Schimbare majoră în handbalul românesc: în ce condiții vor mai putea antrena străinii în ligile naționale. Bonus, încă o regulă, pe lângă cea U21

Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal s-a întrunit pentru prima dată în 2019 și a adoptat o serie de măsuri, care îi privește pe antrenori și arbitri. De asemenea, cluburile vor fi nevoite să-și facă o anumită strategie de viitor în privința tinerilor jucători.

Membrii forului de conducere al FR de Handbal au luat o măsură importantă în ceea ce îi privește pe antrenorii străini. Aceștia vor putea fi înscriși în raportul de joc doar dacă au licența Master Coach. Așadar, după ce FRH a introdus criterii de valoare pentru transferul jucătorilor străini, va recurge la o astfel de măsură și în privința tehnicienilor. Mai mult, echipele din Liga Națională vor fi obligate să aibă cel puțin un antrenor de cetățenie română înscris pe raportul de joc.

  • Începând cu sezonul competițional 2020-2021, este obligatorie prezența pe bancă a cel puțin unui antrenor licențiat Master Coach sau Pro License, pentru fiecare echipă națională de seniori calificată la un turneu final.
  • Începând cu sezonul competițional 2020-2021, echipele care vor participa în Liga Campionilor (toate fazele) au obligația de a avea pe bancă cel puțin un antrenor licențiat Master Coach sau Pro License

O altă măsură privește direct cluburile din Liga Națională. Începând cu sezonul 2020-2021, fiecare echipă va fi obligată să folosească un sportiv sub 23 de ani minimum 30 de minute de joc. Regula vine ca o completare la o altă decizie luată în 2018. Mai exact, cluburile să aibă în teren un sportiv U21 minimum 10 minute la un meci în Liga Națională. S-a dorit astfel să se asigure continuitatea sportivului măcar până la 23 de ani, când teoretic ar putea fi asimilat ca o certitudine.

Nu în ultimul rând, o măsură îi privește direct pe arbitri. FRH a hotărât să înființeze o Comisie de Analiză Video, în cadrul căreia să fie analizate prestațiile arbitrilor la sesizarea cluburilor. Astfel, pentru o taxă de 1.000 de lei, fiecare club din Liga Națională va putea să înainteze un memoriu în termen de 48 de ore, cu privire la modul cum afost arbitrate. Soluționarea cazurilor se va face în maximum 14 zile. Regula se aplică și la Diviza A – taxă de 500 de lei și juniori – taxă 300 de lei.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Publicat: 16 01. 2019, 15:44
Actualizat: 16 01. 2019, 15:51