Se întoarce „Cazul Ecusoanele” la Consiliul de Administrație? „Majoritatea simplă a refuzat să voteze. Scrutinul trebuie reluat până se dă un verdict valabil”
Decizia Consiliului de Administrație al FRH în „Cazul Ecusoanele” a aruncat în ceață părțile implicate. Dintre cei 15 membri prezenți la ședința din 10 ianuarie, de la Mioveni, opt s-au abținut, patru au votat pentru reîntoarcerea celor patru puncte în contul echipei feminine CSM București, în timp ce trei au mers pe varianta menținerii penalizării dictate de Comisia de Apel.
Punctele nu s-au reîntors la CSM București, în urma partidei pierdute la masa verde cu SCM Craiova (scor 28-16 pe teren) și a penalizării, dar nici nu a fost pronunțată încă o hotărâre în Cazul „Ecusoanele”. Ce s-a întâmplat însă în ședința Consiliului de Administrație de la Mioveni va rămâne pentru mult timp în „arhivă”. Practic, mai bine de jumătate din membrii participanți la această acțiune s-au abținut de la vot, așa cum a recomandat MTS în aceată speță.. Este ca și cum în Parlamentul României, în momentul când se votează o lege, mai bine din jumătatea aleșilor preferă să se abțină! Greu de crezut că acest lucru s-ar putea întâmpla vreodată, până la urmă un lucru trebuie să fie „alb” sau „negru”. Și totuși, la handbal s-a întâmplat ca peste 50 la sută plus 1 din cvorum să se abțină de la vot. Din varii motive, aleșii handbalului nu au avut curajul să ia o decizie într-un caz care influențează clasamentul Ligii Naționale de handbal feminin.
Ce se întâmplă în acest caz? Greu de spus, în condițiile în care și Consiliul de Administrație a cerut timp pentru pronunțare: viitoarea ședință, care ar putea avea loc peste o săptămână, peste o lună, dar și peste trei! Pentru a găsit totuși un răspuns la această situație, ProSport a contactat un jurist din lumea sportului: „Conform statutului Federației Române de Handbal, deciziile se iau cu majoritate simplă, în cazul de față fiind vorba de jumătate plus unu din totalul celor prezenți. Plecăm din start de la premisa că ședința îndeplinește cvorumul necesar (n.r. de față au fost 15 persoane, asta însemnând că o decizie valabilă este luată cu 8 voturi. Este exact numărul celor care s-au abținut). Dacă în statutul federației nu se specifică nimic vizavi de interpretarea abținerilor, și nu cred că există în sportul românesc vreo federație care să aibă prevederi față de o astfel de situație, atunci practic a existat un refuz de vot al celor de la handbal. Din punctul meu de vedere, cazul ar trebui să se întoarcă la Consiliul de Administrație pentru a fi rejudecat până când e dat un verdict valabil, indiferent de direcția lui”.
În jurisprudență există trei cazuri de „majorități”:
- Majoritate simplă (relativă).
- Consiliul de Administrație a plecat la drum în mandatul de președinte al lui Alexandru Dedu cu 17 membri. Unul s-a retras între timp: Mariana Târcă. Al doilea și-a , la rândul lui, hârtia de retragere: Gheorghe Tadici. La ședința de la Mioveni existau oficial pe hârtie 16 membri. Cvorumul se întrunește la jumătate plus unu, adică 9 voturi. Majoritate simplă înseamnă jumătate plus unu din 9 voturi, adică 5 voturi. CSM București a primit doar patru voturi
- Majoritate absolută.
- Jumătate plus unu din numărul total al membrilor CA, în speță 9 voturi.
- Majoritate specială.
- 66% din numărul total al membrilor
La ședința Consiliului de Administrație de la Mioveni au participat 15 din cei 16 membri. A absentat doar Toma Pleșa, președintele echipei HCM Rm. Vâlcea, care în ziua respectivă a avut meci cu CSM Slobozia. ProSport vă prezintă distribuția voturilor în Cazul „Ecusoanele”
- Pentru reîntoarcerea punctelor în dreptul CSM: Ionuț Ciobanu, Alin Cârligeanu, Jean Mateescu, Liviu Gugleș
- Pentru menținerea deciziei Comisiei de Apel: Daniel Kotecz, Marius Barcan, Gheorghe Bejinariu
- S-au abținut de la vot: Alexandru Dedu, Narcisa Lecușanu, Daniel Georgescu, Ioan Băban, Gheorghe Tadici, Doru Manea, Vasile Pavel, Flavius Sâsăeac
„Dacă nu ne primim punctele înapoi mergem la TAS și vom acționa FRH în judecată”
Conducerea echipei CSM București este hotărâtă să ducă în continuare bătălia în Cazul „Ecusoanele”. „Când i-am votat la alegeri pe acești conducători nu ne-am abținut de la vot. Această conducere nu are curajul să ia niște decizii. Până nu si se dă o hotărâre scrisă, nu avem ce face. Din punct de vedere juridic, dacă nu vom primi punctele înapoi, vom merge la TAS. Dar vom acționa în judecată și Federația Română de Handbal pentru prejudicii. Echipa are obiective de performanță, contracte financiare încheiate”, a declarat Constantin Căliman.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?