„Șapte părinți au învins toate primăriile și CSS-urile din țară”. HC Talentul Este Cheia București a fost singurul club privat care a câștigat un titlu național la handbal
HC Talentul Este Cheia București a câștigat zilele trecute titlul național la juniori IV. Cu această întrecere s-a încheiat practic și sezonul 2020-2021 în handbalul românesc la toate categoriile de vârstă.
Titlul cucerit de echipa pregătită de Viorel Mazilu este cu atât mai special, având în vedere că a fost singura structură privată care a câștigat un trofeu în acest sezon.
Proiectul HC Talentul Este Cheia a debutat la Steaua, dar clubul Armatei l-a abandonat în urmă cu 2 ani, după cum a susținut fostul internațional român.
„Șapte părinți au învins toate primăriile și CSS-urile din țară”. HC Talentul Este Cheia București a fost singurul club privat care a câștigat un titlul național la handbal
Talentul Este Cheia București a devenit cea mai surprinzătoare campioană națională din handbalul românesc în ultimul sezon. Clubul este privat, iar performanța a fost susținută sută la sută din banii părinților. „Șapte părinți au învins toate primăriile și CSS-urile din țară”, a fost reacția lui Viorel Mazilu, managerul grupării și antrenorul echipei.
Fostul internațional român și jucător la Steaua a declarat că a dat astfel o palmă și clubului CSA, care nu a avut încredere în acest proiect cu copii și l-a desființat. „La nici 3 ani de la despărțire, acei copii care au venit prima dată la Steaua, au ieșit campioni naționali. Același lucru a fost valabil și pentru doamna Ileana Morari, care a câștigat titlul la junioare III, cu o grupă cu care a început la Steaua. S-a urmărit o strategie, un program și a dat roade mai repede decât ne-am așteptat. Am ieșit campioni naționali, iar din sezonul viitor vom avea piramida completă la masculin”.
La turneul final de juniori IV, Talentul Este Cheia a câștigat toate meciurile:
Grupa preliminară: 36-23 cu LPS Suceava, 33-20 cu CSC Moșnița Nouă, 37-21 cu Sporting Ghimbav
Grupa principală: 45-21 cu LPS Buzău și 26-25 cu CSM Ploiești în grupa principală 2
Semifinale: 37-24 cu HC Junior BB Buzău
Finala mare: 30-25 cu CSM București
Echipa campioană a avut următoarea componență:
Portari: Tudor Zaharia, Mircea Nicolae, Mihai Crafcenco
Jucători: Filip Zanfir, Alexandru Zanfir, Nicholas Mazilu, Eduard Anghel, Andrei Serafimovici, Alin Moise, Alexandru Din
Antrenori: Viorel Mazilu, Ionuț Tița
În ce condiții s-a clădit performanța
Performanța a fost realizată cu ajutorul părinților și a fost clădită în condiții foarte dificile. Cei mai mulți copii sunt din cartierul Militari sau din Bragadiru, dar antrenamentele s-au desfășurat tocmai în Pantelimon. „Nu am avut infrastructură, nu am avut sală. A trebuit să închiriem la Antilopa cu 200 de lei pe oră. În loc de 5 ședințe de pregătire pe săptămână nu am făcut decât 3. Totuși, copiii au venit din Militari până în Pantelimon. Sunt de apreciat pentru tot efortul, atât ei, dar și părinții. Se poate face handbal în România, dar cred că autoritățile ar trebui să investească mai mult în infrastructură și în sportul de masă. Copiii sunt viitorul”, a declarat Viorel Mazilu.
Fostul conducător de joc a adăugat faptul că sunt copii la 12-14 ani care vin la handbal și care își doresc în general să facă sport, dar nu prea au unde. Lipsește infrastructura, cluburile sunt puține, iar cele mai multe supraviețuiesc și își desfășoară activitatea cu ajutorul părinților. Cele mai mari probleme pe care le-a sesizat însă la copiii de 12-14 ani sunt altele: „Nu știu nici școala alergării până la această vârstă. Să știi să alergi măcar până la prima stație. Nu mai vorbesc despre alimentație, nutriție, etc”.
Nu titlul de campion este lucrul care l-a fascinat pe Viorel Mazilu după turneul final de juniori IV. „Copiii nu s-au bucurat exagerat după ce au câștigat finala. Din contră, aș spune că au fost destul de liniștiți. I-am întrebat de ce nu se bucură de această performanță? Răspunsul lor a fost ceva de genul: Este ceva normal să câștigăm. Am fi fost, în schimb, triști dacă am fi pierdut. Pentru mine, acest lucru a contat mai mult decât un titlu. Copiii își pot forma o menatilalte sănătoasă, de învingători prin sport”, ne-a relatat interlocutorul.
Podiumurile Campionatelor Naționale în sezonul 2020-2021. CSM București a cucerit 9 medalii din 10 posibile
Feminin:
Senioare: CSM București, Minaur Baia Mare, SCM Rm. Vâlcea
Junioare 1: Corona Brașov, Chimia Rm. Vâlcea, CSM București
Junioare 2: CSS 2 Baia Mare, CSM București, ACS Sepsi SIC Sf. Gheorghe
Junioare 3: CSȘ 6 București, Corona Brașov, CSM București
Junioare 4: CSM București, CSU Știința București, ACS Academia Junior Ploiești
Masculin
Seniori: Dinamo București, Potaissa Turda, HC Dobrogea Sud Constanța
Juniori 1: CSM București, SCM Politehnica Timișoara, Academia Minaur Baia Mare
Juniori 2: CSU din Suceava, Lic. Liviu Rebreanu Turda, CSM București
Juniori 3: CSM București, CSU din Suceava, ACS Transilvania Brașov
Juniori 4: HC Talentul Este Cheia, CSM București, CSM Ploiești
De remarcat faptul că CSM București a fost pe podium la 9 din cele 10 categorii, având nu mai puțin de patru campioane naționale. A ratat medaliile doar la seniori.