Se complică treaba pentru CSM București! Cu cine se bate Dinamo pentru Liga Campionilor + Solicitarea FCH către EHF, de care clubul din Ștefan cel Mare speră să se țină cont
Înscrierile pentru Liga Campionilor la handbal s-au încheiat azi. Trei echipe au aplicat pentru a participa în Liga Campionilor, SCM Rm. Vâlcea, CSM București (ambele la feminin) și Dinamo (masculin), dar situația este destul de complicată pentru ultimele două.
CSM București și Dinamo așteaptă wildcard-uri pentru Liga Campionilor. CALCULE
SCM Rm. Vâlcea este singura formație calificată direct în Liga Campionilor. În schimb, CSM București și Dinamo au solicitat wildcard-uri, pentru a juca în sezonul următor într-o competiție reformată, în cadrul căreia se vor câștiga și mai mulți bani.
La feminin, România ocupă locul 3 în Ranking-ul EHF, astfel că are o echipă calificată din oficiu și a putut aplica și pentru a doua echipă. Așadar, CSM București are emoții pentru participare, mai ales că ZRK Kumanovo, reprezentanta Macedoniei de Nord (locul 8 în Ranking), a solicitat înscrierea pentru a evolua în această competiție. În aceste condiții, sunt în final doar șase wildcard-uri, iar bătălia pentru a fi obținute este destul de acerbă. Foarte probabil, Ferencvaros (care va prelua coeficientul de țară al Ungariei) și Metz (Franța) nu vor rata acel wildcard. Echipa franceză a depășit CSM București ca punctaj în ultimele trei sezoane. Pentru celelalte patru locuri, „tigroaicele” se vor lupta în principal cu CSKA Moscova, Bietigheim, MKS Lublin (echipa lui Kim Rasmussen), Krim Ljubljana și Podravka (echipa Yuliei Dumanska).
În mod normal, CSM București nu ar trebui să rateze unul dintre cele patru wildcard-uri. Are cel mai bun punctaj în ultimii 3 ani dintre toate aceste echipe enumerate, dar și niște staruri precum Cristina Neagu, Dragana Cvijic, Nora Mork și Alexandrina Barbosa, care nu pot fi lăsate ușor pe margine. Clubul bucureștean tremură însă pentru acest wildcard, pentru că a avut probleme financiare în ultima vreme. Zilele acestea, CSM București trebuie să demostreze că este solvabil, pentru că altfel Federația Europeană nu-și va asuma anumite riscuri în această perioadă dificilă, să rămână fără echipe după ce s-a tras linia. Până în data de 9 iunie, grupările pot depune documentația necesară participării în Liga Campionilor.
Ce a solicitat Forumul Cluburilor de Handbal
La masculin, bătălia este și mai dură pentru cele șase wildcard-uri. Două dintre aceste bilete se vor duce în proporție de 99% la Pick Szeged (Ungaria) și Nantes (Franța). De asemenea, Celje Lasko are șanse foarte mari de a fi în competiție, prin prisma istoriei pe care o deține, chiar dacă Slovenia este pe locul 14 în Ranking, după România (locul 13). Pentru celelelate trei locuri se luptă, în principal, Dinamo, Brest Meshkov, Motor Zaporojie, Elverum și Wisla Plock. Mai sunt și alte echipe în cursă, precum Sporting și Alingsas, dar cu șanse mai reduse.
Trei jucători de la Dinamo sunt nominalizați pentru echipa ideală a Ligii Campionilor, Ante Kuduz, Amine Bannour și Valentin Ghionea (transferat de curând)
Dincolo de criteriile sportive plus alte cerințe solicitate de EHF, unde se încadrează pentru un wildcard, Dinamo speră ca în luarea deciziei să se țină cont și de o solicitare a Forumului Cluburilor (FCH) de la sfârșitul lunii februarie, conform căreia maximum trei națiuni să obțină două locuri în sezonul 2020-2021. În acest caz, Wisla Plock și Sporting vor avea șanse infime să primească wildcard. Astfel, Dinamo ar avea o concurență pe trei locuri cu Brest Meshkov, Motor Zaporojie și Elverum. Dacă EHF va ține însă cont de această solicitare a FCH atât la masculin, cât și la feminin, situația devine mai mult decât explozivă pentru CSM București. Totuși, nu trebuie omis faptul că FCH reprezintă doar cluburile de la masculin. La feminin există un alt organism care reprezintă cluburile.
În următoarele zile, lucrurile vor deveni foarte clare în Liga Campionilor, atât pentru feminin, cât și pentru masculin.