Se poate și cu buget mic: 1,5 milioane de euro pentru locul patru în Europa

  • Puterea handbalului românesc se transferă pentru moment în nordul țării. Clubul băimărean încearcă să pună pe picioare o echipă care să pătrundă între cele mai bune patru grupări din Europa. Întregul proiectul beneficiază de un buget la jumătate față de cel cheltuit de Vâlcea pe un sezon competițional în anii precedenți

Oltchim a dispărut, însă handbalul feminin are un viitor în România. Mai puțin costisitor decât fotbalul și bun vector de imagine, disciplina a trezit interesul în alte zone ale țării. Ideea de a fi „Oltchim”, chiar dacă sub alte forme, a încolțit în Baia Mare și este la stadiul de proiect în București. Liniștea aparentă care s-a lăsat după zgomotul produs de handbalul jucat la Vâlcea a fost tulburată de foșnetul transferurilor efectuate de HCM Baia Mare încă din vara trecută, când a achiziționat jucătoare cu state vechi la echipa națională, precum Paula Ungureanu și Ada Nechita. A fost însă o primă etapă a unei intenții clare de a forma o echipă puternică pentru că HCM a continuat să „numere” handbalistele de valoare în această perioadă, când a adus inclusiv campioane mondiale și olimpice. Alexandra Do Nascimento, Barbara Arenhart și Camilla Herrem vor juca din vară în capitala Maramureșului. Tot efortul depus prin aducerea lor ar urma să se vadă în sezonul următor în Liga Campionilor. Așadar, șirul unor rezultate de excepție să fie reluat după numai un an de traziție.

Context favorabil pentru HCM Baia Mare
HCM Baia Mare este pe cale să închege o echipă redutabilă într-un context favorabil pe plan european. Criza financiară a afectat mai multe cluburi importante, Oltchim și Itxako fiind deja istorie, în timp ce Krim Ljubljana, Hypo Viena și Viborg calcă în prezent pe nisipuri mișcătoare. Pentru anul competițional 2014-2015 sunt numai trei certitudini: Gyor, Vardar Skopje și Buducnost Podgorica, singurele grupări care pot asigura bugete de cel puțin două milioane de euro pe an. Pentru ultimul loc disponibil în „Final 4″ candidează și HCM Baia Mare, susțin impresari și specialiști. Chiar dacă din punct de vedere al bugetului nu se poate ridica încă la nivelul unui club ca Gyor, echipa din nordul țării are exemplul, că se poate ajunge sus chiar și cu bani mai puțini, chiar din acest sezon. Cu numai 1,3 milioane de euro, Thuringer (n.r. formație pregătită de germanul de origine română Herbert Muller) a fost la un pas de calificarea în Final 4. HCM va avea cu circa 200.000 de euro în plus față de campioana Germaniei, dar încă departe, ca finanțare, față de Oltchim.

Buget mai mic decât o echipă de fotbal în Liga1
Baia Mare va cheltui la jumătate banii investiți de Vâlcea, bugetul pentru a ajunge spre vârful Ligii Campionilor fiind și sub nevoile unei echipe de fotbal pentru a supraviețui în Liga 1. „Avem un proiect național, nu mai este neapărat al orașului Baia Mare. Ne dorim ca în sezonul următor să mergem cât mai departe în Europa. Suntem în discuții cu mai mulți sponsori pentru a se alătura echipei. Analizând lotul pe posturi, avem doi dintre cei mai buni portari din lume, suntem acoperiți foarte bine și pe extreme și pivoți. Centrii noștri sunt, de asemenea, de valoare, rămâne să închidem lista achizițiilor cu încă 1-2 interi care pot face diferența oricând”, ne-a declarat Liviu Bala, președintele echipei HCM Baia Mare.

Oltchim a „pompat” peste 15 milioane de euro pentru a câștiga Liga Campionilor
Până nu demult, Oltchim a fost clubul fanion al sportului românesc, ani la rând încercând să câștige Liga Campionilor. În 2010, „chimistele” au evoluat cu trofeul pe masă, însă l-au scăpat într-o „dublă” cu Viborg, la capătul unei finale care a pus Bucureștiul pe jar. În alte trei situații Oltchim a ajuns între cele mai bune patru formații ale Europei. Toate aceste performanțe au fost însă rodul unor investiții masive la Vâlcea. În perioada 2006-2013, Combinatul Oltchim, în principal, dar și alți sponsori, au pompat peste 15 de milioane de euro în bugetul clubului. În ultimele sezoane, bugetul echipei s-a situat în jurul cifrei de 3 milioane de euro, bani cu care a adunat tot ce a avut mai bun handbalul românesc, dar a transferat și jucătoare de cel mai înalt nivel din străinătate. În ciuda acestor cheltuieli, Oltchim nu a câștigat niciodată Liga Campionilor, iar într-un final s-a „sufocat”.

 

Publicat: 28 03. 2014, 19:49
Actualizat: 28 03. 2014, 20:20