Un întreg sezon al Ligii Naționale de handbal feminin pare compromis în aceste zile după o gafă de proporții comisă de Federația Română de Handbal. Un meci în subsolul clasamentului, Danubius Galați – SCM Craiova, disputat la sfârșitul săptămânii trecute, a declanșat un alt scandal în handbalul românesc. Formația oaspete s-a impus cu 30-29, iar cu victoria obținută s-a îndepărtat de zona retrogradării. Un rezultat absolut normal la prima vedere, ținând cont că SCM s-a întârit cu Amariei în această iarnă. Imediat după joc, Danubius Galați a făcut un memoriu, prin care a contestat dreptul de joc al handbalistelor Daniela Băbeanu, Carmen Amariei și Simina Vezentan. Până în acest punct, nimic anormal, însă problemele abia acum încep.
Federația a decis, federația și-a încălcat decizia
Cele trei handbaliste au fost transferate neregulamentar, susține gruparea gălățeană. Danubius a prezentat documente prin care a arătat că fosta jucătoare a echipei din Craiova, Mihaela Pătuleanu, acum la Galați, depusese un memoriu la Federația Română de Handbal (FRH) prin care reclama neachitarea unor restanțe salariale. Ultima decizie a forului condus de Cristian Gațu, luată de Consiliul de Administrație al FRH, a fost acordarea unui termen limită pentru plata datoriei, 1 noiembrie 2012, în caz contrar clubul din Craiova urmând să aibă interdicție la efectuarea de transferuri. Termenul nu a fost respectat și cu toate că intrase în vigoare interdicția de a face transferuri, cei din federație au operat legitimarea lui Amariei și Vezentean. Din moment ce FRH a dat undă verde SCM-ului Craiova, gruparea olteană pare și ea absolvită de vină.
În urma acestui scandal, Corona Brașov și Jolidon Cluj își pot cere, la rândul lor, punctele pierdute pe teren cu SCM Craiova
Oamenii lui Gațu judecă după alt regulament
Cei din federație au explicat operarea acestor transferuri prin faptul că handbalista Mihaela Pătuleanu nu a anunțat că nu și-a primit banii în termenul respectiv. „Jucătoarea trebuia să ne notifice din timp că nu a fost respectat termenul, a făcut acest lucru abia pe 30 ianuarie 2013″, a spus Mihail Marinescu, președintele Comisiei de Memorii din FRH. Însă, regulamentul de transferări prevede clar că dovada plății trebuie făcută de clubul implicat, nu de sportiv. „Pentru probarea achitării sumelor prevăzute în contract vor fi recunoscute de către comisie numai actele de înregistrare în evidențele contabile ale clubului; Dispoziție de plată către casierie, Stat de plată sau Ordin de plată vizat de către bancă”, se spune în articolul VII, aliniat 10, litera d, din regulamentul de transferări al FRH.
„Campionatul este viciat”
„Nu avem nimic cu sportivele sau cu antrenorii de la Craiova, dar regulamentul trebuie respectat. Nu se spune nicăieri în regulament că jucătoarea trebuie să anunțe dacă se respectă termenele impuse de federație sau nu. Cei de la Craiova știau că au interdicție și cu toate acestea au înregistrat transferuri. Clasamentul campionatului este viciat, Amariei ne-a dat opt goluri, spre exemplu, fără ea poate nu ar mai fi câștigat la Galați și în alte meciuri. Într-o situație similară am fost și noi vara trecută, întâi s-au achitat datoriile către fostele jucătoare. Cu acei bani ne puteam face transferuri, așa cum a făcut acum clubul din Craiova”, a declarat Dan Pantea, președintele Danubius Galați.
De partea cealaltă, SCM. U. Craiova a precizat printr-un comunicat că a existat un acord cu Nicolae Pătuleanu, tatăl sportivei și reprezentant al acesteia pentru plata datoriei în două tranșe, la finalul lunii februarie, respectiv martie. „Plata a fost efectuată astăzi 12.02.2013. În aceste condiții considerăm că litigiul a fost închis și obligațiile clubului S.C.M. Craiova au fost achitate anticipat datelor angajate cu reprezentantul legal al sportivei”, s-a precizat în comunicat. Nicolae Pătuleanu nu a confirmat existența acordului respectiv: „Voi face toate precizările legate de acest caz zilele următoare, într-o conferință de presă”
Autor: Marian Căpățână
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER