Consiliul de Administrație al FRH se va reuni luni, în București, pentru a discuta câteva teme arzătoare, unele care au stârnit deja controverse, altele în curs de a provoca alte discuții. Modificarea numărului de echipe din Liga Națională de la 12 la 14, chiar din sezonul următor, sistemul competițional cu play-off și play-out, aprobarea Comisiilor Medicale și de Etică sau apariția Cupei Federației (n.r. varianta Cupei Ligii la fotbal) sunt câteva din punctele ordinii de zi.
Cele mai multe polemici nu sunt provocate însă de schimbarea sistemului de promovare / retrogradare în timpul sezonului, ci de o problemă care chinuie tot handbalul românesc, banii. Membrii Consiliului de Administrație vor aproba, foarte probabil, taxe mai mari cu cel puțin 20% față de începutul sezonului, decizii care sunt comentate în fel și chip. „Toate cele 24 echipe din Liga Națională sunt alimentate de la bugetele locale. Pentru cei de la federație e greu financiar, dar pentru noi nu e la fel de greu? Este ușor să pui biruri pe cluburi, în schimb nu se vorbește de nicio premiere, de stimulare a performanței”, a fost concluzia a doi oameni de handbal.
Un punct se referă la taxele pentru legitimarea jucătoarelor de altă cetățenie. S-a convenit ca pentru primele două handbalsite din afara țării să se perceapă o taxă de transfer de câte 500 de euro. Iar pentru cluburile care își doresc să treacă peste această limitare, taxarea să înceapă de la 2.000 de euro – a treia handbalistă și să se „sară” din mie în mie. Astfel, dacă un club va transfera cinci jucătoare străine va achita la federație 10.000 de euro. Pentru o echipă care face opt achiziții de peste hotare, cum ar putea fi cazul formației CSM București, atunci suma ar ajunge la 28.000 de euro.
Revolta cea mare are ca punct țintă taxele referitoare la „Cotizația anuală”, „Afiliere”, „Memorii”, „Contestații”, „Apel” sau „Transferuri interne”. Interesant este faptul că inclusiv cluburile de la copii și juniori vor fi nevoite din sezonul următor să plătească anumite „servicii”. Până în prezent, la „rădăcină” nu erau percepute taxe.
Astfel, o echipă din Liga Națională, dacă va dori să facă fie și 7-8 transferuri interne, va fi nevoită să plătească 7.000-8.000 de lei. Dacă la toate aceste majorări se mai adaugă plata observatorilor, care devin obligatorii la meciurile din Liga Națională, atunci fiecare grupare va trebui să calculeze la buget un plus de câteva sute de milioane de lei vechi la buget, echivalentul a mii sau zeci de mii de euro.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER