Șansa de care nu s-au bucurat încă Gullden, Pessoa și Rodrigues. CSM București mizează pe o experiență mai mare înaintea returului cu Rostov. Campioana Rusiei, văzută favorită la pariuri

În condițiile în care HCM Baia Mare pare victimă sigură pentru Buducnost Podgorica, șansele handbalului românesc de a avea în premieră o echipă în turneul Final 4 al Ligii Campionilor sunt legate de CSM București. Formația pregătită de Kim Rassmusen pornește de la 26-25 returul cu Rostov din sferturile de finală ale competiției și are câteva argumente care îi permit să spere la o calificare. În primul rând, dispune de un lot mai experimentat la acest nivel.

Programul echipelor românești în cupele europene  

Liga Campionilor, sferturi, manșa retur

Rostov-Don – CSM București, sâmbătă, ora 17:00 (DigiSport, Dolce Sport; în tur: 25-26)

Buducnost Podgorica – HCM Baia Mare, duminică, ora 20:00 (DigiSport, Dolce Sport; în tur: 29-24)

Cupa EHF, semifinale, manșa retur

Metzingen – Corona Brașov, sâmbătă, ora 21:00 (ora 21:00)

Rostov și CSM București au fost debutante la începutul acestui sezon în Liga Campionilor, astfel că una dintre cele două grupări va avea un parcurs până la capăt încă de la prima încercare. Fără îndoială că nici Rostov, nici CSMB n-ar fi ajuns în situația de a disputa un meci decisiv pentru calificarea în Final 4 dacă nu și-ar fi „garnisit” loturile cu handbaliste de top. Formațiile reprezintă niște noutăți pentru lumea handbalului european la acest nivel, dar multe jucătoare din cele două tabere nu sunt străine deloc de astfel de performanțe. Analizând loturile CSMB și Rostov înaintea partidei retur din Rusia se poate constata faptul că reprezentanta României are un lot mai experimentat!

Nu mai puțin de 10 handbaliste din cele 16 care au efectuat deplasarea în Rusia au în palmares cel puțin o semifinală de Liga Campionilor. Este adevărat, de când formatul Ligii Campionilor s-a schimbat, cu un Final 4 în luna mai, doar Line Jorgensen a jucat din lotul campioanei României într-un astfel de turneu, cu FC Midtjylland în sezonul 2013-2014.

Dacă CSM București are mai bine de 50% din lot care are la activ semifinale și finale de Liga Campionilor, în schimb, din trupa celor de la Rostov-Don doar 5 jucătoare au ajuns mai sus de un sfert de finală / grupe principale în această competiție. Interesant este că Managarova și Shymkute au simțit „aerul tare” al Ligii Campionilor în România, cu Oltchim. Rm. Vâlcea. Fără îndoială, Katrine Lunde este cea mai experimentată componentă a echipei Rostov-Don, a și evoluat în urmă cu 2 ani la Final 4, câștigat cu Gyor. Anna Sedoykina este a doua handbalistă de la adversare care a jucat în Final 4, sezonul trecut cu Dinamo Volgograd.

  • „Sunt convins că oricărei jucătoare din lot îi prinde bine în palmares să joace într-un Final 4 al Ligii Campionilor. Deocamdată, le avem doar pe Cristina (n.r. Vărzaru), Fisker și Vetkova câștigătoare ale Ligii Campionilor, iar Line Jorgensen este singura care a ajuns într-un Final 4 în noul format al competiției”, a susținut Nicolae Luca, team-managerul echipei CSM București.

Experiența vastă acumulată de jucătoarele CSMB în Liga Campionilor la alte cluburi de-a lungul timpului este un argument pentru calificarea în Final 4. Ambiția unor handbaliste precum Isabelle Gullden, Mayssa Pessoa și Ana Paula Rodrigues de a ajunge pentru prima dată într-o semifinală de LC poate reprezenta un alt factor important în această ecuație.

Deși pare surprinzător, MVP-ul ultimului Campionat European, Isabelle Gullden, nu a ajuns niciodată mai departe de faza sferturilor de finală în Liga Campionilor. Suedeza a ajuns la Viborg în vara anului 2011, când marea echipă daneză începuse deja să se dezintegreze. Ea le-a prins, spre exemplu, pe Jurack, Vărzaru, Althaus și Mikkelsen, dar surorile Lunde și Bojana Popovic deja plecaresă. Iar Viborg nu a mai atins niciodată în toți acești ani fazele finale, precum la sfârșitul deceniului trecut. 

Apoi, Mayssa Pessoa și Ana Paula Rodrigues, campioane mondiale cu Brazilia, cu siguranță că vor să-și lase amprenta și la nivelul cluburilor. Teoretic, Pessoa ar mai avea șanse în viitorul apropiat să emită pretenții cu Vardar Skopje, viitoarea echipă, dar parcă altfel ar suna să ajungă în capitala Macedoniei la o echipă de Final 4.

În schimb, Ana Paula Rodrigues va pleca la Odense, astfel că nu se știe dacă va mai avea prea curând o astfel de oportunitate.

Cu siguranță că anumite calcule, astfel de calcule, și le-au făcut și rușii înaintea partidei retur de sâmbătă. La casele de pariuri, Rostov-Don este socotită mare favorită la un succes chiar mai mare de 1-2 goluri.

Partida va fi condusă de un cuplu din Macedonia, Saso Krkacev – Gjoko Kolevski.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 08 04. 2016, 14:24
Actualizat: 09 04. 2016, 10:38