Două formații de handbal se pregătesc de Liga Campionilor: Rapid la feminin și Dinamo la masculin. Pentru CSM București wildcard-ul pare a fi o formalitate.
Toate trei n-au o sală proprie și vor apela la una veche de 50 de ani. Care, din punct de vedere birocratic, va crea nenumărate probleme.
Există un ordin de ministru, trimis tuturor entităților sportive, care le cere acestora să menționeze, în fiecare lună august, anumite date de disputare în privința sălii.
Dar aici apare marea problemă: prioritare sunt federațiile sportive, nu cluburile. Așa că un concurs de kempo, karate sau dans sportiv ar avea întăietate în fața unui meci de handbal din Liga Campionilor.
Au fost nenumărate cazuri în care s-a intervenit „la vârf” (celebrele pile, cunoștințe, relații) pentru a ajunge la un compromis (uneori concursul de karate se încheia sâmbătă și nu duminică) pentru a mulțumi pe toată lumea. Sala Polivalentă este în administrația Ministerului Sportului.
Cu siguranță vor apărea astfel de situații mai complicate decât în anii precedenți (nu mai este o echipă, ci trei).
În plus, un concert Iris sau Loredana Groza poate aduce Ministerului venituri între 15.000 și 20.000 de euro per eveniment, fiind preferate unor întreceri sportive pentru care sumele sunt modice.
Probabil Dinamo va juca miercuri sau joi, una dintre CSM București și Rapid, ori sâmbătă și duminică, ori în săptămâni diferite (când una joacă acasă, cealaltă în deplasare și invers).
Cerințele în ceea ce privește suprafața de joc sunt din ce în ce mai pretențioase din partea EHF. Este posibil ca toate trei echipele să investească împreună pentru realizarea unui parchet corespunzător.
Sala Polivalentă din București este o sală multifuncțională din municipiul București, situată în Parcul Tineretului. Capacitatea este de 5.300 de locuri. Inaugurată la 10 august 1974, sub titulatura Palatul Sporturilor și Culturii din București, clădirea funcționează actualmente sub denumirea Complexul Sportiv Național „Sala Polivalentă”.
Ministrul Sportului, Eduard Novak, a promis că Sala Polivalentă din Bucureşti își va schimba numele. Sala Polivalentă din Bucureşti va purta numele fostului mare handbalist, Cristian Gaţu, a anunțat Ministrul Sportului, Eduard Novak.
”Îmi doresc să redăm viaţa şi istoria sălilor de sport. Marii campioni sunt cei care ne motivează să-i urmăm, iar numele lor trebuie să fie cunoscute, recunoscute şi onorate. Mai mult decât a regăsi numele acestora în sălile de sport, trebuie să găsim acolo imagini ale lor, în momentele de glorie, din competiţiile unde au strălucit.
Orice copil sau tânăr care trece pragul unei săli trebuie să regăsească acolo un exemplu cu care să se identifice, care să-i insufle dorinţa de a reuşi, să-l motiveze”, a explicat Novak iniţiativa sa.
În acest moment, Capitala are patru arene care au fost construite de la zero: Arena Națională, Steaua, Rapid şi Arcul de Triumf. Ele au costat câteva sute de milioane de euro, dar nu avem o Sală Polivalentă nouă asemănătoare celei de la Cluj.
Infrastructura sportivă din Bucureşti acoperă excleent fotbalul şi rugby-ul, dar este deficitară la celelalte sporturi. În București nu există acum un patinoar şi este, de asemenea, nevoie de o sală polivalentă modernă.
Aceasta urma să fie construită pe un teren aflat în incinta Complexului Sportiv ”Lia Manoliu”, chiar lângă fostul 23 August. Studiul de fezabilitate a fost deja elaborat, dar proiectul a fost blocat de un turn de paraşutism.
În august 2020, Consiliul General al PMB a cerut trecerea, din administrarea Ministerului Transporturilor în domeniul public al Municipiului București, „a construcției denumită Turn de Parașutism, situată în Complexul Sportiv Lia Manoliu, în vederea realizării obiectivului de investiții Sală Multifuncţională Complex Sportiv Lia Manoliu”.
Fără succes însă. Suntem singura capitala europeană fără o Sală Polivalentă multifuncțională. Iar handbalul suferă cel mai mult dintre toate sporturile.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER