Dunărea Călărași a câștigat cu 33-32 în fața echipei Dinamo București, departajarea fiind făcută după executarea aruncărilor de la 7 metri. La sfârșitul timpului regulamentar, cele două formații au terminat la egalitate, scor 29-29.
Toate cele patru formații care au terminat pe locurile 5-8 la sfârșitul sezonului regulat în Liga Națională de handbal masculin au reușit să răstoarne calculele hârtiei în primul meci din play-off și să învingă echipele clasate în zona locurilor 1-4. După Potaissa Turda, Știința Bacău și CSM București a venit și rândul echipei Dunărea Călărași să viseze la o calificare istorică în semifinalele competiției, după ce a obținut o victorie dramatică în fața lui Dinamo. Echipa pregătită de Aihan Omer a avut puterea să revină pe tabelă în două momente foarte delicate, prima dată în timpul regulamentar când a fost condusă în trei rânduri la 6 goluri diferență și apoi la aruncările de la 7 metri, când a fost obligată să recupereze ratarea lui Zacaciurin.
Partida de la Călărași, desfășurată în fața unor tribune arhipline, a avut două reprize diametral opuse. Una în care Dinamo a făcut legea și a profitat la maximum de greșelile în lanț ale echipei gazde și alta în care Dunărea a făcut show cu doi handbaliști din Rep. Moldova, Tolea Bulov și Roman Zacaciurin, transferați de la echipa a doua a Științei Bacău!
În primele 30 de minute, formația bucureșteană a avut o linie de 9 metri care a dat randament din toate pozițiile, Dunărea fiind hărțuită când de Vrankovic, când de Șandru. Diferența de 5 goluri înscrisă la pauză (17-12) s-a făcut însă la alte capitole. Dinamo a speculat la maximum greșelile tehnice în lanț făcute de gazde, opt la număr, prin contraatacuri și faza a doua. Apoi, în superioritate numerică, echipa lui Constantin Ștefan a frunctificat aproape la maximum șansele (scor 3-0). Nu în ultimul rând, oaspeții au profitat și de accidentarea pivotului Gurkovski, astfel că apărătorii dinamoviștii au avut mai puțin de lucru pe semicerc și au împiedicat astfel cu ușurință jocul la 9 metri al lui Șania, Săulescu și Kumogorodsky. De altfel, cifrele lui Alin Șania vorbesc de la sine – 28,5% (2 goluri din 7 aruncări).
Dinamo a pierdut ritmul în repriza a doua
În partea secundă, datele problemei s-au schimbat radical. Aihan Omer a decis să-l introducă în teren pe Zacaciurin în inter dreapta, forțat fiind, probabil, și de cele două eliminări văzute în prima parte de Kumogorodsky. Mutarea s-a dovedit a fi foarte ispirată, din moment ce jucătorul moldovean a reușit să suprindă apărarea lui Dinamo și pe Irimuș cu aruncări de la mare distanță. Dunărea a reușit însă să pună cu adevărat probleme după minutul 40, când oaspeții au scăzut bine de tot la capitolul eficiență (în prima parte Dinamo a înscris 65% din situațiile de gol) și au început să desfacă tot mai greu apărarea Călărașiului. De altfel, ritmul bucureștenilor a scăzut simțitor, atacurile au devenit prelungite, iar de multe ori aceștia au intrat în prepasiv, motiv pentru care au și aruncat telefonat sau au pierdut mingea.
Trupa lui Aihan Omer a profitat de fiecare ocazie pentru a aprinde finalul, iar după ce a restabilit egalitatea în minutul 51 (scor 26-26) a reușit să preia și inițiativa: cu trei goluri consecutive, din care unul dintr-o „aeriană” cum se vede și în Champions League, înscrise de un alt handbalist din Rep. Moldova, extrema stângă Tolea Bulov. Dinamo a simțit că-i fuge terenul de sub picioare, dar a evitat înfrângerea în timpul regulamentar cu 6 secunde înainte de final, după un gol al lui Asoltanei, singurul care s-a evidențiat de la oaspeți în repriza a doua.
La loteria aruncărilor de la 7 metri, Dunărea a fost prima care a irosit o aruncare de la 7 metri, dar a avut și o poartă mai sigură, Iulian Andrei fiind cel care a parat ulterior execuțiile lui Diaw și Șandru.
Dunărea Călărași – Dinamo 33-32 (29-29 timp regulamentar)
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER