 09:39
Actualizat: 02 12. 2011, 09:40