Scandal la FR handbal. Doi arbitri, promovați „pe blat”. Regulamentul de pe site-ul oficial a fost falsificat. Se coace mazilirea lui Tadici
- Primul scandal de proporții în handbalul românesc în mandatul noului președinte Alexandru Dedu: Radu Iliescu (32 ani și 11 luni) și Doru Pascu Manea (33 ani și 6 luni) au fost promovați ca arbitri internaționali EHF, chiar dacă au trecut de limita maximă admisă – 32 de ani. Mai mult, ei au și picat testele la prima evaluare.
- Fostul arbitru internațional Vasile Pavel acuză că lucrurile nu au fost în regulă în acest caz. Alin Cârligeanu, șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor de la FR Handbal, spune că nu s-a comis nicio egalitate, iar reacțiile lui Vasile Pavel vin dintr-un alt motiv.
- Cazul scoate în evidență și alte probleme în federația lui Alexandru Dedu: incompatibilități, sfere de influență.
Federația Română de Handbal a aprobat de curând ca Radu Iliescu și Doru Pascu Manea să intre pe lista arbitrilor internaționali EHF, după ce Vasile Pavel și Marian State au ajuns la final de carieră și au lăsat locul vacant. „Cuplul” Iliescu-Manea a fost în Suedia la un curs, cei doi devenind arbitri internaționali, astfel că România are în continuare cu șase brigăzi internaționale (Din / Dinu – EHF, IHF; Florescu / Stoia – EHF, IHF; Stark / Ștefan – EHF, IHF, Beach; Harabagiu / Stănescu – EHF; Năstase / Stancu – EHF; Iliescu / Manea – EHF). Problema este că Iliescu și Manea au fost promovați ca arbitri internaționali după ce au împlinit vârsta de 32 de ani, limita maximă admisă! Mai mult, nominalizarea lor nu a fost supusă aprobării Consiliului de Administrație, așa cum se specifică în Regulamentul și Statutul FRH. S-a mers practic „pe burtă” în acest caz care a devenit primul scandal major din handbalul românesc după alegerea lui Alexandru Dedu în funcția de președinte al federației. Dedu anunțase, printre altele, la scrutinul în care a fost ales, că va pune accent și pe corectitudine și transparență.
Foto: bacaulsportiv.ro Doru Manea și Radu Iliescu sunt doi arbitri de „gabarit” în Liga Națională de handbal, fizicul lor – în orice caz nu de arbitru – stârnind multe comentarii în ultimii ani
„N-am luat decizii, dar apare ca și cum am fi votat”
Vasile Pavel, membru în Consiliul de Administrație al FR Handbal, a vorbit deschis despre acest subiect, dar și despre alte probleme existente la vârful handbalului românesc. „La Art. 54 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Comisiei de Arbitri se specifică faptul că arbitrii IHF, EHF și candidații sunt aprobați anual de către Consiliul de Administrație al FRH. Însă nici nu s-a pus problema de așa ceva, Statutul a fost ignorat. Vă recomand să citiți și următoarele Articole din regulament, se scrie clar că vârsta maximă admisă este 32 de ani”, a susținut fostul arbitru EHF.
O simplă privire aruncată Regulamentului relevă o anomalie. La Art. 56, la sfârșitul primei idei, o virgulă apare chiar înaintea deschiderii unei paranteze (vezi foto mai jos).
Ultima parte a paragrafului – „sau conform solicitărilor EHF și IHF” – pare completată în grabă, pe site, lucru confirmat de Vasile Pavel. Acest lucru amplifică mult cazul și îi dă alte conotații. „În cartea galbenă nu este scris acest lucru. Iar la modificările de Statut nu am votat așa ceva. Singura modificare în Regulamentul Arbitrilor a fost cea legată de prelungirea activității arbitrilor cu doi ani după împlinirea vârstei de 50 de ani. Alte decizii nu am luat, dar apare ca și când am fi votat. Este un mare fals”, a comentat membrul CA. Cum în cartea cu regulamentele nu există această mențiune de la sfârșitul primei propoziții a Articolului 56, este evident că un personaj (sau mai multe) de la federația de handbal a intervenit ilegal asupra textului publicat și pe site-ul oficial, falsificându-l! Din nefericire pentru autor, acesta stă prost și cu gramatica limbii române. Cel care a falsificat textul de regulament nu știa că nu se pune virgulă înaintea unei paranteze.
Iliescu și Manea, pe lista de așteptare de opt ani
Contactat telefonic, Alin Cârligeanu, șeful Comisiei Centrale a Arbitrilor, a oferit lămuriri pe marginea acestui caz: „Am avut discuții cu președintele Alexandru Dedu, cu vicepreședintele Daniel Georgescu în privința promovării celor doi arbitri. Raționamentul EHF a fost corect, în momentul în care Iliescu și Manea au fost puși pe lista de candidați, unul avea 32 de ani, iar altul 31. Ei au ajuns la curs pe baza nominalizării de anul trecut. Erau de opt ani pe lista de așteptare”. Mai mult, șeful arbitrilor din România a pus la dispoziția ProSport documentele care atestă faptul că Manea și Iliescu au fost invitați de EHF la curs, dar și calculul vârstei la 15 iunie 2013, când s-a trimis lista de candidați.
Ca urmare a declarațiilor oferite de Vasile Pavel, lămuriri a oferit și Horațiu Belu, membru în Comisia Centrală de Arbitri: „Declarațiile lui Vasile Pavel sunt tendențioase, lucrurile stau însă altfel. Arbitrii Iliescu și Manea au făcut parte din Proiectul numit Arbitru Tânăr European. Au format al doilea cuplu care a plecat în cadrul acestui proiect. Ei au fost puși pe lista de candidați când nu era la conducere actualul Colegiu de Arbitri, iar atunci întruneau vârsta de participare. În 2014, când s-a eliberat locul prin ieșirea lui State și Pavel, EHF i-a chemat la turneul Open din Suedia, la un curs de arbitri internaționali. În această situație nu se mai pune problema că au depășit vârsta de 32 de ani, EHF poate chema pe oricine de pe lista de candidați”.
Horațiu Belu a oferit și o explicație pentru care nominalizarea arbitrilor nu a mai fost supusă atenției într-o ședință a CA: „Forul european a trimis formularele de aprobare cu dată limită între două Consilii de Administrație. Este foarte posibil ca secretarul general să-i fi contactat telefonic pe membri pentru a obține aprobările”.
„Vasile Pavel vrea să fie șef la Arbitri în locul meu”
Alin Cârligeanu, președinte Comisia Centrală de Arbitri
Candidații au picat examenul în Suedia!
O altă parte interesantă a acestui caz este faptul că Radu Iliescu și Doru Manea au căzut în primă fază examenul din Suedia, prestația lor nemulțumindu-l pe polonezul Jerzy Elias, supervizorul evenimentului, susțin martori prezenți la Openul U18. Primul a picat testul teoretic, în timp ce Manea a căzut la testele fizice. Informațiile au fost confirmate de Alin Cârligeanu, care a precizat însă că arbitrii au refăcut apoi testele și le-au trecut fără probleme.
Explicațiile lui Cârligeanu? Acesta a justificat eșecul celor doi arbitri la examene exact cu argumentele oferite de părinții loazelor care pică examenele la Bacalaureat: bieții copii au avut emoții. „Manea a avut 9,5 secunde, în loc de 9,4 la alergare, iar Iliescu a avut un procentaj de 65% la primul test, astfel că au reluat testele. Radu a avut la al doilea test 93%, fiind printre primii. Unii n-au mai trecut de mult prin băncile școlii și au emoții, greu de stăpânit în unele momente. Tocmai de aceea, la viitoarele nominalizări, am să dau examen acasă cu cuplurile vizate, astfel încât să știe ce îi așteaptă”, a punctat Cârligeanu.
O sursă ProSport a afirmat că Iliescu și Manea au primit în cele din urmă ecusonul EHF pentru că totul este politic și în arbitraj. „Se poate vedea clar că totul este politică în arbitraj. Ultimul exemplu vine de la Mondialul de tineret din Croația, unde norvegiencele Artsen și Roen au arbitrat catastrofal tot turneul final, dar au fost delegate să conducă finala”.
Alexandru Dedu s-a abținut de la votul privind incompatibilitatea în handbal a lui Gheorghe Tadici și a Marianei Târcă
Președintele FR Handbal, Alexandru Dedu, susține că nominalizarea arbitrilor Manea și Iliescu pe lista EHF aparține în totalitate Comisiei Centrale de Arbitri. „Nu s-a comis nicio ilegalitate, cei doi băieți sunt de câțiva ani pe lista de așteptare. Resposbalitatea aparține CCA, este bucătăria lor internă. Iar cât privește actualizările de regulament, cartea galbenă nu a mai fost tipărită de doi ani. Regulamentul valabil este cel publicat pe site-ul oficial al Federației Române de Handbal”, a susținut Alexandru Dedu.
Tăticul lui Manea e membru în Consiliul de Administrație al FR Handbal
Pe marginea cazului „Iliescu – Manea” s-au făcut și alte conexiuni. Cuplul de arbitri are acum ecuson EHF pentru că ar fi avut sprijinul unor oameni influenți din handbalul românesc, de fapt al celor care îl și conduc. Doru Manea, unul din cei 17 membri ai Consiliului de Administrație, este tatăl arbitrului ajuns „internațional”. Vasile Pavel afirmă că mai mulți membri din forul de conducere al FRH sunt în aceeași echipă și iau decizii în funcție de propriile interese. Conform acestuia, urmează alte mutări deja hotărâte în culise: „Mașina de vot funcționează, iar Tadici va fi mazilit cât de curând și de la echipa națională feminină. Când le convine Statutul, când este vorba să scape de niște oameni, îl aplică. În rest, nu țin cont de el”. Vasile Pavel a detaliat apoi: „M-au oprit să arbitrez meciuri în Liga Națională pentru că aș fi incompatibil. Numai că eu, fiind membru în CA, aveam o dublă responsabilitate, nu aveam voie să greșesc, prin prisma funcției trebuia să dau și un exemplu. În România n-am mai avut voie să arbitrez, dar la nivel internațional am fost delegat la finala Cupei Cupelo! În Consiliul de Administrație s-a votat ca arbitrii și antrenorii să nu mai poată avea și calitatea de membri. În primă fază, scorul a fost 5-5, iar președintele Alexandru Dedu avea votul decisiv. S-a abținut, deși el trebuia să tranșeze această problemă, să spună ce și cum. S-a reluat procesul de votare și, după ce s-a făcut un semn discret către un membru care s-a abținut în primă fază, cu 6-5 s-a decis pentru incompatibilitatea arbitrilor și antrenorilor, adică a lui Vasile Pavel și Gheorghe Tadici”.
Vasile Pavel (centru) este asimilat ca om de opoziție în actualul Consiliu de Administrație
Fostul arbitru internațional nu s-a oprit însă în acest punct și a continuat să explice substratul unor decizii ale CA: „Conform noului Statut, mai puteam fluiera 2 ani. Dar, de fapt, au luat o decizie pentru a-mi întinde o capcană, doar-doar vor scăpa de mine din Consiliul de Administrație. Însă nu voi mai arbitra, am pus punct final activității, pentru că altfel aș fi urmărit pas cu pas. Voi respecta statutul și voi rămâne membru al Consiliului de Administrație”.
„Au niște polițe de plătit pentru că în campania electorală n-am făcut parte din echipa lor. Cu excepția a 4-5 oameni din actualii membri ai Consiliului de Administrație, restul au fost aleși pe liste care au circulat”
Vasile Pavel, membru Consiliu de Administrație
Alexandru Dedu s-a arătat iritat de faptul că Vasile Pavel a dezvăluit publicului aranajamentele făcute în federație: „Dacă era ceva ce l-a deranjat, el trebuia întâi să ridice problemele în Consiliul de Administrație, nu în mass-media. Vasile se crede marginalizat, nu știu de ce are astfel de reacții”. Acuzat de fostul arbitru că nu și-ar fi asumat responsabilitatea în CA, când s-a votat starea de incompatibilitatea a lui Gheorghe Tadici, Vasile Pavel și Mariana Târcă, Alexandru Dedu a afirmat: „În Statutul FRH se specifică faptul că președintele are trei opțiuni, să voteze pentru, împotrivă sau să se abțină. Eu am ales ultima variantă. Chiar dacă am susținut ideea de incompatibilitate, m-am abținut din respect pentru niște oameni care și-au dedicat toată viața handbalului, pe care îi admiram încă de copil, când ei antrenau”.
Interesant este faptul că Mariana Târcă, membru în Consiliul de Administrație și antrenor la lotul național de cadete, a votat pentru incompatibilitate. În schimb, selecționerul Gheorghe Tadici și Ioan Băban, antrenor cu state vechi în Liga Națională, au susținut cealaltă variantă.
Doi sau șase membri incompatibili în Consiliul de Administrație?
Desemnarea tatălui lui Doru Manea în funcția de președinte al Comisiei de Observatori este o altă piesă din puzzle-ul care descrie jocul de putere și influență în handbalul românesc, a spus Vasile Pavel. Pe același principiu, în care el și Tadici au fost declarați incompatibili, fostul arbitru consideră că alți patru membri din Consiliul de Administrație ar trebui declarați incompatibili: „Am propus ca președinții și membrii de la Comisiile de Disciplină, Competiții, Observatori să fie declarați și ei incompatibili„.
Deciziile luate la Comisii ajung și la Consiliul de Administrație. Alin Cârligeanu (președinte Comisia Centrală de Arbitri), Doru Manea (președinte Comisia de Observatori), Jean Mateescu (președinte Comisia de Competiții) și Gheorghe Bejinariu (membru Comisia Centrală de Arbitri) sunt cei patru membri ai Consiliului de Administrație cu dublu rol la vârf în Federația Română de Handbal. „Poate că etic, moral, mai mulți membri din Consiliul de Administrație sunt incompatibili, dar din puncte de vedere legal doar două persoane au o astfel de problemă”, a concluzionat Dedu.
Sub semnul întrebării
Dați afară de la Comisia Centrală de Arbitri, foștii membri au fost cooptați de curând în Comisia de Observatori.
Valter Dăncescu și Viorel Ciucan sunt singurii membri din Comisia de Observatori care nu au copii arbitri.