Veșnica problemă, arbitrajul este principalul subiect de discuție în handbalul românesc, după ultimele jocuri desfășurate atât în Liga Națională de handbal masculin, cât și feminin.
Partidele Adrian Petrea Reșița – Dinamo (33-33), HC Odorhei – Potaissa Turda (scor 31-31) – la masculin și HC Zalău – CSM Roman (24-24) și Danubius Galați – Dunărea Brăila (24-25) – la feminin s-au încheiat cu mari discuții în privința arbitrajelor, dar și a observatorului delegat, cum este cazul ultimului joc.
Imediat după partida de la Reșița, clubul Dinamo a postat pe pagina oficială de Facebook un mesaj dur la adresa arbitrajului, prezentând și modul cum au decurs ostilităâile în ultimele secunde ale jocului:
„Nu știu ce s-a întâmplat la Reșița, iar până nu vedem meciul nu ne putem pronunța”, a comentat Vasile Pavel, șeful CCA.
Într-o discuție cu ProSport, oficialii clubului Dinamo au insistat pe ideea că arbitrii Gorina și Melencu nu aveau ce să caute cu o zi înainte în Reșița: „Arbitrii au plecat de sâmbătă, la Reșița și nu aveau de ce. Cu o zi înainte de meci? Oare de ce?”
Ca practică generală în handbalul românesc, arbitrii care au de condus jocuri după-amiaza sau seara și nu au distanțe luni de parcurs efectuează deplasarea în ziua meciurilor. Eventual, seara după partidă rămân în localitatea în care a avut loc evenimentul și se odihnesc.
Vasile Pavel susține că deplasarea arbitrilor la jocuri în ziua acestora sau cu o seară înainte „depinde de distanța care trebuie efectuată. Oricum, arbitrii au inclus în barem 70 de lei pentru cazare și 50 de lei pentru masă. Unii se duc mai devreme, alții în ziua jocurilor. Nu le putem impune arbitrilor să se ducă înainte de meci, fiecare știe cum își simte organismul după o deplasare”.
Revenind la arbitrii Claudiu Gorina și Florin Melencu, acești sunt la al treilea joc cu scandal în care este implicată gruparea din Ștefan cel Mare în ultimul an și jumătate, după Minaur – Dinamo (semifinala campionatului în 2015) și Dunărea Călărași – Dinamo. Oameni din handbal susțin că cei doi arbitri sunt promovați insistent la meciuri de prim-plan, deși valoarea lor nu-i recomandă încă pentru așa ceva. În sezonul trecut, ei au și fost suspendați după meciul Steaua – Poli Timișoara, pe care l-au scăpat de sub control.
Partida desfășurată la Miercurea Ciuc, între Odorhei și Turda, s-a încheiat tot cu nemulțumiri importante la adresa arbitrilor Claudiu Belean și Valentin Călina, arbitri delegați frecvent la jocurile formației Potaissa în ultimii ani. În cele trei deplasări din acest sezon ale Turdei, cei doi au fost delegați la două partide. La fel de adevărat, Belean și Călina au arbitrat pentru a doua oară Odorhei în jocurile de pe teren propriu, tot din trei posibile.
Gazdele au reclamat ultimele 10 minute de arbitraj, când au simțit că au fost dezavantajate. Observator la acest joc, Vasile Pavel a fost de acord că „au fost două decizii ușor acordate, dar fără ca arbitrii să influențeze rezultatul final. Și la scorul de 19-22 au dat o decizie în favoarea Odorheiului. În orice caz, vom analiza la colegiu jocurile, iar dacă se vor impune șite decizii, le vom lua”.
La partida Danubius Galați – Dunărea Brăila, câștigată în ultima secundă de formația oaspete, gazdele au acuzat vehement atitudinea observatorului de joc Vlad Ionescu, căruia i-au reproșat că a permis echipei brăilene ca, timp de 13 secunde, să aibă pe teren o jucătoare în plus, neregulamentar, în ultimul minut al partidei. Cei de la CSU Danubius susțin că handbalista Andreea Lipara, de la Dunărea Brăila, care fusese eliminată pentru două minute, trebuia să intre în teren în min. 59 și 47 de secunde, dar a revenit în joc mai devreme. De asemenea, gălățenii spun că i-au semnalat neregula chiar în momentul producerii observatorului FRH, dar acesta a permis ca jocul să continue.
Regula ultimelor 30 de secunde, încă o mare problemă pentru arbitri
În fine, pe lista jocurilor cu scandal și care s-a lăsat și cu memorii a fost cel dintre HC Zalău și CSM Roman. Gazdele au reclamat faptul că arbitrii Șerbu și Vasilescu nu au acordat două aruncări de la 7 metri, una chiar la ultima fază a jocului. De fapt, sunt acuzați că nu au aplicat „regula celor 30 de secunde”, conform căreia faulturile făcute intenționat pentru întreruperea jocului vor fi sancționate automat cu cartonaș roșu și aruncare de la șapte metri pentru echipa din ofensivă.
În cazul de față avem trei jocuri, Odorhei – Turda, Zalău – Roman și Reșița – Dinamo unde s-a interpretat în trei moduri diferite această regulă a ultimelor 30 de secunde. Din constatările ProSport, doar la Odorhei – Turda s-a aplicat corect regula celor 30 de secunde. La Reșița, arbitrii au acordat două aruncări de la 7 metri, dar numai un cartonaș roșu, iar la Zalău nu s-a dictat nimic la o intrare aspră a Ralucăi Agrigoroaie asupra unei adversare, ci doar o repunere de la 9 metri. Aceste situații ne oferă de fapt un indiciu, că nu toți arbitrii au învățat noul regulament, ci mai degrabă unii sunt chiar bulversați.
„Avem ceva probleme cu regula celor 30 de secunde. N-aș putea spune că arbitrii sunt nepregătiți, dar este destul de greu să te adaptezi la noile reguli după ce o viață întreagă ai fost învățat într-un fel. Din acest motiv, cerem și noi puțină clemență”, a concluzionat Vasile Pavel, șeful CCA.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER